SUSA yoldan bi makine geçinci ortalıh toz duman olurdu. Gocelinin itler harıltıya hemen ılgar, Sifli Zarife’nin gapının önünden, Gotü Böyüğün Osman’ın harmanlara gadar üre üre guvalarlardı. Şiforlar makineyi mâasız hayvanların üsdüne süreller, yavaş diyene de “Has tir” çekellerdi. Çoh it depeledi bizim köyden geçen gamıyon şiforları. Acik üstüne getsen leviyeyi çekip adamı doğmüye yörürlerdi. Eyâleri galın galın, pala bıyıh, döş bağır açıh, üslubu bozuh ve alayıcığda küfürbaz insan azmanı yarmalardı o yılların şiforları.
Bir gün Oşuhcu Bekir’in gapının önünde Gıllı Kazimin oğlan güttüğü davarları yaymıya gotürürken şiforun biri sürüsünden Oğursek Döndü’nün şişâa depelemiş. Depelediği yetmiyomuş gibi bi de oğlana bağırıp çağırıyomuş. Hep onlar gabadayı olacah dağal ya.. Bizim köylü Ayı Paşı’ya ıraslamışlar. Paşa ordan goca bi cerek almış, “İn lan aşşağaya” dimiş, gamıyoncuya… Boynunun kutüğünden dutmuş, çal ha çal, ver ha ver.. Avurdunu, duşgasını sumsaynan dağıtmış. Elindeki goca gomunan yağarnına, gaba etlerine, guluçlarına, inciklerine 15-20 dene diynek döşeyinci şifor külhavıç olmuş. Üfeleyip atmış incikletmiş eyice enilemiş şiforu. Davarın ziyannığını kesmiş. “Ne lan sizden çektiğimiz gotverfenler” dimiş. Ayı Paşa “Ben bu gamıyoncuların beş denesini birden düverim aminim” diyodu. 
Battal’ın gayfenin önüne bidene gamıyoncu duz satmıya gelmiş. “Paşa Abi nerde” diye soruyodu. “Zorlu adam Paşa Abi” diyodu. Belli ki alayıcığıda iyi yılmış, gorhmuşlar. Helede güz mevsimlerinde gamıyoncular bizim köyden bi şekil geçerlerdi. Heç adam mı var, mal melal mı geçiyo düşünmeden, bahmadan eşşek sıpası gibi geçerlerdi köyün içinden. Bi gağnı it depelediler. Cinni Satılmış’ın komlerden, Zifirli Şaziye’nin, Yağdalı Şekire’nin gapının önüne gadar 7-8 dene it geberiği doluydu şarampoller. Yav arhadaş. Heç mi vicdan merhamet yohdu o zamanki makine şiforlarında. Hadi bi dene ya da iki denesi gazayınan oldu. Diğer itleri vallahi bilerek depeliyolardı yav.  
Ahşamları çoh makine daşladıh bizim koyde. Milletin canını çoh yahdılar. “Gaçın ulan yoldan it oğlu itler” derlerdi bize. Gara gara gozlükleri daharlar, döş bağır açıh, cuvarayı dişlerinin arasında dutarah, gafada hoter, ayahta topuhlu iskarpin cizme, son ayar sesi açıh teyipleriynen hava atarah dinnedikleri arabesk şarkılar, yan bahıp selam vermeden artis gibi geçme, gaza basarak, ortalığı toz duman etme, bi ağrımıza giderdiki. Helede “Gaçın lan pijler, hass.. ktirin yosma dölleri.” falan filan gibi soğmeleri ve artis artislafları, hareketleri. 
At arabalarına, gağnılara neyede çoh haharet ederlerdi. Godek Keziğin uşahlar, oküz goşulu gağnılarıynan Cinni Gaya’nın ordan giderken arhasından gamıyonun biri gelmiş, ırgatlıh işliyen milletin içinde Kezik Neniye ve uşahlarına oküzleri ima ederek, “Lan şu gardaşlarınıza diyinde gırana çekilsinler” demiş. Kezik Nene’de “Adem atamızdan belli alırsah sanada gardaş düşer o oküzler, sen dide çekilsinler” demiş. İyice dimiş vallaha.. Gamıyoncu sırıtıp geçmiş.. 
