Yozgat’ta köylünün anız yakma tutkusunun önüne bir türlü geçilemiyor. Tüm uyarılara rağmen anız yakmakta ısrar eden, sırf bu yüzden tarlasındaki canlıları, doğal gübreleme imkanını yok eden, ormanların yanmasına neden olan köylünün anız yakma kuralsızlığına yetkililerin yeterli önlemi almaması dikkat çekiyor.
    Anız yangınlarına karşı önlem alma noktasında Jandarma, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün aldığı önlemler yetersiz kalıyor. Denetimlerin yetersizliği nedeni ile Yozgat’ta bu yıl anız yangınları daha da fazlalaştı.
    Geçtiğimiz haftalarda Sorgun’daki anız yangınından sıçrayan kıvılcımlar 10 dönüm arazide bulunan bir ormanın yok olmasına neden oldu. Doğal dengenin bozulmasına, tarladaki verimin azalmasına neden olan anız yangınları her geçen gün artarken yetkili kurumların denetim, uyarı ve cezai işlemler konusunda yetersiz kaldığı gerçeği ortaya çıkıyor.
    Verimli tarım arazilerinin geleceğini karartan, havayı kirleten, doğal dengeyi alt üst eden anız yakma alışkanlığı şehir merkezinde de ot yangınları ile kendini gösteriyor. Yozgat’ı baştan sona siyahlara boyayan anız yangınları nedeni ile ortaya çıkan iç karartıcı tablo karşısında kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevini yerine getirmediğini savunan vatandaşlar; “Köylü anız yakıyor, daha sonra kim yaktıya gidiyor. Denetimler yetersiz, alınan önlemler boş, cezai işlemler caydırma özelliği yok. Eğer böyle verimli tarım arazileri insanların anız yakma keyfi yüzünden yok olup gidecek” dediler.
Editör: TE Bilişim