Sosyal medyayla birlikte fotoğraf çekmek birçok insan için bir hobi ve eğlence aracına dönüşmüş durumda.
İşin öte yanında ise mesleği gereği fotoğraf çekmek zorunda olan ve mesleği foto muhabirliği olan insanlar var.

Bunlar meslekleri gereği fotoğraf çekmek ve çektikleri fotoğraflarla da haber yapmak durumundalar işleri ve meslekleri bu.

Yozgat’ta son zamanlarda işini ve mesleğini icra eden foto muhabirleri protokol ve hobi fotoğrafçıları yüzünden istediği gibi çalışamıyor.

Gittiğimiz birçok etkinlik ve toplantıda önümüzü ya bir cep telefonu fotoğrafçısı ya da bir dalkavuk keserek çalışmamıza elinden geldiğince mani oluyor.

Özellikle seçim döneminde karşılaştığımız bu durum seçimlerden sonrada aynı vaziyetini koruyor. Birilerine şirin gözükmek ve yaranmak için önünüzü dolduran dalkavuklar bütün iyi niyetli uyarılarınız ve çabalarınıza rağmen sizi duymuyor bile.

Öyle ya da böyle şartlar ne olursa olsun görüntü alma zorunluluğuyla hareket eden arkadaşlarımız bazen çileden çıkma noktasına geliyor.
***

Bir tarafta bu durumu yaşıyorsunuz diğer tarafta ise protokol devreye giriyor.

Takip ettiğiniz etkinlikte bir bürokrat koruması, danışmanı veya memuru tam işinize odaklanmışken sırtınıza dürtüveriyor “Efendimizin önünü kapatıyorsun”, “Müdürümüz flaş patlarsa rahatsız” olur türünden birçok saçma sapan telkinle karşılaşıyoruz.

Kendilerinin davet ettiği etkinlikte basının çalışmasına izin vermeyen bürokratlar çıkıyor karşımıza.  Anlamıyor ve bilmiyorlar ki basın mensupları işini yapıyor hiçbir arkadaşımız Vali ya da belediye başkanı veya kurum müdürünün fotoğrafını aile albümünde saklamak için çekmiyor sade ve sadece işini yapıyor.
***

Bunun dışında gazeteci kimliğiyle sahaya çıkarak asli vazifesini ve görevini unutarak birilerine şirin görünmek isteyen çıkarcı taklacılar çıkıyor karşımıza.

Bunlar geçmişte bir bakanın vatandaşa hadi bir takla atta göreyim dediği gibi elinde fotoğraf makinesiyle kırk takla atıyor yalakalık ve dalkavukluk uğruna.

Sonucunda ise ortaya bu manzara çıkıyor. Pek muhterem protokol ve onun kıymetli üyeleri inşallah bundan sonra basına iş yapma imkanı konusunda engel çıkarmaz ve bizde severek yaptığımız işimizi özveriyle yerine getiririz.

Çalışmamıza mani olunacaksa, engel çıkaracaksanız ve işimize karışacaksanız ya da foto muhabirlerinin çalışma alanlarını daraltıp engel koyarak tek merkez kaynaklı haber ve bilgi paylaşımında bulunacaksanız bunu da açıkça ifade ediniz.

Mesleğini foto muhabirliği ve gazetecilik olarak gören ve bunun bilinci ve sorumluluğuyla hareket eden, ekmeğini objektifinden kazanan tüm arkadaşlara ve abilerime Allah kolaylık ve sabır versin hayırlı işler olsun.
***
Yukarıdaki yazımı yıllar önce kaleme almıştım.
O günlerde durum böyleydi, bugünlerde sanki daha beter.
Gazetecilere çalışacak alan bırakılmıyor, her geçen gün işlerini yapmaları zorlaştırılıyor.
Gazetecilerin fotoğraf çekmelerine bile, kısa bir süre sonra kısıtlama getirilirse şaşırmam.
Günümüzde her kurum veya herkes sosyal medya hesabı üzerinden bilgi paylaşımında bulunuyor.
Basın mensubunun bizzat yerinde olayları ve etkinlikleri tahlil etmesine izin verilmiyor.
Böylece sorun, aksaklık, ayıp, kusur görülmemiş veya üzeri örtülmüş oluyor.
Belli süre üzeri örtülse de, daha sonra üzerini örttüğünüz meseleler çözülemeyecek boyutlarda tüm toplumun karşısına çıkıyor.
Neyse, haydi selametle.
DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN
*Sıcak hava nedeniyle göletlerde serinlemeye çalışan çocukları.
*Göletlerde meydana gelebilecek boğulma vakalarını.
*Ömründe hiç deniz görmeyen bazı Yozgatlı çocukları.