Yozgat'ta en fazla dernek il merkezinde bulunuyor. 96 bin 831 toplam üyesi bulunan il merkezindeki 154 derneği 47 dernekle Sarıkaya, 40 dernekle de Yerköy ilçesi takip ediyor.

İl genelindeki 469 derneğin 432 bin 560 üyesi bulunurken, dernek üyesi olan her 38 kişiden birisi 'Başkan' olarak görev yapıyor. Yozgat İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, yurt genelinde üye sayısı bakımından yapılan değerlendirmede Yozgat'ın 62'inci sırada yer aldığını, il nüfusuna göre her 948 kişiden birisinin dernek üyesi olduğunu söyledi. Yurtlu, Yozgat il genelinde 216 bin 408 olan kadın nüfusundan 937'sinin, 216 bin 152 olan erkek nüfusundan da 16 bin 654'ünün dernek üyesi olduğunu belirtti.

Yurtlu, ''Yurt genelinde proje başvurusunda bulunup, destek alma hakkına sahip olan dernek sayısı sıralamasında Yozgat olarak 25'inci sırada bulunuyoruz. Geçtiğimiz yıl 19 dernek proje başvurusunda bulunmuş, bunlardan 7'si hibe almaya hak kazanmıştır. Bu yıl ise 14 dernek proje başvurusunda bulunmuş, değerlendirme çalışmaları devam etmektedir'' dedi.
GELİR DÜZEYİ YÜKSEK DERNEKLER

Yozgat'ta faaliyetini sürdüren dernekler içerisinde en fazla gelir ve giderin dini hizmetler, spor kulüpleri ve eğitim araştırmasına yönelik derneklere ait olduğu belirlendi. Dini hizmetlerin gerçekleştirilmesi yönelik faaliyet gösteren derneklerin geçtiğimiz yıl beyanname dönemindeki gelir toplamının 3 milyon 237 bin 709 lira ile ilk sırada bulunurken, 2 milyon 828 bin 581 lira ile Spor Kulüplerinin ikinci sırada, eğitim araştırmalarına yönelik derneklerin ise 2 milyon 777 bin 910 lira ile üçüncü sırada yer alıyor. Hak savunuculuğu yapan derneklerin toplam geliri 3 bin 371 lira iken yaşlı ve çocuklara yönelik dernekler ile gıda, tarım, hayvancılık alanında faaliyet gösteren derneklerin ise hiç geliri bulunmuyor.
Yozgat İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, gelir bakımından ilk üç sırada yer alan derneklerin gelir düzeylerinin yüksek olmasının normal olduğunu belirterek, ''Dini hizmetler konusunda faaliyet gösteren derneklerin önemli bölümünü cami ve kuran kursu yaptırma dernekleri oluşturmaktadır. Aldıkları bağışlarla bu yapıları yaptırmaları nedeniyle gelirleri de yüksek olmakta, giderleri de aynı orandadır. Spor kulüpleri de her yıl transfer, malzeme, deplasman gibi masraflara sahipler. Eğitim alanında faaliyet gösteren dernekler de, öğrencilere burs vermekte, eğitim faaliyetleri konusunda akademisyenleri mali yönden desteklemektedirler. O nedenle gelirleri yüksek görünürken, aynı oranda da giderleri bulunmaktadır'' diye konuştu.
Yurtlu, Yozgat il genelinde faaliyetini sürdüren derneklerden 14'ünün lokali, 16'sının da öğrenci yurdunun bulunduğunu, dernekler tarafından 60 kişinin istihdam edildiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim