Ev sahiplerinin 2014 yılında elde ettikleri kira gelirleri için beyannamelerini, 31 Mart Salı günü mesai bitimine kadar verebileceklerini kaydeden İpekçi, şunları söyledi: 
“2014 yılında evini kiraya veren kişilerin bu yıl mart ayında gelirlerini Maliye’ye bildirmeleri gerekiyordu. Beyan dönemi 25 Mart günü bitecekti. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, bir sirküler yayımlayarak süreyi uzattı. 2014 yılı gelirleri için gelir vergisi beyannameleri 31 Mart akşamına kadar verilebilecek. Evini kiraya vermiş ve 2014 yılında 3 bin 300 liranın üstünde kira geliri elde edilmişse 31 Mart tarihinde mesai bitene kadar beyannamelerini verecekler. Eğer kira geliri 3 bin 300 liranın altındaysa beyanname verilmesine gerek kalmayacak.”

Mart ayında beyan edilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen verginin Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceğini belirten İpekçi, şunları söyledi:
“Vergi; bağlı bulunulan vergi dairesine, bağlı bulunulan vergi dairesinin belediye sınırları dışındaki herhangi bir vergi dairesine veya vergi tahsiline yetkili banka şubelerine ödenebilir.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; bir takvim yılı içinde elde ettiği mesken kira geliri istisna tutarını  (2014 yılı için 3.300,00 TL) aşanlar;  işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan,  kira gelirlerinin brüt tutarı  (2014 yılı için 27.000,00 TL)’yi aşanlar; ve bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasında elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400,00 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.

Beyannamelerin belirtilen tarihe kadar verilmemesi halinde cezai işlem uygulanacağı tabidir. Bu nedenle, mükelleflerimizin beyanname verme süresinin son gününü beklemeden beyannamelerini vermeleri kendi menfaatleri icabıdır.

Mükelleflerimiz, gayrimenkul sermaye iradı beyannamelerini;  elden, postayla veya www.gib.gov.tr adresinde bulunan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemini kullanarak elektronik ortamda gönderebileceklerdir.Ayrıca Yozgat Defterdarlığının 212 27 45 ve 212 30 00 nolu telefonundan  ve 444 0 189 nolu Vergi İletişim Merkezinden destek alınabilmesine olanak bulunmaktadır.
Beyanname ile bildirilen gelirlerin gerçek durumu yansıtması esas olduğundan, mükelleflerimizin bu hususta özellikle dikkati ve özenli olmaları gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim