Kışlık patates ve soğanlar çuvallarla alınırken, turşular kurulup, sebzeler kurutuluyor, konserveler yapılıyor. Köylerde kadınların imece usulü yaptığı hazırlıkların en başında ise kış boyunca tüketilecek yufka ekmeklerin yapımı geliyor. Yozgat'ta ormanlık alanlarda ve bahçelerde kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesinden yapılan reçel ve marmelatlar da kış aylarında bolca ihtiyaç duyulan C vitamini ihtiyacını karşılıyor. 

Birçok ev hanımı, havaların serinlemesiyle ev bütçesine katkı sağlamak, geleneksel lezzeti sofralara sunmak için kış aylarında tüketilecek salça, konserve, makarna, turşu ve reçel hazırlamanın telaşını yaşıyor. Anadolu’da 'evin belkemiği' olarak tanımlanan ev hanımları, sebze ve meyvenin bol, aynı zamanda da ucuz olduğu bugünlerde yılın en yoğun günlerini yaşıyorlar.

Özellikle kenar mahalle ve kırsal kesiminde hemen her evin bahçesinde salça kaynatmak için yakılan ateşlerin dumanı tüterken, balkonlar ve çatıları henüz tazeliğini koruyan kurumaya bırakılmış sebzeler süslüyor. Ev hanımları, kış aylarında astronomik ve hormonlu sebzeler yerine tencerelerinde doğal sebzeleri kaynatma olanağı bulduklarını söylüyorlar.

Bu arada, derin dondurucuların birçok eve girmesi birçok sebzenin konserve yapılarak saklanmasını da sağlıyor. Ev hanımlarının en fazla ter döktüğü bir başka kış hazırlığı ise kesme makarna ve çorbalık hazırlanması. Birbirleriyle dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen ev hanımları sıklıkla bir araya gelip hamur açıyor ve kış aylarında tüketmek üzere büyük bir ustalıkla ip inceliğinde makarna ve çorbalık kesiyorlar.

Turşu ve reçeller sofraların değişmez çeşnilerinden. Turşu ile kahvaltıların en önemli tüketim maddesi reçeller ise kullanılan meyve ve sebzelerin bazılarının çok sınırlı zaman aralığında piyasada bulunması nedeniyle ev hanımlarının telaşına telaş katıyor. Turşuluk salatalık, domates ve biberler ile reçellik gül, kayısı, şeftaliyi temin eden ev hanımları, kış sofralarını şimdiden hazırlıyorlar.

Editör: TE Bilişim