Yozgat Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi yönetimi, bu yıl 6’ıncısını düzenlediği geleneksel arabaşı günü etkinliğini bu kez Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleştirdi.

Kar yağışı altında hazırlanıp, ikram edilen Yozgat’ın tescilli damak tatlarından arabaşı etkinliğine Yozgat valisi Abdülkadir Yazıcı ile bazı il yöneticileri ve davetlilerde katıldı.

Davetlilere kasede arabaşı çorbası dağıtan Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, arabaşının bir kış yemeği olduğunu hatırlatarak, ‘’Geleneksel olarak kar yağışıyla birlikte hazırlanıp, yutulan arabaşı ilimize özgü bir yemek türüdür. Atalarımız, uzun kış gecelerinde kar yağışını izleyerek, hamuru çorbaya bandırıp, çiğnemeden yutarlarmış. Bugün de bu geleneğe uyuldu. Kar yağışı devam ederken arabaşı yutuyoruz. Vücudumuz ısınıyor, üzerimize düşen karlar eriyip yok oluyor’’ diye konuştu.
Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, arabaşı geleneğinin Yozgat’ta devam ettiğini, bugün ise bu geleneği aslına uygun olarak yerine getirmenin mutluluğunun yaşandığına dikkat çekti.

Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Müdürü Elif Tumgan ise, okulun hizmete açıldığı günden bu yana, 6 yıldır arabaşı etkinliği düzenlediklerini hatırlatarak,

‘’Okulumuz mutfağında öğrencilerimizin öğretmenleri gözetiminde hazırlamış olduğu yöresel arabaşı etkinliğimizi bugün Cumhuriyet alanında gerçekleştirmeyi uygun bulduk. Daha önce okulumuzda yaptığımız etkinliğimizin bu yıl Cumhuriyet Alanı’nda yapılmasıyla daha fazla ilgi göreceğini düşünerek, bin 500 kişiye yetebilecek bir hazırlık yaptık’’ diye konuştu.
Hazırlanan arabaşı davetliler dışında, Cumhuriyet Alanı’ndan geçerken etkinliği gören vatandaşlara da ikram edildi.

ARABAŞININ TARİFİ:

Hamur:  Öncelikle tencereye 3 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Başka bir kapta 2 su bardağı suyu ve unu mikserle iyice çırpın ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak dökün. İşlem bittikten sonra karışımı tepsiye dökün ve soğuması için bekletin. 
Çorbası: Tavuğu iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyup 20 dakika kaynatın. 3 kaşık unu tavaya koyup, yağsız olarak kavurun. Soğuyunca eleyerek bir tasa koyun. Tavuk suyu ekleyerek akıcı bir kıvam, yani ayran kıvamında bir karışım elde edin. Başka bir tencereye sıvı yağı koyup ısıtın. Ardından salça koyup kavurun, yavaşça tuvuk suyunu ekleyin. Ardından unlu karışımı karıştırarak yavaşça dökün, kaynamaya bırakın. Soğuyan tavuğu kemiklerinden ayırıp, iyice didikleyerek, kaynayan çorbanın içine koyun. Bir miktarda böyle kaynadıktan sonra hazır hale gelen çorba ile baklava dilimi gibi kesilen hamurlu servis edin.


Editör: TE Bilişim