Yaşadığı köyde odun kesip, tarlada çalışan Ayşe, Ukrayna'daki eşinden boşanamadığı için Türkiye'de kimlik çıkartamıyor. Doktora dahi gidemeyen kadın en kısa sürede kimliğine kavuşmak istiyor.
İlk eşini ve bu eşinden olan 5 çocuğundan üçünü mantar zehirlenmesinden kaybeden Kazım Şahan'ın hayatı alt-üst oldu. Bu olaydan sonra muhtarlık yaptığı Çekerek ilçesine bağlı Kalederesi köyünden ayrılan Kazım Şahan yurt dışına çalışmaya gitti. Orada Ukraynalı Ahsana Topcegl ile tanışan Şahan bir süre sonra köyüne dönerek Ahsana ile imam nikahıyla evlendi. Çiftin bu evlilikten 2'si kız, biri erkek 3 çocuğu oldu. Ancak ayrı yaşadığı eşi resmi olarak boşanmayı kabul etmediği için Ahsana, Türkiye'de nüfus cüzdanı çıkartamıyor. Doktora dahi gidemeyen, çocuklarını kendi soyadı ile kayıt ettiren Ahsana, 20 yıldır yaşadığı sıkıntının bir an önce çözülmesini istiyor.



AHSANA, 'AYŞE' OLDU


Türkiye'ye geldikten sonra Müslüman olduğunu ve adını 'Ayşe' olarak değiştirdiğini belirten 49 yaşındaki kadın, "Eşimi çok seviyorum. Kısmetim oydu. Onu sevdim buraya geldim. Sevmeseydim burada durmazdım. Ama yıllardır kimliksiz yaşıyorum. Bir an önce kimliğime kavuşmak istiyorum" dedi. Tarlada, bahçede çalışıp, odun kesen Ayşe Topcegl, "Tarla işlerini biliyordum. Tek ekmek yapmayı bilmiyordum. Onu da öğrendim" diye konuştu. Köylüler tarafından da çok sevilen Ayşe, köyde hastalara iğne de yapıyor.



YILLARDIR KİMLİKSİZ


Muhtarlık yaptığı dönemde insanlara yardım ederken şimdi yardıma muhtaç hale geldiğini söyleyen 66 yaşındaki Kazım Şahan ise, "Hastayım, dizlerim ağrıyor. Ancak maddi imkansızlık nedeniyle tedavi olamıyorum. Eşim yıllardır kimliksiz. Kaymakam ve diğer yetkililere durumu ilettim. Ama Ukrayna'dan aile toplum kağıdı almamız gerekiyormuş. Yetkililerden yardım istiyorum" dedi.



Editör: TE Bilişim