Sorgun Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Erasmus+ KA1 Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği programı kapsamında “Evde Bakım Hizmetlerinde AB Uygulamaları Eğitimi” isimli proje Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından kabul edildi.

Projenin öğrencilerin eğitimlerini dünya standartlarında öğrenmesi bakımından önemli olduğuna işaret eden Okul Müdürü Mustafa Kaya; 
“2015 Yılı döneminde Türkiye Ulusal Ajansına sunduğumuz Evde Hasta Bakımı projemiz kabul edilmiştir.  Evde bakım hizmetleri genel olarak, bireyin sağlığını korumak, yükseltmek, yeniden sağlığına kavuşturmak amacıyla sağlık ve sosyal hizmetlerin profesyonel düzeyde veya aile bireyleri tarafından bireyin kendi evinde veya yaşadığı ortamda sunulmasıdır.

 Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızının azalması ve yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlılığın artışı ve buna bağlı problemler kaçınılmaz hale gelmiştir. Araştırmalara göre Türkiye, önümüzdeki 25 yılda tüm dünyada yaşlı nüfusun en hızlı artacağı ikinci ülke olacaktır” dedi. 

Türkiye nüfusunun yüzde 8,5 milyona tekamül eden 12,29’unun engelli bireylerden oluştuğunu hatırlatan Kaya; 

“Bu durum göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde ileriki yıllarda dramatik bir hızla artış gösterecek bakım ihtiyacının daha şimdiden ne kadar büyük boyutta olduğu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de evde bakım hizmetlerinin profesyonel bir hizmet olarak sunumu maalesef dünya örneklerine göre oldukça geç tarihlerde görülmektedir. Evde bakım alanında çalışanların çok önemli bir çoğunluğunu Türkiye’de oturma ve çalışma izni olmayan yabancı uyruklular oluşturmaktadır. Aileler herhangi bir denetim ve gözetim olmaksızın bakım sürecini bu yolla buldukları elemanlar ile sürdürmeye çalışmakta ve birçok mağduriyet yaşayabilmektedirler” diye konuştu.

Bu projeyle öğrencilerin AB ülkelerindeki organizasyonlarla birlikte evde bakım hizmetini pratik ve uygulamalı inceleme imkanı bulacağını ifade eden Kaya, proje hakkında şu bilgileri verdi: 

“Kişisel gelişim, mesleki bilgi ve beceri kazanılmasını, bu alanda yeterliliklerinin arttırılması ve bunların ülkemizde ve bölgemizde kullanılmasını, Avrupa ülkelerindeki kurum ve kuruluşlar ile işbirliğimizin güçlenmesini, evde bakım hizmet alanında standartların yükselmesini, kültürel etkileşimi sağlayarak yabancı dil öğrenimini teşvik etmek, mesleki yabancı dili geliştirmek ve mesleki eğitim ve öğretimin cazibesinin arttırmayı amaçlamaktayız. Ayrıca öğrencilerimizi, farklı dünyaları, yaşamları ve kültürleri yakından tanıyacaklardır. Bu sayede vizyon gelişimlerine katkı sağlayacaklar. Öğrencilerimizin hem mesleki gelişimlerinde hem de bireysel gelişimlerinde önemli ölçüde farklılıklar ve gelişimler yaşanacaktır. 
Projemizin tamamlanmasıyla;  Öğrencilerimiz bu konuda Avrupa’da bulunan ev sahibi ortaklarımız tarafından pratik ve uygulamalı eğitimler alarak sertifika sahibi olacaklar ve evde bakım hizmetleri konusunda kalifiye elaman olarak kolayca iş bulabileceklerdir.
Projemizde 3 hareketlilik yapacağız. Belçika ve Hollanda ülkelerinde bu alanda öğrencilerimiz pratik ve uygulamalı eğitim göreceklerdir. Her akışa 10 öğrencimiz ve 1 refakatçi öğretmenimiz toplamda 33 kişi katılacaktır.Projede emeği geçen tüm okul idarecilerini ve öğretmenlerimizi kutluyorum.”

Editör: TE Bilişim