YOZGAT, Türkiye’nin tam orta yerinde... Başkent Ankara’ya 220 kilometre mesafede. Araya Kırıkkale girmesiydi sınır komşusuyduk, Başkent ile. O zamanlar ‘'Mum Dibine ışık vermezmiş'’ diyerek, Ankara’ya olan tepkimizi dile getirirdik. Kırıkkale il olunca, ‘'onlar düşünsün'’ dedik, ‘'bundan sonra mum dibinde Kırıkkale var'’ diye kendimizi avuttuk. Sorun mumun dibinde olmadığını geç de olsa anlayabildik. Bizler yıllar yılı peşinde koştuğumuz ‘Müstakil Üniversite’ talebimiz yerine getirilmezken, Kırıkkale il olur olmaz üniversiteyi de kapıvermişti. İşte o zaman kafamıza tak etti. Sorunun mum dibinde olup, olmamakla ilgili olmadığını…
HEYECANLI İŞADAMI
Şenol Daştan, heyecanlı işadamlarından birisi olarak dikkat çekiyordu. Heyecanlıydı. İş hayatını büyütebilme hesaplarının yanında daha fazla kişiye iş imkanı sunabilmenin yollarını arıyor, düşüncelerini farklı platformlarda paylaşıyordu. Öne çıktı. Destek buldu. ‘Hadi buyur yap!’ noktasına gelindi. Şenol Daştan, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı seçildi. Yani ‘Patronlar Kulübünün’ başkanı olmuştu. Şenol Daştan, Ankara dönüşünde, Mersin, Tarsus, Van, Zonguldak Ereğli, Adana, Elazığ, Nevşehir Avanos, Eskişehir, Samsun ve Diyarbakır'da kurulan kısa adı İŞGEM olan İş Geliştirme Merkezi’nin Yozgat’ta da kurulup, işsizlerin iş sahibi yapılıp, işadamı olarak hayata atılmalarını sağlayacak formülü duyurdu. 
ŞİRKET KURULDU
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ile 7 sivil toplum örgütünün birlikteliğiyle oluşturulan, kar amacı gütmeyen bir yapıyla kurulan Yatırım A.Ş., İŞGEM projelerinin Yozgat'ta uygulamalarını yürütecek. İŞGEM'in kurulmasıyla ilgili bir toplantı düzenleyen Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şenol Taştan, "Dünya Bankası'nın finansman desteği verdiği, Özelleştirme İdaresi'nin yürüttüğü, KOSGEB ve İŞKUR'un desteklediği İş Geliştirme Merkezi Projesi, Yozgat'ta Valilik ve Belediye'nin de desteğiyle 560 bin YTL'lik hibe desteği almaya hak kazandı. YİMPAŞ Holding'in arkasında, eski adıyla Semt Pazarı olarak bilinen yerde 2 bin 400 metrekarelik kapalı alanda inşa edilecek olan İş Geliştirme Merkezi, yeni kurulacak 27 adet firmaya hibe ve kredi desteği sağlayacak. İmalata yönelik projelere destek vermeye hazırlanan projenin uygulanması sürecini geçtiğimiz günlerde kurulan Yozgat Yatırım A.Ş. yürütecek. Yozgat Yatırım A.Ş., Yozgat'taki 8 sivil toplum örgütünün birlikteliğiyle oluşturulan ve kar amacı gütmeyen bir yapıyla bir araya geldi" dedi.
