YOZGAT birkaç gün arayla devlet büyüklerini misafir etti. Beş gün içinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı, hemşerimiz Fuat Oktay, ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve son olarak da önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yozgat’a geldiler…
Oktay, merkezdeki Ak Parti seçim bürosunun açılışını yaptı. Soylu ise Akdağmadeni seçim bürosu açılışını yaptıktan sonra akşam Yozgat merkezde STK temsilcileri ile buluştu.
Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmişti…
Erdoğan Yozgat’a müjde verecek miydi?..
Özellikle yıllardır yılan hikayesine dönen “acemi birliği” ile ilgili bir beklenti vardı.
Vaktiyle uzun yıllar Yozgat’ın beklediği üniversite kadar olmasa da acemi birliği Yozgatlı için bir beklenti halini almıştı.
Acemi birliği ile Yozgat’a gelecek yüzlerce askerin esnafın yüzünü güldüreceği ve haliyle ekonomiye can katacağı umut ediliyordu...
Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu’nun kapasitesinin arttırılması da Yozgat kamuoyunda benzer bir heyecan yaratmıştı fakat polis okuluyla ilgili esnafın bu heyecanı kursağında kalmıştı.
Çünkü hafta sonu çarşı iznine çıkan polis okulu öğrencilerinin “evci izni” alarak çevre illere gitmesi, haliyle öğrencilerin Yozgat merkezine inmemeleri uzun bir süre tartışma konusu olmuştu.
Yaklaşık 20 bine yakın öğrencisi bulunan Bozok Üniversitesi de Yozgat esnafının umudu olan bacasız fabrikalarından biriydi.
Fakat üniversite öğrencilerinin Divanlı yolundaki kampüste tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları için şehir merkezine gelmemeleri beklenti içindeki esnafa hayal kırıklığı yaşattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü mitingde “Yeni kurulacak askeri eğitim birliklerinden ilkinin yeri Yozgat olacak. Adımını hemen atıyoruz” diyerek müjdeyi verdi.
Umarım Yozgat merkeze yakın bir konuma asker sayısı fazla olan bir eğitim birliği kurulur da polis okulu ve üniversite öğrencilerinden yüzü bir türlü gülmeyen esnafımıza faydası olur.
Peki, acemi birliği süreci nasıl gelişti?..
Yine bir seçim arifesinde, yanılmıyorsam 2013 yılında, o dönem Ak Parti Yozgat Gençlik Kolları Başkanı olan Serkan Sönmez ve arkadaşlarının Abide iş hanına astıkları “Yozgat acemi birliğini istiyor” pankartı öncelikle Ak Parti’nin Yozgat yönetimindeki bazı isimlerin eleştirilerinin hedefi olmuştu.
Hatta bu gençler, astıkları acemi birliği pankartı yüzünden Ak Parti genel merkezinden uyarı almışlardı. Temmuz 2014’teki Yozgat mitinginde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yozgatlının acemi birliği beklentisine; “Size acemi birliği yakışmaz, usta birliği yakışır. Ustalara usta yakışır” diye karşılık vermişti...
24 Haziran 2018 seçimlerinde MHP’den Yozgat milletvekili seçilen Ethem Sedef’in acemi birliği için girişimleri oldu.
Son olarak geçtiğimiz ay TBMM’de Millî Savunma Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Bakan Hulusi Akar ile görüşen Ethem Sedef, Yozgat’a bir acemi birliği getirilmesini Akar’dan talep etmişti.
Dünkü mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat’a acemi birliği sözünü verdi.
Elbette katkısı olacaktır ama acemi birliği Yozgat’ın gelişmesi ve kalkınması için bir çözüm değil.
Yozgat’ın kalkınması ve göç vermemesi için yerleşik nüfusun artması gerekiyor. Bunun için de devlet destekli, üretime dayalı, istihdam oluşturacak ve sanayiye yönelik yatırımların yapılması gerekiyor.
Mitingin yansımalarını ve Yozgat’ta kaynayan siyaset kazanını daha sonraki yazılarımda kaleme alacağım.
Sağlıcakla…