Gerçi heç bi gonşuyu depelemediler, amma çoh it, goyun, bızağa, düve, tavıh, şibi, bodu, culuh ne depelediler. Gaç gişiyi doğdüler. Onlarca gonşuyu azarladılar. Tavığı depelenen Çahal Anşenin Fadime’yinen, bızâsı depelen Gubuduğun Sultan her geçen gamıyonun arhasından “Gamıyonunuzu da, sizi de eşşek guvalasın donuz kosnükler diyi bir etek daş atardı arhalarından.  
Döşü bağrı gıllı, garnı gotü böyük, sarı dişli, pala bıyıhlı bi gamıyon şiforu, Çap Mısdafa’nın pınardan su içmiye indi. Deli Şukrü’nün oğlana; “Ver la şu helkeyi bi su içiyim” didi. Gurp gurp gurp bi su içdi, helkeyi vallahi yarıladı. “Ben bir oturuşta bir davarı yirim aminim” diyodu. Elinde gocahgene bi çipliynen acik dişini gurdaladı. “Alayıcığnızda birer helke su getirin camlara serpeceğam” didi. Su götürdük. Camları siliyodu. Feşli Hacca’nın oğlan da sığır sürüyomuş, onların mor oküz gamıyona sürtünerek gaşındı. Milletin içinde şifor nası bağırıyo. “lan şu emmini uzahlaştır gamıyonun ordan it eniği” diyo oğlana. Aynı Türk filimlerinde galleş rolünde oynıyan adamlar var ya.. şifor onnara benziyodu. Hemi gızıyo, hemi de nıaaha ha haa diye gulüyo. Bizim koylülerin alayıcığından da babayiğit böyük, galıplı bi adamıdı. Golay golay doğülmezdi de kafir..  
Milleti o gatlek dirliksiz etdiler ki, susayı onnarın sanardıh. Hokümet bu yolu onlar için yaptı bilirdik. O yüzden böyle irahat ve gaylesizler derdik. Alayıcığnında makinelerinde manyah manyah laflar yazardı. “Gel güzelim gurbet gezelim”, “Derbeder”, “Düştüm Yine Çaresiz Gurbetin Yollarına”, “Dil Yarası” “Çekemediler Halat Koptu”, “Yaklaşma Toz Olursun” falan filan. Koyün içinden geçerken bi cuvara yaharlardı, boş pakidi üsdümüze doğru atar, bol bir duman çıhatdırır ve cuvarayı dişlerinin arasında ağzını yamuldarak dutar, yüzümüze küçümsüyerek baharlar ve pis pis sırıtırlardı.  
Yav 35-40 yıl öncesinin bu çılgın ve kabadayı insanlarının komik hareketlerini şimdi çok gülerek ve keyiflenerek hatırlıyorum. Bazen bir Türk filminde huzursuzluk yaratan belalı tiplemelerde, bazen düzensiz beslenmiş obez babayiğitlikteki, kalıplı, gobekli, diri ve neşeli tipleri görünce hatırlıyorum onları. 
Aslında o zamanlar onları hiç sevmesekte, keyiflerine, konforlarına, giyimlerine ve hareketlerine çok imrenirdik. Öğretmenimiz veya büyüklerimiz bize “Büyüyünce ne olacaksın” diye sorunca tüm erkek öğrenciler “Şifor olacağam, bende gocahgene gamıyon süreceğam” derdik. Yürüyüşlerimiz, bakışlarımız, eşşek gurbelerinden gazete kağıdına sarıp dişlerimizin arasında tutarak içtiğimiz sigaralar, Cüneyt Arkın gibi dalga geçerek kabadayı vari konuşmalar, tavır ve edalarını gururlanarak yaptığımız takliklerimizle onlara gizli bir hayranlık beslerdik. Hepimizin düşmanı ama idolüydü de Gamıyon Şiforları..
Yav gönlümüzdeki nefretin, empatinin, sempatinin, komedinin, dramın ve önlenilmez imrenmenin yönü hep onlara odaklıydı. O zamanki köy yerlerinin tüm insanları bakımsız, sefil, halsiz, bitkin ve yorgun görünümlüyken, onlar ise neşeli, rahat, özgüveni yüksek ve iyi giyimliydiler. Bol çeşit besleniyor, sosyetik konuşuyor, en kral arabesk şarkıları dinliyor ve makine sürüyorlardı.  Diyorum ya bi şekil adamlarıdı o zamanın gamıyon şiforları...