Sorgun’da Sefil Döndü mahlasıyla tanınan Döndü Akdemir, 13 yıllık birikimini ‘''Dağarcığımda Anadolu'nun Özverisi’ ismini verdiği romanda topladı. Ömrünün büyük bölümünü çilelerle geçiren Sefil Döndü, 47 yaşından sonra yazmaya başladığı şiirlerini ikinci kitabında geniş bir kültüre sahip Roman’a çevirdi.

            Şair Sefil Döndü Belediye Başkanı Yusuf Başer’i makamında ziyaret etti. 70 yaşında olduğunu söyleyen Sefil Döndü, yeni kitabı ''Dağarcığımda Anadolu'nun Özverisi” kitabını Başkan Başer’e hediye etti.

            Sorgun ilçesine bağlı Çaşözü Köyünde yaşayan Sefil Döndü, 47 yaşında bir gece gördüğü rüyada okumaya başladığı şiiri gazete kağıdına yazarak başladığını belirterek, o günden bu güne Allah’ın kendisine verdiği ilhamla duygularını, düşüncelerini, yaşantılarını şiirlerle anlattığını söyledi.

            Köyü’nde kurduğu müze ev ve şiirlerinin yanı sıra ortaya çıkardığı kök boyadan yapılmış halılar ve el işleri ile de tanınan Sefil Döndü, kitabı hakkında şu bilgileri verdi:

            “Kitabımın içeriğinde bilinen tarihi altıncı asra kadar uzanan köyüm Çayözü'nün geleneklerini, itikadını, töresini, örf ve adetlerini, el sanatlarını anlatmaya çalıştım. Ağıt, deyiş, destan, ilahi, mani, semah ve türkülerden örnekler sunmaya çalıştım. Bu kitapta Müslüman alevi geleneğinde bir insanın nasıl kendini ve kaderini şekillendirdiğini anlatmaya özen gösterdim. Sayın başkanımın, kitabımın tanıtılmasında ve çoğaltılmasında desteklerini esirgememesini istiyorum.''

            Sadece şiir yazmadığını, başka uğraşlarının da olduğunu belirten Akdemir 8 yaşından itibaren öğrendiği kök boya kullanarak hazırladığı iplerle dokuduğu el sanatı eserlerinin de olduğunu ifade etti. Kaymakamlık ve bazı hayırseverlerin desteği ile evinin bahçesine yaptırdığı iki katlı binanın bir katını el sanatı ürünleri sergilemek üzere müze yaptırdığını, üst katını ise ziyarete gelen konukların kalabilecekleri alan olarak kullandığını anlatan Akdemir, dokuma eserleri görebilmek için Türkiye'nin değişik bölgelerinden ve yurt dışından insanların geldiğini, özellikle üniversite hocaları ve öğrencilerinin bu sanata çok meraklı olduğunu söyledi.

            Konuşmaların ardından Akdemir, Belediye Başkanı Başer'e ''Dağarcığımda Anadolu'nun Özverisi'' kitabını imzalayarak hediye etti.

     Yusuf Başer de Akdemir'e hediyesine karşılık Yozgat'ın simgesi olan ''Saat Kulesi'' tablosu verdi.

Editör: TE Bilişim