Yozgat’ta bu yıl üç kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığının bulaştırıcı virüsünü taşıyan keneye karşı Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen eğitim çalışmaları illerde de yapılıyor. Yozgat’ta sağlık personeli KKKA hastalığı ile mücadele konulu eğitime alındı. 
Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından aile hekimleri, aile sağlık ocağı elemanları ve sağlık personeline yönelik “KKKA Hastalığı ile mücarele” konulu eğitim semineri düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü Salonundaki seminerde kenenin çıkartılmasından korunmaya kadar pek çok önemli detay anlatıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaaslan, Sağlık Bakanlığının talimatları doğrultusunda halkı kene konusunda bilinçlendirmek amacıyla öncelikle sağlık personellerini bilgilendirme yoluna gittiklerini söyledi. 
HER TÜRLÜ BİLGİYİ VERECEĞİZ
Amaçlarının insanların kene ve yol açtığı KKKA hastalığını karşı bilinçlendirmek, kene ile temas etmemelerini sağlamak ve temasları halinde nasıl çıkartılabileceğinin yollarını anlatmak olduğunu belirten Karaaslan, ayrıca insanlar kenenin daha rahat, patlatılmadan çıkartılması için aparat ve eldivenler dağıtacaklarını ifade etti. 
Kene popülasyonunun görüldüğü 2002 yılından bu tarafa iki veya üzerinde pozitif vaka tespit edilen bölgelerin 6 kilometrelik çap alanı içerisinde kalan yerleri kene riski taşıyan birinci öncelikle bölge olarak tabir edeceklerini kaydeden Karaaslan, şunları söyledi: “Bu bölgelerde insanlarımızla birebir görüşerek hanelerde bilgilendirme yapacağız. Bilgilendirme yaparken hanede 7 yaş ve üzerinde kaç kişi varsa o kişilere kene seti dediğimiz setten kendilerine bırakacağız. Bu kene seti dediğimiz sette bir kene çıkartma kartı dediğimiz özel yapılmış bir kart var bu iş için, üzerinde çeşitli boyutlarda küçüklü ve büyüklü çeltikleri var. Çünkü keneler de küçük ve büyük olabiliyor. Onlara uygun olması açısından. Bunu çıkartırken çok hafif bir şekilde kenenin tutunduğu yerden büyüklüğüne göre uygun olan çeltiğini yaklaştırıp, iki bölü üçünü keneyi içine alacak şekilde ve bunun tabiî ki düz yüzeyi var, düz yüzeyi altta kalacak şekilde yavaşça yaklaştırıyoruz. İki bölü üç şeklinde üstünde kaldığında kesinlikle itileme hareketi yok. Yani iteleme hareketi yapılacak olursa keneyi koparabiliriz, kesebiliriz. Hafif hareketlerle çok fazla birden biriye de kaldırmadan, çivi söker gibi hareketlerle karttan destek alarak keneyi tutunduğu yerden çıkmak için zorlayacağız. Bu şekilde rahatlıkla bırakıldığını görüyoruz.”
ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KADINLAR
Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Doktoru Mehmet Apaydın, Kırım Kongo ile mücadelede öncelikli hedeflerinin kadınlar olduğunu söyledi. 
Kadınların eşleri ve çocuklarının akşam eve dönüşlerindre kontrolü ve uyarıcı pozisyonunun bulunduğunu vurgulayan Apaydın; “Eşlerini bu konuda uyarıcı olacaklar ve onları da kontrol edecekler. Halkımıza bu kene vakalarından veya kene tutunmalarından korunma adına neler tavsiye edebiliriz” dedi. 
MÜMKÜNSE ÇİZME GİYİN 
Çiftçilerin özellikle dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu söyleyen Apaydın, şu önemli bilgileri verdi: “Çiftçilerimizin tarlalara gittikleri zamanlarda keneler illaki vücuda tutanarak kan emen hayvanlar insanlara bulaşma yolu genellikle ayakkabılardan, pantolon paçalarından girme şeklinde oluyor. Çiftçilerimize özellikle pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmalarını tavsiye ediyoruz. Uzun kollu ve de açık renkli giysiler giyerek kene tutunması durumunda daha kolay fark etmelerine neden oluyor. Bir de önemli tavsiyelerimiz de eğer giyebiliyorlarsa çizme kullanmaları kesinlikle fayda sağlayacaktır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının çok yoğun görüldüğü bölgelerde insanlarımızın kesinlikle zemin ile direk temas halinde oturmamalarını tavsiye ediyoruz. Çiftçilerimize şu tavsiyede de bulunabiliriz, sağlıklı hayvandan da kene mikrobu bulaşabiliyor. ‘Benim hayvanım sağlıklı bundan bana kene bulaşmaz’ şeklindeki inanış yanlış. Kesinlikle çiftçilerimizin hayvanları ile temas noktasında dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.”
BİR KERE ISIRILANI BİR DAHA ETKİLEMİYOR 
Dr. Apaydın, kene tarafından ısırıldığı halde tekrar sağlığına kavuşanların aynı hastalığa yakalanma riskinin ortadan kalktığını söyledi. 
Dünyada yüzde 40’larda olan kene vakalarının ülkemizde alınan önlemlerle yüzde 4 ile 6 arasında değiştiğine dikkat çeken Apaydın; “Bizim aldığımız koruyucu önlemler ile ülkemizde yüzde 4 ile yüzde 6 arasında bir mortolite ile seyretmesi yaptığımız eğitim çalışmaları ve koruyucu önlemlerin fayda sağladığını göstermektedir. 
Eğer bir kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığını (KKKA) geçirip de iyileşmişse bu o kişinin bağışık olduğu anlamına geliyor. Yani bu hastalığı geçirip de yaşayan bir kişinin tekrar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına bulaşma ihtimali ya da geçirme ihtimali şuanki yapılan çalışmalar dahilinde mümkün görülmüyor. Hastalık kronikleşmiyor yeniden hastalık geçirme durumu olmuyor insanlar bağışık olmuş oluyor” diye konuştu.  
Editör: TE Bilişim