HANİ bir su kuyusuna gül atar da 
yankısın bekler ya insan, 
Bazen kifayetsiz kalır cümleler, 
uzar uzar da gider lisan,
Bal küpünden bal, 
turşu küpünden sirkedir sızan,
Kiramen Katibin gibi yazsan da ferman,
Beyhude nidadır beyhude figan,
Cahilin elinde olursa mizan,
Hak haktan uzakta Fizan,
İlle izan, ille izan.
Yaşadığınız yere nasıl baktığımız, nereden baktığınız çok önem arz eder.
Gerek sosyal medya gerekse bazı İnternet sitelerinden ve kuruluşlar aracılığıyla yılın “EN’leri” adı altında anketler yapılmakta, kimi Mv arasında “Yozgat’ımızı TBMM en iyi temsil eden siyasetçileri belirleme'' çabasına girerken, kimisi de; ''En iyi Belediye Başkanlarını'' yarıştırmakta. Bazı kuruluşlar ise, bu yelpazeyi daha geniş tutarak; Yılın Siyasetçisi'nden tutun da şair, yazar, fikir adamlarını gündemlerine almışlar.
En başta şu soruyu sormamız gerekmez mi?
Yozgat için başarı nedir?
Kim Yozgat’ta veya Yozgatlı olarak şehrimize hangi hizmetlerde bulunmuş, gururlandırmıştır?
Bu başarıları farklı kategorilere ayrılarak halkın bakış açısıyla objektif olarak değerlendirmek gerekirse eğer;
Yılın Yozgatlı Milletvekili Ali KEVEN, Yozgat’ta yılın olay adamı; Dr. Kazım ARSLAN, Yılın Başarılı Belediye Başkanı Sarıkaya Belediye Başkanı Av. Ömer AÇIKEL, Yılın İlim Adamı; Ahmet Yaşar OCAK, Yılın Akademisyeni; Prof Dr Mustafa BÖYÜKATA, Yılın Sporcusu; Rıza KAYAALP, Yılın Yozgatlı Gazetecisi; Saygı ÖZTÜRK, Yılın Yerel Gazetecisi; Seyfi ÇELİKKAYA, Yılın Muhtarı; Çekerek Kamışlı köyü Rıza TAŞKIN, Yılın Yozgatlı STK’sı; İstanbul Yozgatlılar Federasyonu, Yılın Üretken Topluluğu; Bahadın'da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar, En başarılı Sanatçı; Ressam Narin IŞIK, En Başarılı Çiftçi; Resul KARAKAVAK, benim için Yozgat’ın EN’lerini oluştururdu.
NEDEN?
Milletvekilleri arasında Yozgat’a dair sorun ve çözümleri üzerine TBMM kürsüsünde İktidar vekillerimiz memleketlerini unutmuşken, en çok söz alan Yozgatlıların haklarını savunan kişidir Ali KEVEN.
Dr. Kazım ARSLAN Bağımsız olarak girdiği Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaptığı hizmetler ve karşılığında aldığı oy oranıyla Yozgat’ta adından en çok söz edilen kişidir.
Yılın Belediye Başkanı Ömer AÇIKEL; Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Sarıkaya ilçemizden ikinci kez ipi göğüsleyerek hizmetlerine kaldığı yerden devam etmiş, son seçimlerde başkanlık koltuğunu koruyan isim olmuştur.
Yılın Yozgatlı İlim Adamı Ahmet Yaşar OCAK; Hocamız, Cumhurbaşkanlığı tarafında 2019 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülmüştür.
Yılın Akademisyeni Prof Dr Mustafa BÖYÜKATA; Köylerimizden başlayarak tüm ülke genelinde başlatmış olduğu Eğitim seminerleri, proje eğitim programlarıyla yalnızca Yozgat’ta değil ülke genelinde eğitim camiasında çığır açmıştır. Başta Yozgat köy okulları olmakla beraber “Köy Koleji” kavramını zihinlere kazıyarak gönüllerde taht kurmuştur.
Yılın Yozgatlı Sporcusu; Hiç tartışmasız Rıza KAYAALP.
Yılın Yozgatlı Gazetecisi Saygı ÖZTÜRK; Sebebine gelince, Son eseri “MENZİL Bir tarikatın iki yüzü” adlı eseriyle Türkiye’de bir bilinmeyene ışık tutmuştur.
Yılın Yerel Gazetecisi Seyfi ÇELİKKAYA; Tüm haberlerinde olduğu gibi, kendi objektifinde Yozgat’a bakarak köy kasaba demeksizin yerinden haberler sunması, özellikle “Başkan değil Muhtar” başlıklı haberiyle Sorgun Taşpınar köyüne giderek köy muhtarının hizmetlerini yerinde izleyip haberleştirmiş, bu haber diğer muhtarları da gayrete getirmiştir.
Yılın Muhtarı Çekerek ilçesi Kamışlı köyü Muhtarı Rıza TAŞGIN; O sadece köyünün muhtarı değil aynı zamanda Çekerek ilçemizin gönüllü kültür elçisi, tarihi alanların güvenlik görevlisi, Çevre ve doğanın yılmaz bekçisi, siyaset üstü bakışıyla tüm ilçenin güvenini kazanmış emin kişisi.
Yılın Yozgatlı STK’sı İstanbul Yozgatlılar Federasyonu; Başta İstanbul’daki hemşehrilerimiz olmak üzere ülke genelinde Sosyal kültürel ve ekonomik yönden tüm Yozgatlılara layıkıyla hizmet vermektedir.
Yılın Ortak Üreticisi Bahadın Üreten Kadınlar; Başta Yozgat olmak üzere ülkemizin en önemli sorunu “üretim” Bahadın Belediyesi bünyesinde oluşturulan Bahadın’lı Kadınlar tarafından tuşudan tutun pekmez, bulgur, yarma şarap gibi ürünleri kendi imkanlarıyla üreterek yeni bir geçim kaynağı modeli ortaya koyan “Bahadın'da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar” adı ile AB proje desteğine hak kazanmaları, Tunceli iline ve bugün Yozgat ilçelerine model teşkil etmeleri takdire şayandır.
Yılın Sanatkarı Narin IŞIK; Engelli olmasına rağmen hayata küsmeyen, hayallerini tuvallere yansıtan, ağzıyla resim yapan Narin IŞIK kardeşimizdir.
Yılın Çiftçisi Resul KARAKAVAK; İki kolu bir bacağı olmamasına rağmen yılmadan hayatla mücadele veren, babadan kalma tarlasını bağ bahçesini ekip biçerek kimseye muhtaç olmayan, TKDK tarafından topraklarımızda deneme ekimlerinin de öncüsü olan Resul KARAKAVAK yiğidimizdir.
YILIN en başarısız halkı ise bütün Yozgatlılardır; Sebebi ise, bu kadar başarılı insanlardan bir türlü feyiz alıp bir adım ileri gidemeyişimizdir.
Gönül bir mizandır herkesi tartar
Kimi zamanla fire verir kimisi artar
Dara düştüğünde al darasını
Kadir bilmeyen kuldan kendini kurtar

Yeni Yılınız Kutlu Olsun, 
Sevgisiz kalmamanız dileğiyle.