Toplantıya katılan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, İŞGEM'in Yozgat'ta yeni girişimcilerin çıkmasını sağlayacağını belirterek, "Belediye olarak İŞGEM'e her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuda 2 bin 400 metrekare İŞGEM merkezi için arsa tahsis ettik" diye konuştu. Yozgat Valisi Amir Çiçek ise, İŞGEM'in çok iyi işler yapacağını belirterek, "İlimizde son günlerde bir hareketlilik başlamıştır. İŞGEM ile bu hareketliğinin daha da artacağına inanıyorum. İŞGEM'i ilimizde faaliyete geçirenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
İLK ABD’DE KURULDU
Yozgat’ta kuruluşunu tamamlayan, inşa edilen İŞGEM Merkezi’nde 27 işlik kurulup, geleceğin işadamları faaliyetlerine başladı. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şenol Daştan, İŞGEM'in ilk olarak 1959 yılında ABD'de, işsizlere kendi işlerini kurmalarına öncülük edip, ortam hazırlamak amacıyla uygulamaya konulduğunu hatırlattı. Daştan, Türkiye'de 1993 yılından itibaren aynı modelin Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve KOSGEB öncülüğünde uygulamaya konulduğunu vurgulayarak, ülke genelinde 12 il ve ilçede faaliyete geçirilen İŞGEM'lerin çeşitli kuruluşlar bünyesinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti. Daştan, Yozgat'ta kurulan İŞGEM'in Ticaret ve Sanayi Odası gözetiminde çalışmalarını yürüttüğünü vurgulayarak, ''İş Geliştirme Merkezimizde 27 işlik bulunmaktadır. Bu işliklerde deri, tekstil, plastik enjeksiyon, bona, paketleme gibi bir çok meslek sahibi işyerleri açıp, yaklaşık 100 kişiye istihdam sağladılar'' dedi.
GELECEĞİN İŞADAMLARI
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şenol Daştan, işsizlerin üretime yönelik iş kurmak istemeleri halinde kendilerine gerekli maddi desteğin de sağlandığına dikkat çekerek, ''İş Geliştirme Merkezi'nde Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve KOSGEB desteği ile atölyeler kuruldu. 27 atölye meslek sahibi işsizlere 3 yıl süreyle verildi. Bu kişiler, istihdam sağlayarak, İŞGEM koordinatörlüğünde hem üretim yaparak hem bilgi ve becerilerini hem de ekonomik yönden gelişiyorlar’’ diye konuştu.
Şenol Daştan, 3 yıl sonunda bu kişilerin İŞGEM'den ayrılıp, Organize Sanayi Bölgesi'nde daha fazla istihdam sağlayabileceklerini, kendi özel işlerini kuracaklarını anlattı. Daştan, ‘’İŞGEM aracılığı ile iş kuranlara 4 bin YTL hibe, 40 bin YTL faizsiz, bir yıl ödemesiz 3 yıl vadeli kredi desteği de verilmektedir. İŞGEM bünyesinde kendi işlerini kuran işsizlerin, 3 yıllık süre içerisinde kendilerini hem mesleki hem de ekonomik yönden geliştirip, daha büyük tesisleri kurmalarına ortam hazırlamış oluyoruz. 3 yılsonunda kendi işlerini kurup, İŞGEM'den ayrılanların yerine yeni işsizler devreye girecekler, bu döngü ile ülkemize yeni üretici işadamları kazandırılacaktır'' ifadelerini kullandı.
KAÇ İŞADAMI YETİŞTİ?
Yozgat garipliğini bir kez daha yaşadı. İş Geliştirme Merkezi'nde iş hayatına atılmak isteyenler, işlerini geliştirmek üzere adım atmak için yola çıktıklarında beklediği desteği göremedi. İlk yıllarında imalata yönelik işletmer vardı. Leblebici, çanak-çömlekçi, kağıtçı, hazır giyim, kemer, çanta imalatçısı, çorapçı, dokumacı gibi daha bir çok üretici başladığı işi geliştirmek yerine, gerekli desteği göremeyince önce aidatlarını ödeyemediler. Sonrasında ise işyerlerinin kirasını, elektriğini, suyunu ödeyemez duruma geldiler.
İŞGEM binası, işadamı yetiştiren bir yer olmaktan çıktı. Yozgat Belediyesi tarafından kiraya verilen işyerlerine dönüştürüldü. Zaman içerisinde bu özelliğini de kaybetti. Deyim yerinde ise 'kör itin öldüğü yer!' olarak adlandırılan bölgede bir-iki işyeri kalmış, diğerlerinden bazıları işi bırakmış, bazıları il dışına taşınmıştı. 
Sonraki dönemde önce bölgeye Halı Saha tesisi yapıldı. Sonrasında da İŞGEM binaları belediye tarafından yıktırıldı. Yerine park projesi ile birlikte işyerleri yaptırılıp, kiraya verildi....