Göçebe hayatlar için mevsim geldi çattı. Yaz güneşi yüzünü göstermeye başladığında onlar için göç de başlar. Anne-baba, çocuklar, hatta beşikte bebeklerin de katıldığı göç yolculuğu tarım arazilerinde devletin onlar için kurduğu çadırlarda ekmek mücadelesine dönüşüyor.
Yaz mevsiminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ülkenin farklı köşelerinde tarım alanlarında çalışmak için göçen ailelerin uğrak yerlerinden bir tanesi de Yozgat. Daha önce derme çatma çadırlarda sağlıksız koşullarda yaşayan tarım işçileri için artık devlet tarafından her türlü imkan sağlanıyor. 

METİP ÇADIRLARI YOZGA'T'TA KURULDU

Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma Ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında Yozgat merkez ve 14 ilçenin farklı noktalarında özel idare tarafından çadır kentler kuruldu. Mevsim şartlarına uygun çadırların yanı sıra elektrik, su gibi imkanlar devlet tarafından sağlanıyor. Çocuklar için oyun parkları da çadır alanlarında yer alıyor.  
Çoğunluğu Şanlıurfa'dan gelen ailelerin yer aldığı çadırlarda yaşayan aileler, zorlu hayat mücadelesinde devletin sağladığı imkanlardan memNun. şuan için tek sorun, zararlı böcekler. ilaçlama yapıldığında o sorunun da çözüleceğine inanıyor, yetkililerden yanıt istiyorlar. 

ODUN ATEŞİNDEN OCAKLARDA YEMEKLER PİŞİYOR

Gündüz erkekler tarım arazilerinde çalıştığı için yemekleri bayanlar yapıyor. Odun ateşinde kurulan ocaklarda yemekle pişerken çocuklar da kendileri için kurulan parklarda oyunlar oynuyor.  
6 çocuğu gibi birlikte Yozgat'ta tarım arazilerinde çalışmak için gelen Hatice Yılmaz, akşam yemeği için çocuklarına bir yandan patates kaynatırken diğer yandan da bulaşıkları yemeğe hazırlıyor. 
Yılmaz, çocuklarının okuldan erken ayrılmak zorunda kaldığını belirterek; "Çocuklar sınavları biter bitmez okuldan çıktılar. İzin aldım mecburen. Burada çok şükür devlet çadırlarımızı kurdu, imkanları sağladı. Bu sene de ekmek mücadelemize başladım. Allah yardımcımız olsun" dedi.

ALLAH DEVLETE ZEVAL VERMESİN

6 senedir ailesi ile birlikte Şanlıurfa'dan Yozgat'a gelen Müslüm Oktay, kendilerine sağlanan imkan karşısında 'Allah devlete zeval vermesin' diyerek teşekkür etti. 
Memlekette iş imkanı olmadığı için tarım arazilerinde çalışmak zorunda olduklarını söyleyen Oktay; 
" 6 senedir ailemle üst üste Yozgat'a geliyorum. İşsizim, memlekette işimiz yok, tarla yok, toprak yok mecbur çalışmak zorundayız. Allah'a şükür çalışıyoruz, nafakamızı çıkarıyoruz. Devletimiz var olsun, sağolsun, Allah razı olsun. Sebep olanlar, yetkili arkadaşlar, emeği geçenler sağolsunlar. Çadırların içerisi rahat. Biz gelmeden önce Özel İdare çadırları kuruyorlar, giderken kaldırıyorlar" diye konuştu. 

BÖCEKLER ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR

Genel olarak hayatlarından memnun olan tarım işçilerinin en önemli sorunu böcek ve haşerenin çocuklara zarar vermesi. Gece uyku sırasında çocukların böcekler tarafından ısırıldığını söyleyen aileler, gerekli ilaçlamanın yapılması halinde bu sorunun da ortadan kalkacağını belirterek yetkililerden bu soruna çözüm istediler. 

Editör: TE Bilişim