YOZGAT’ın kalkınması, yeni istihdam alanlarının açılması ve yatırımcıların teşvik edilmesi adına daha önce birçok girişimde bulunuldu.
Yıllardır görev yapan valiler Yozgat, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen toplantılarla sanayici ve iş adamlarına Yozgat’a yatırım yapmaları çağrısında bulundular.
Bazı toplantılara Yozgatlı dernekler ev sahipliği yaptılar.
Yapılan görüşmelerin, toplantıların ve tüm organizasyonların tek bir amacı vardı; Yozgat’ı kalkındırmak…
Fakat bugüne kadar onca toplantıya rağmen, Yozgat için istenilen düzeyde bir kalkınma hamlesi başlatılamadı.
Bugüne dek yapılan tüm organizasyonlar başarısız oldu demek yanlış olur.
Evet, Yozgat Organize Sanayi Bölgesine gelen firmalar oldu fakat Yozgat’ın kalkınmasına ışık tutacak düzeyde yatırımlar gelmedi.
Kısa süre öncesine kadar, ülke çapında tanınmış Yozgatlı siyasetçiler Ankara’da kritik görevler üstlenmişlerdi.
Bir dönem Ankara’daki temsil gücünden dolayı komşuları Yozgat’ı kıskanır olmuştu.
Hatta bugün alıp başını giden Çorum bile…
Fakat biz Yozgatlı siyasetçilerin hükümetteki güçlerini gerektiği şekilde Yozgat’a yönlendiremedik.
Vaktiyle proje üretip, devletin zirvesinde söz sahibi olan Yozgatlı siyasetçilerden destek almak yerine, günü kurtaran talepler üzerine yoğunlaştık ve elimize geçen bu siyasi gücü gerektiği şekilde kullanamadık.
Zamanında bir telefonla halledilebilecek sorunların üzerine düşmediğimiz için iş işten geçtikten sonra bürokrasi sarmalında takıldık.
Cumhurbaşkanı hükümet sistemine geçildiğinde, daha önce elimizdeki fırsatları değerlendiremedik, vah tüh diye hayıflanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak hemşerimiz Fuat Oktay’ı atamasıyla birlikte Yozgat’ın kalkınması adına ümitlerimiz tekrar yeşerdi.
Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı koltuğuna oturduğu günden itibaren Yozgat’a odaklandı.
Yozgat’ın sivil toplum kuruluşlarıyla, basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelip “Yozgat’ın kalkınması için ne yapabiliriz?” sorusuna cevap aradı.
Oktay’ın daveti üzerine gazetemizin sahibi, amcam Mükremin Kayhan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki toplantıya katıldım ve buna bizzat şahit oldum.
O toplantıda Fuat Oktay, yerel basın kuruluşlarının önemine değinmiş ve Yozgat’ın kalkınması için bizlerden de destek istemişti.
Yaptığımız haberlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın himayesinde sürdürülen çalışmaları kamuoyuna duyuruyoruz. 
Ayrıca ben de kalemim yettiğince yapılan çalışmalar hakkında yorumlarımı okurlarımla paylaşıyorum.
Oktay son olarak geçtiğimiz hafta Yozgatlı iş insanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelerek; “Ortak paydamız Yozgat. Bütün hemşerilerimizle Yozgat'ın, yerelin kalkınmasına odaklanacağız. Bunu da kendimiz başaracağız” mesajı verdi.
Velhasıl, Fuat Oktay’ın “kalkınma modeli projesi” için artık Yozgat pilot bölgedir.
Yozgat’ın kalkınması ile başlayacak bu proje büyüyerek, kalkınmada sıkıntı yaşayan Yozgat gibi şehirlere de uygulanacak ve Anadolu için bir umut olacak.
Sonuç olarak, Fuat Oktay’ın memleketi Yozgat’ın kalkınmasına ışık tutacağını düşündüğüm bu yerel kalkınma hamlesi birçok şehre ışık tutacak.
Tabi burada projenin Yozgat ayağında önemli bir rol üstlenen Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkısını görmezden gelemeyiz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan tüm toplantılarda Yozgat TSO Başkanı Sinan Çelik, projeyle ilgili tüm süreçleri takip ediyor, raporlar hazırlıyor ve Fuat Oktay’ı bilgilendiriyor.
Projenin koordinatörlüğünü ise ORAN Kalkınma Ajansı Yozgat Koordinatörü Timur Yıldız üstleniyor.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ve ORAN Yozgat İl Koordinatörlüğünün ortak çalışmaları ile Fuat Oktay’ın kalkınma modeli projesinin ilk aşaması geçtiğimiz hafta tamamlandı.
Bu proje kapsamında; Yozgat’ın mevcut ticaret hacmini geliştirmeye yönelik olarak öncelikle çevre illerde bulunan ticaret fırsatları araştırıldı. Bu amaçla Çorum ve Kayseri’de iş birliği yapılabilecek firmalar belirlendi.
Çorum ve Kayseri’deki Ticaret ve Sanayi Odalarıyla koordinasyon sağlandı. Projenin ikinci aşamasında Çorum ve Kayseri’de düzenlenecek toplantılarda ilgili firmalarla bir araya gelinerek iş birliği yapılabilecek alanlar belirlenecek.
Bence Yozgat için hayırlı olacak.
Ben umutluyum.
Fuat Oktay’ın fitilini ateşlediği “yerelden kalkınma hamlesi” sadece Yozgat’a değil, Anadolu’da kabuğunu kırmaya çalışan birçok şehre ışık tutacak.
Buna inanıyorum.
Sağlıcakla…