Sorgun ilçesi Kapalı köyü Derindere bölgesinde doğaya 150 keklik bırakıldı.
     Akşam saatlerinde gerçekleştirilen doğaya keklik bırakma törenine Yozgat Valisi Necati Şentürk, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, genel meclis üyeleri, bazı daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk, tabiatın muntazam bir denge kurduğunu, insanoğlunun ise bu dengenin bozulması yönünde tabiata çeşitli şekillerde zararlar verdiğini, özellikle doğal hayatın dengesinin bozulmasına yol açan olumsuzluklar içerisinde olduklarını belirterek, ''Tabiatla oynamayın, doğal dengeyi bozacak şeylerden kaçının. Tabiatla oynarsanız, sizden bir gün mutlaka intikamını alır'' uyarısın ı dile getirdi.
     Vali Şentürk, şöyle devam etti:
     ''Doğa intikamını alıyor da. Kene bir çok insanımızın hayatının yok olmasına neden oldu. Bir başka intikam ise ektiğimiz hububata süne ve kımıl ile zarar vererek oluyor. Peki bunlarla nasıl mücadele edeceksiniz? Ya biyolojik yolla, ya da kimyasal yolla mücadele edeceksiniz. Kimyasal yolla mücadele ettiğinizde karşınıza başka zararlarda çıkıyor. Onun için en doğal mücadele biyolojik mücadeledir.
    Bugün doğaya bırakılan bu güzel hayvanlarda biyolojik mücadelenin bir çeşidi olarak hububatlara büyük zarara yol açan süne ve kımıl gibi zararlıları da topluyor.
    Süne ve kımılın çok olduğu sezonlarda ürünün kalitesi düşüyor. TMO ve tüccar o ürünleri almıyor ya da ucuza satın alıp yemlik yapıyor. İşte doğada onları toplayan bu kınalı keklikleri bu gün doğal ortama salıyoruz. Keklik popülasyonunun azalmasının başlıca nedeni bilinçsiz avlanmadır. Şarkılara türkülere konu olan bu güzel hayvanları bizlerde koruyalım.''
     Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız ise, bu yıl içerisinde doğaya bine yakın keklik bıraktıklarını kaydederek, Keklik Üretme Çiftliğinde bir yıl içinde 9 binden fazla keklik üretildiğini, bunlardan bin tanesinin Yozgat içerisinde doğaya salındığını, 6 bin tanesinin çevre illere gönderildiğini, kalanının da ücreti karşılığında sattıklarını belirtti.
     Ayyıldız, kekliğin tanesinin özel sektöre 30 liradan, belediyelere ise 10 liradan verildiğinin altını çizerek, ''Biliyorsunuz yıllar öncesinde bu bölgelerde doğal popülasyon içerisinde özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak bulunuyordu, bir çok olumsuz nedenlerden dolayı bu popülasyon azaldı. Genel Müdürlüğümüz de bu popülasyonu yeniden canlandırmak amacıyla böyle çiftlikler kurulmasına önayak oldu. Bu kekliklerimiz yaban hayatında özellikle süne, kımıl, kenenin yanında doğaya zararlı bir çok parazitin larvalarını da yemektedir'' diye konuştu.
     Konuşmaların ardından keklikler doğal ortama bırakıldı.
Editör: TE Bilişim