Şehirleşme, ekonomik ve kültürel yönden iç içe geçmiş tek ilçe görünümünde olan Yerköy ve Çiçekdağı ilçelerinde yaşayan komşular bir birlerini telefonla alan kodu çevirerek ararken iki cami arasında kalan evlerde yaşayanlar iftar ezanı konusunda her yıl tereddüde düşüyor. 

EŞİ BENZERİ BULUNMAYAN BİR DURUM 

40 yıldır Çiçekdağı Fevzi Çakmak mahallesinde oturan Mehmet Doğan, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.
İki ilçeleri bir birinden ayıran sadece kaldırım, yolların olduğunu ifade eden Mehmet Doğan; 

“Şuan bulunduğumuz nokta Çiçekdağı Fevzi Çakmak Mahallesi, Çiçekdağı sınırları içerisinde tam Yerköy’le kesiştiği nokta. 40-50 yıl önce Yerköy’le Çiçekdağı birleşmesi diye bir durum yoktu. Köyden aileler göç etmeye başladıktan sonra iki mahalle bir birine iç içe kaynadı. O şekil, Çiçekdağı ile Yerköy bir birine girdi. Çiçekdağı’nda bir işimiz olduğu zaman her hangi bir yere akrabamızı arayacağımız zaman Kırşehir’in alan kodu (0 386) ile çeviriyoruz, Yerköy’de bir işimiz olduğu zaman da kod çevirmeden direk (516) ile çeviriyoruz” dedi. 

BİR DAKİKA ARAYLA İKİ EZAN 

İftar saatlerinde de karışıklık yaşandığını söyleyen Doğan, içerisine düştükleri ikilemi şu sözlerle açıkladı: 

“Saat 20:20’de Yozgat’ın Yerköy ilçesinde ezan okunuyor, 20:21’de ise Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde okunuyor. Camilerden biri evimizin hemen on metre ilerisinde Yerköy’e ait, diğeri yine on metre ileride Çiçekdağı ilçesine ait. Yani Yerköy’de ezan okunduğunda, Çiçekdağı’nda oturanlar ezan okundu zannederek oruçlarını açıyor. Bu seferde suçluluk duygusu oluşuyor vatandaşlarda. Birçok kişi ezan okunurken şaşırıyor. Biz Çiçekdağı ezanına göre oruçlarımızı açıyoruz. Yanı başımızda Yerköy’de ezan okunuyor ama Çiçekdağı sınırlarına göre orucumuzu açıyoruz.”

“ÇİÇEKDAĞI’NDA YERKÖY EZANIYLA İFTAR AÇIYORUM”

Çiçekdağı’nda ikamet eden Kenan Keleş ise, “Çiçekdağı ilçesinde oturuyorum, aynı zamanda da Yerköy’de de oturuyorum. Oruç nedeniyle bazen Yerköy ezan sesi ile bazen de Çiçekdağı’n ezan sesiyle beraber orucumuzu açmak zorunda kalıyoruz. Ama hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu pek bilmiyoruz.

Ezan sesini duyduğumuz zaman bazen Yerköy’ün ezan sesi ile bile orucumuzu açmış bulunuyoruz. Allah kabul etsin, yapacak hiç bir şey yok. Yani bu konuda da büyük bir kargaşa var sonuçları nasıl bilmiyorum. Tabii ki senelerce sıkıntıyı yaşadık yaşamaya halende devam ediyoruz. İnşallah buna bir çözüm bulacaklar diyorum ama çokta umutlu değilim bu konuda, İnşallah hayırlısı diyelim artık” diye konuştu. 


“BAZEN ŞAŞIYORUZ” 
Ev hanımı Dudu Kurnaz da evlerinin her iki ilçeni camisine eşit mesafede olduğunu belirterek, Kırşehir Çiçekdağı bölgesinde ikamet eden bir vatandaş olarak Yerköy’le iç içe bir bölgede olmanın enteresanlıklarını yaşadığını söyledi. 

Kurnaz şöyle konuştu: “Yerköy Camii hemen yanı başımızda, Yerköy bir dakika önce ezan okunuyor. Çiçekdağı’nda bir dakika sonra ezan okunuyor. Bazen şaşırdığımız oluyor, bazen de bulunduğumuz mevkie uyum sağlıyoruz. Ama ezanı erken duyuyoruz her zaman”

Editör: TE Bilişim