Dalından toplanıp, üzüm gibi yenildiği gibi, marmelattı ve şurubu da yapılarak içilebilen Güvem meyvesinin, böbrek ve şeker hatalığı bulunan ile vitamin eksikliği olanlara iyi geldiği kaydedildi.
Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen Güvem meyvesinin, şeker hastalarının şekersiz olan türünü tükettikleri, böbrek rahatsızlıkları içinde çok faydalı olduğuna vurgu yapıldı.
Güvem meyvesinin, aynı zamanda çocukların sağlığı, hastalıklara karşıda çok etkili olduğunun altı çizildi.
Nehir, tarla, su kenarları ile ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Güvem meyvesi, toplanıp, temizlendikten sonra sirkeli suda bekletiliyor. Yumuşayana kadar az su ilave ederek kaynatılıp, posasını çıkartılarak, posası şekerle birlikte kaynatılarak, marmelat yapılıyor. Soğuduktan sonra da sulandırılarak, tüketiliyor. Şekeri eklenip, kavanoza konularak, bir kış boyunca bekletilerek de tüketime sunulabiliyor.
Yozgat’ta kurulan köylü pazarına topladığı Güven meyvelerini getirerek, kilosunu 5 liradan satışa sunan Osman Zorbaz, ‘’Köçekkömü köyü bölgesinde, dağlarda çok miktarda var. Mevsimi geldiğinde topluyoruz. Toplaması çok zor... Diğer adı yaban mersini olarak bilinen güvemi toplayıp, satıyoruz. Alıcısı var, bilenler alıyor, bilmeyenler soruyor, bizlerde bildiğimiz kadar anlatıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geliyor. Özellikle şeker hastaları talep ediyorlar’’ diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim