Eski yöntemlerle 4-5 saatte yapılan ameliyat, yaklaşık 20 dakika süren kapalı yöntemle göğüs kafesi altına çelik bar konulması ile gerçekleştirildi.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahi Bölümüne 15 gün önce nefes darlığı şikayeti ile başvuran 27 yaşındaki İbrahim Çetin’in yapılan muayenesinde nefes darlığına göğüs kafesindeki çöküklüğün neden olduğu tespit edilerek, ameliyatına karar verildi. Genel Cerrah Yrd. Doç. Bayram Metin’in daveti üzerine Yozgat’a gelen Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel’in de katıldığı başarılı bir operasyonla İbrahim Çetin sağlığına kavuştu.
Yaklaşık 20 dakika süren ameliyat sonunda açıklamada bulunan Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, dünyada 2000, Türkiye’de de 2005 yılından bu tarafa yapılan çelik bar yöntemi sayesinde daha önce kanlı ve 4-5 süren ameliyat yerine 20 dakika gibi kısa sürede hastanın sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Yüksel, şunları söyledi: “Bu ameliyat kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat. 20 dakikada biten bir ameliyat.  Eskiden bu ameliyat açık yapılıyordu, 4-5 saat süren bir ameliyattı. Yozgat’ta bu tür şeyler için yeniliklere açık şehir. Umarım Bayram Bey’in başarıları devam edecek. İlk yapılan bir ameliyat, hasta beden eğitimi öğretmeni, aynı zamanda futbol hakemi, koşma ile nefes darlığı olan bir hasta. İçe çöküklük hastada nefes darlığı yapıyor, kalbe, göğüs kafesine, akciğerlere baskı yapıyor. Normalde bu ameliyatı eskiden açık yöntemle yapıyorduk. Bu ameliyatı Bayram Bey yapmasa eski yöntemle açık bir şekilde çok kanlı ve uzun süren bir ameliyattı. Yozgat’ta ilk defa yapıldı. Dünya’da 2000 yılından beri, Türkiye’de 2005’ten beri yapılıyor. Bu ameliyatın burada yapılması Yozgat için büyük bir kazanım hem ülke için hem hastalar için kısa süren bir ameliyat, hasta iki üç günde taburcu olacak bir hasta.”
Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin ise yaptığı açıklamada; “Üniversitemizde bu ameliyat ilk ameliyat. Halk arasında kunduruca göğsü, güvercin göğsü diye tabir edilen göğüs kafesinde şekil bozuklukları vardır. Bu hastamız da kunduracı diye tabir ettiğimiz göğüs kafesinin içine doğru çökük olması ile kendini gösteren bir hastalıktı” dedi.
“Eskiden göğsün ön yüzünü açarak, yaklaşık 4-5 saat süren daha geniş daha komplike bir ameliyatla düzeltiyor iken 2000 yılından beri yapılan, Türkiye’de de otorite dediğimiz Mustafa Yüksel hocamızın da desteği ile ameliyatı yaptık” diyen Metin ise şunları söyledi: “15-20 dakikalık bir işlemle göğüs kafesinin arkasında çelik bar dediğimiz metal çubuklar geçirerek göğsü yukarı kaldırma işlemi gerçekleştirdik. Eskiden 4-5 saat süren bir ameliyat yaklaşık 2’şer santimlik kesikle kapalı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk. Üniversite hastanesi olarak rektör hoca olsun, dekan hoca olsun sağ olsunlar bizleri sürekli destekledir. Mustafa hocamızın da bizi kırmaması nedeni ile geldi, başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik, çok mutluyuz. İnşallah bundan sonra Yozgat’ta bu tür hastaları üniversite hastanemizde tedavi etmeye devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim