Yozgat'ta bayram kültürü pek çok köyde hala dün gibi yaşatılıyor. Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Ortaköy Köyü'nde ve Aydıncık İlçesi'nde bayram namazı sonrası köy meydanında bir araya gelen köylüler bir birleri ile bayramlaştıktan sonra köy odasında bir araya gelip imece usulü ile hazırlanan bayram kahvaltısı yapıyor. Bu gelenek neredeyse bayramın her günü gerçekleşiyor.
Ortaköy Köyü'ndeki bayram geleneği o eski bayramları aratmayacak bir atmosferde gerçekleşiyor.

Bayram namazı sonrasında il ziyaret mezarlığa oluyor. Burada edilen duanın ardından köy mezarlık önünde araya gelen köylüler, en başta büyüklerden oluşan bayram korteji ile tek tel bayramlaşıyor. Büyüklerin ellerinden küçüklerin ellerinden öpülüp küskünlerin de bu vesile ile barışmasına aracılık ediliyor. Gurbette yaşayanların bayram nedeni ile köyde bulunması toplu bayramlaşmaların daha kalabalık bir ortamda gerçekleşmesini sağlıyor.

Köy sakinlerinden Osman Özdemir köylerinde eski bayram geleneklerinim hala dün gibi yaşatıldığını söyledi.

Ankara'da ikamet etmesine rağmen bayram nedeni ile köyüne geldiğini söyleyen Özdemir;

"Bayram namazı sonrasında mezarlık ziyareti ile başlayan bayram programı mezarlık önü veya köy meydanında ki bayramlaşma programı ile devam ediyor. Burada büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpülür. Daha sonra köy odalarında köy ahalisinin katılımı ile bayram kahvaltısı yapılır. Bu kahvaltının özelliği köy odasına gelen her köylünün evinde hazırladığı yiyeceklerden getiriyor olması. Kahvaltı ile aradaki muhabbet ortamı ve birliktelikte pekişmiş olur. Bizim o eski bayramlar diye özlemini çektiğimiz gelenekler köyümüzde ve yöremizde hala dün gibi yaşatılıyor" diye konuştu.

Aydıncık İlçesi'nde de belediye halk bayramlaşma sonrası ilçe meydanında açık havada kurulan bayram kahvaltısında bir araya geliyor. Kahvaltıda ilçe halkını yalnız bırakmayan belediye başkanı Ahmet Koçak her bayram olduğu gibi mahallerde kurulan bayram kahvaltılarının birlik ve beraberliğe vesile olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim