Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,30 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 16,33 artış gerçekleşti. Yozgat, Kayseri, Sivas bölgesinde 2018 Aralık ayında Tüketici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 0,71 azalış oldu. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,6 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artış, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 16,51 artış gerçekleşti. Bölgede, ana harcama grupları itibariyle 2018 Aralık ayında endekste yer alan gruplardan en fazla artış gösteren grup yüzde 0,78 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Bunu yüzde 0,64 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,44 ile sağlık ve yüzde 0,24 ile lokanta ve oteller takip etti. En çok düşüş olan grup ise yüzde 4,9 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bölgede 2018 Aralık ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok artan seçilmiş maddeler değişim oranlarıyla birlikte yüzde 43,9 ile patlıcan ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 35,29 ile sivri biber, yüzde 30,44 ile salatalık oldu. En çok düşüş gösteren seçilmiş maddeler değişim oranlarıyla birlikte sırasıyla yüzde 23,59 ile portakal ve yüzde 18,92 ile kadın kazakları oldu.

KEVEN DEĞERLENDİRDİ
CHP Yozgat milletvekili Ali Keven, açıklanan enflasyon oranlarını değerlendirirken, TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 20.30 olarak açıklandığını hatırlattı, buna göre işçi emeklilerinin Ocak ayında yüzde 10.20, memur emeklileri ise yüzde 10.70 oranında enflasyon zammı alacaklarını söyledi. Keven, ‘’Hayat pahalılığı dikkate alındığında enflasyonun ne kadar gerçekçi olduğu tartışmaları bir yana ücretli çalışanlar ve emeklilerden alınan Gelir Vergisi'nin acilen hakkaniyetli bir şekilde düzenlenmesi ile maaşlarda yaşanan erime bu yolla giderilebilecektir. Aksi halde kaşıkla verdikleri yüzde 10'luk zammı tekrar vergi olarak yani kepçeyle yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 27 oranında yıl içinde Gelir Vergisi adıyla fazla fazla geri alacaklar!’’ dedi.
Keven, CHP Grubu olarak sundukları kanun değişikliği teklifinin Meclis'te kabul edilmesi halinde, asgari ücret tutarında ki miktar Gelir Vergisi'nden muaf tutulacağını kaydetti. Keven, ‘’Asgari ücrete denk gelen tutarın vergi alınacak bir gelir olmadığını savunuyoruz. Adil bir vergi anlayışı olsa verginin çoğunluğu halkın yaptığı harcamalardan ve maaşlardan alınmaz. Aksine büyük üretici ve ithalatçı kesimden alınması gerekirken bu kesim için sık sık vergi afları çıkarılıyor. Çalışanlardan ve emeklilerin maaşlarından kesilen Gelir Vergisi için de acilen bir değişiklik yapılmalıdır. Sunmuş olduğumuz kanun değişikliği teklifi kabul edilerek vatandaşlarımızın maaşlarında yaşanan kayıp bu şekilde telafi edilmelidir’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim