TOPLUMSAL DUYARLILIK ŞART
İl Genel Meclisi Başkanı Ayhan Can, engelli olmanın, yaşama sevincine, mücadelesine engel olmadığı bir dünya görüşünü benimsemekle, engelli insanların yaşadığı güçlükler sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olduğunu ifade etti.
Can şunları kaydetti: “İnsanların engelli olmaları kendi tercihleri olmadan çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşması ve mücadelesiyle mümkün olacaktır. Her toplumda var olan ve toplumun önemli bir parçasını teşkil eden engellilere sahip çıkılması, onların desteklenmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi her duyarlı ferdin önceliği olmalı, bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.
Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge özürlülük sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almakta, bizim anayasamız ve yasalarımızda da özürlülere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti özürlülerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde özürlülerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır. Her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmadan, onlara daha güzel yarınlar sunmak adına bugüne kadar yapılan iyileştirme çalışmalarının, bundan sonrada artarak devam edeceğine olan inancımla, tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor başarılı, sağlıklı ve engelsiz yarınlar dileklerimle sevgi ve saygılar sunuyorum" dedi.
8 BUÇUK MİLYON ENGELLİ VAR
MHP Yozgat İl Başkanı Cevdet Kaya da açıklamasında; “"3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nün; sayıları 8,5 milyonu aşan engelli vatandaşlarımızı daha iyi anlamak ve onların içinde bulundukları sosyal, psikolojik ve ekonomik durumu derinden kavramak için iyi bir
fırsat sunacağına inanıyorum” dedi.
Kaya; “Engelli gurubuna giren kardeşlerimizin herhangi bir eksiklik ve zayıflık hissine kapılmalarına müsaade etmeden, onları tümüyle kucaklayıp milletimizin saygın ve eşit bir ferdi olduklarını sürekli hatırlarda tutmak gerekmektedir.
Engelli tanımı başta olmak üzere; evde ve kurumda bakım şartlarının daha ileri düzeye taşınması, engelli aylığının insan onuruna yakışır bir seviyeye yükseltilmesi, engelli istihdamının bilhassa kamu kurumlarında mevcut durumun üstüne çıkarılması için gerekli girişimler gecikmeksizin yapılmalıdır.
Engelli kardeşlerimizin rahatı ve huzuru için herkes özveride bulunmalı; zorda kalan, çaresizce bekleyen, umutsuzca duran kim varsa yardım ve şefkat eli mutlaka uzatılmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi bu samimi niyet ve düşüncelerinden asla ödün vermeyecek; her şart altında engelli kardeşlerimizin sözcülüğünü yapmaya ve onların problemlerini kökünden bitirmek için her desteği vermeye devam edecektir.
İnsanlığımızda, maneviyatımızda, millet ve vatan sevgimizde, doğruya ve Hakk'a bağlılığımızda herhangi bir engel olmadıktan sonra, diğer tüm pürüzleri, müşkülleri Allah'ın izniyle etkisiz hale getireceğimize canı gönülden inanıyorum. Bu duygularla tüm engelli kardeşlerimin "3 Aralık Dünya Engelliler Günü"nü kutluyor, hepsine, Cenab-ı Allah'tan huzur, mutluluk ve esenlik dolu yıllar diliyorum.”
ENGELLERİ KALDIRMAK
CHP Yozgat İl Başkanı Onur Kaytan, bir gün herkesin engelli olabileceğini belirterek, engellilerin yaşam standartlarına dikkat çekti.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulunan CHP İl Başkanı Onur Kaytan; “Bir gün hepimiz engelli olabilir ve toplumda engelli olmanın ne demek olduğunu anlayabiliriz. Ancak bu demek değil ki; şu anda herhangi bir engelimiz olmadığı için engelli kardeşlerimizi unutalım, onları yok sayalım, onların neler yaşadığını anlamayalım. Tam tersi bugün ülkemizde olmayan sosyal adaleti var kılmak, insan haklarını yaşatabilmek için ilk önce engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmamız ve onların toplum içerisinde görünür olmaları için her türlü mücadeleyi vermemiz gerekmektedir” dedi.
Kaytan; “Bugün Türkiye’de birçok konuda olduğu gibi engellilerimiz de birçok sorun yaşamakta ve toplum içerisinde görünür-görünmez birçok ayrımcılığa maruz kalmaktadır.
Türkiye'nin acilen engelliler dâhil bütün toplum kesimlerini kapsayan ve ekonomik, sosyal her tür alanda uygulanabilir bir ayrımcılığın önlenmesi yasasına ihtiyacı vardır. Çünkü ancak o zaman toplumsal eşitlik ve adalet sağlanacak ve insan haklarına duyarlı bir toplum yaratılabilecektir.
Yoksulluk sınırının 2 bin 900 TL, açlık sınırının ise 900 TL olduğu bir ülkede engellilerimizin yaşam koşullarının, yoksulluklarının görmezden gelindiğini unutmamak ve onların insanlık mücadelelerine destek vermek birer vatandaş olarak hepimizin görevidir. Engellilerimiz öncelikle insanlığa yaraşır bir gelire sahip olmalı ve hükümet, yardım adı altında dağıttığı sadakaya son vererek onurlu bir toplum yaratmalıdır. Engellilerimizin görünür olmaları için ve onlara toplum içinde- sokakta, otobüste, her yerde- uygulanan ayrımcılığa son verecek ayrımcılığın önlenmesi yasası derhal hayata geçmeli ve partiler üstü bir anlayış ile ortak akılda buluşulmalıdır. Engellilerimizin en çok ihtiyacı olan medikal alanda ise hiçbir kısıtlama olmadan sağlık gereksinimlerine kavuşmaları sağlanmalı ve bu konunun önündeki her türlü yasal engel bir an önce aşılmalıdır” diye konuştu.
Kaytan mesajının sonunda; “Bütün bu sorunlara rağmen bize onurlu yaşam mücadelesiyle örnek olan tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutluyor ve zihinlerdeki engellerin kalktığı bir toplumda hep birlikte mutluluk ve sağlıkla yaşam diliyorum” temennisinde bulundu.

Editör: TE Bilişim