1915-1917 yılları arasında yaşanan  ve Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşanan olaylarda binlerce Türk, Ermeniler tarafından öldürüldü. 
İlk ağızdan olmasa da ikinci nesilden  büyüklerimiz bu olayların gerçek yüzünü birçoğumuza anlatmıştır. Yozgat’ta da yaşanan bu olaylarda,  Ermeni çetecilerin azgınlığının ne denli büyük  acılara sebep olduğunu bizzat yaşayanlar aktarmıştır. 
Osmanlı’nın çöküş döneminde birçok cephede savaşan gençlerimiz hatta çocuk yaşta yavrularımız askere giderken gayrimüslim tebaa askerlikten muaftı. Osmanlı hükümeti tarafından  yabancılara tanınan birçok imtiyaz arasında  vergilerden muafiyet te vardı. 
Tük insanı savaşlarla erirken,  vergi yükü altında ezilirken,  başta Ermeni ve Yahudi kökenliler olmak üzere yabancılar sanat, ticaret ve sosyal hayatlarını  rahatlıkla sürdürüyorlardı. 
O tarihlerde Yozgat’ın merkez nüfusunun önemli bir kesimi Rumlardan,  bir kesimi de Ermenilerden oluşuyordu. Şehir merkezinde yaşayan Türklerin ticari hayattaki güçleri yabancılar kadar yoktu. Zanaat işlerinde Ermeniler ve ticarette de Rumlar çok başarılı idi. Türklerden savaşta  ölmeyen ve cephede bulunmayan az sayıdaki çalışabilecek nüfus ise daha çok tarımla uğraşırdı. 
Meydan bu kadar boş iken kendini bilmez birtakım Ermeni çeteciler oluştu. Aklı başında Ermeniler bunun sakıncalarını görüp engel olmaya çalıştılarsa da güçleri yetmedi. Türklerle sorunu olmayan bu Ermeni vatandaşlarımızın birçoğu yakın zamana kadar Yozgat’ta yaşadı ve dostluğumuza hiçbir gölge düşmedi. Şimdilerde Yozgat Ermenileri daha çok İstanbul’da yaşıyor. Bu vatandaşlarımızın vatan ve millet sevgisi inanın ki bizden az değil. 
Çeteci Ermenilerin Türkler üzerindeki  eylemlerinin etkisi Türk’lerin de  kendilerini koruma tepkisini yanında getirdi. Bu çatışmalar büyük olayların ve acıların yaşanmasına neden oldu. 
Ermeniler bu olayları kendilerine yapılmış bir soykırım olarak niteledi. Bu iddia yanlıştı. Ölen binlerce Türk’ü nasıl izah edeceklerdi? Tüm tarihi belgeler Ermenilerin çete faaliyetlerini ortaya koyuyordu. 
Ermeni politikaları açısından,  olayların yaşandığı 1915 yılının 100. Yılında uluslararası kamuoyu oluşturmak çok önemliydi. Önce Papanın açıklamaları ve son  olarak Avrupa Parlamentosunun “Soykırım” açıklamaları,  dünyada bu kamuoyunu oluşturduklarının birer göstergesi. 
Türk Hükümeti,   bu karara karşı sert ve günlük dille ağır cevaplar verdi. Ancak bu açıklamalar,  yüz yıldan beri sürdürülen ve Türk Dışişleri’ nin öncelikli politik hedefi olan bu konuda yenildiğimiz ve kendimizi anlatamadığımız gerçeğini  değiştirmedi. İç politikada insanımızı tatmine yönelik bu açıklamaların dış politikada hiçbir değeri ise bulunmamaktadır. 
Özeleştiri yapmamız gerekirse, son yıllarda kendi politikacılarımızın ve özellikle ülkeyi yönetenlerin tutum  ve açıklamaları dahi  Ermeni  olayları tezlerimizde kendimizin gedik verdiğini gösteriyor. 
Devletlerarası ilişkilerde öncelikle çıkar gözetilir ve esas olan “güç” tür. Bugüne kadar “soykırım” kabulünde bulunamayan uluslararası camianın,  bugün bu kararı alabilmesi  Türkiye’nin tepkilerinden  çekinmedikleri anlamına geliyor. 
Sonuç olarak Türkiye,  doğuda kaybettiği itibarını batıda da kaybetmiş görünüyor. Davutoğlu’nun kitaplarda kalan “ stratejik derinlikleri” günlük hayatımızda ülkemize ağır yaptırımlar ödetiyor. İnsanımız  ise İflas eden dış politikamızın  sahibine,  daha ağır sorumluklar ve payeler vermeyi tercih ediyor.  Doğrusunu mu yapıyor?