ÖYLE çok geriye gitmeye gerek yok, benim çocukluğum dahi kurtarıyor. Eskiden biz bu mevsimlerde, bu memleketin ayvasını yerdik. Öyle başka memleketlerden bu kente ayva gelmezdi.
Mesele ayvayı yeme meselesi değil elbette. Konuyu Yozgat tarımına getireceğim.
Yozgat, bilindiği gibi Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden bir tanesi.
Önceki gün açıklanan nüfus sayısı rakamlarımızda kırsalda bir artış gözüküyor.
Kimine göre bu oran seçimlerle alakalı.
Kimine göre farklı sebepleri var.
Yozgat, kalkınma ve gelişimini kırsaldan başlatabilir mi?
Bugünün Türkiye şartlarında pek kolay görünmüyor.
Tüketim ülkesi ve tüketim toplumu Türkiye’de kim köyde hayvancılık ve tarımla uğraşmak ister?
Şehirlerimizde AVM, eğlence yerleri, restoranlar, küresel ve ulusal mağazaların arttığı bir dönemdeyiz üstelik.
Lakin kırsalda yeniden üretime yönelmek, üretimi artırmak gibi bir zorunluluğumuz da söz konusu. Kuru soğan neden pahalı?
Ispanak niye bu fiyatlarda?
AYVA BİTTİ…
Konuyu tekrar ayva meselesine çevirelim.
Ayva sadece bir örnektir abiler, meseleyi anlama açısından…
Karanlıkdere bölgesinde üretilen ayvalar, geçmişte Yozgat pazarlarında ve seyyar tezgahlarda satılırdı.
Kendine has lezzeti ve tadı vardı.
Sarılığı tam sarı iken, sulu bir ayvaydı.
Bir tanesini zor yerdiniz, yarımı dahi yeterliydi.
Artık Karanlıkdere’den ayva gelmiyor Yozgat’a.
Halbuki Yozgat Valiliği, Karanlıkdere’nin yeniden ıslahı ve üretimi artırmaya yönelik bir proje başlatmıştı.
Proje kapsamında çiftçilere örnek işletmeler gösterilmiş, bir takım çalışmalar yürütülmüştü.
Gelinen nokta nedir, bugün bilemiyoruz.
Bildiğimiz; bu verimli bölgenin yazın üzümünü, kışın ayvasını yiyemiyoruz.
Yozgat’ta tarım ve hayvancılığa dayalı sanayileşme ve tesisleşme hamlesi başlatmamız şart.
Kabalı gibi Türkiye’ye örnek olmuş bir proje var, lakin devamı gelmiyor ve kalıcılığı sağlayamıyoruz.
Konunun uzmanları ve ilgili kurum ve kuruluşlar proje ve çalışmalar yürütüyor, emek ortaya koyuyorlar.
Yozgat’ın il merkezi ve ilçelerinde satışa sunulamayan, Yozgat halkının tüketemediği yerli ürünleri dış pazarlara açma imkanımız var mı?
Kırsaldaki nüfusu kırsalda tutamadığımız sürece…
Kırsalda üretimi yapıp, üretimi artıramadığımız sürece…
Biberi, ıspanağı ve kuru soğanı bu fiyatlara tüketmemiz normaldir.
Çünkü tüm Türkiye gözünü Antalya’daki seralara dikmiş, buradan besleniyor ise bu fiyatlar ve ürün darlığı normaldir.
İnşallah tezgahlarda yeniden Karanlıkdere’nin yerli ayvasını ve üzümünü görebiliriz…
Haydi selametle…
NEDEN UZAKLAR?
*Çünkü her görüşün ayrı derneği ve 
vakıfı var.
*Çünkü her görüş ve meslek grubunun lokali ayrı.
*Çünkü hepsi de kendi dar grubunun dışına çıkmıyor.
“DUYDUK DUYMADIK DEMEYiN!..”

*İlçeleri gezen Yozgat Milletvekili Bozdağ’ı.
*Çorum’da gerçekleşen önemli ekonomi toplantısını.
*Partisinin adayına sosyal medyadan sert eleştiri yapan isimi.