SEVGİLİ okurlarım, Sorgun ilçemizde güzel şeyler oluyor. Bu hafta, bu güzelliği yaşatan Sevgili Zeynep Ertal Altunkuyu’yla engelleri aşıyor, insan hayatına narin dokunuşlar yapıyoruz. Ben sadece soruyorum. Şimdi söz Zeynep hanımda…
Engellilerin umudu Zeynep Ertal Altunkuyu 
kimdir?
-Zeynep Ertal Altunkuyu kim? Basit ama zor bir soru. Zeynep Ertal Altunkuyu Yozgat merkezde büyümüş, Yozgat’ta tahsil hayatını yapmış, Yozgat’ta Bir kamu kuruluşunda memuriyet hayatına başlamış, Yozgatlı ile evlenmiş, Yozgat sevdalısı ve Yozgat için neler yapabilirim diye düşünen, Yozgat’ıma ve çevreme nasıl faydam olur diyen biriyim.
Sorgun Engelliler Umut Derneği'nin 
Başkanı Zeynep Ertal Altunkuyu’dan, neden 
engelliler, neden umut derneği olduklarını 
dinlemek isteriz. 
-Emekli olunca Sorgun ilçemize yerleştim. Sorgun’da Süleyman Özdemir’in başkanı olduğu Sorgun Engelliler Umut Derneği olduğunu öğrendim. Belki bir faydam olur diye 2012 senesinde gönüllü olarak üye oldum.
Neden engelliler? Yanlış anlaşılmak istemem ama engelsiz gözüküp de o kadar çok gözükmeyen engel var ki hayatta; paylaşmada, şiddette, sevgide, bencillik içinde yaşayan insanların yanında bizim engelimiz ne ki? En azından bizim engelimiz belli ve engellenmediğimiz sürece neler yapabileceğimizi biliyoruz.
İstanbul’da bir toplantıda engellinin spor yaptığını gördüm. Engellinin spor yaptığını bilmiyordum. İstanbul dönüşü arayışlara girdim. Engelli sporunun çok emek istediğini ve spor malzemelerinin daha pahalı olduğunu gördüm. Derneğimizin geliri yoktu. Üyelerimizin ödediği yıllık 24 lira aidatı; elektrik, internet, çay, tüp gibi ihtiyacımızı karşılıyorduk.
Cahil cesareti! Yaradan bir güç verdi. Spor kulübü kurulacağı için dernek yönetimi ile toplantılar yaparak spora girmeye karar verdik. Benim başkanlığımda 2015 senesinde tüzüğümüzü hazırlayarak Sorgun Engelliler Umut Spor Kulübümüzü kurduk. Tekerlekli Sandalye basketbol takımımızı oluşturduk. Ancak spor sandalyelerimiz çok pahalı olduğu için alamadık.
Hani engelli diyoruz ya engellinin yüreği o kadar güzel ki, sosyal medyadan çağrıda bulunduk. Başka illerdeki spor kulüpleri ve sporcu arkadaşlar ellerinde bulunan sandalyeleri gönderdiler. Sesimizi TSK da duydu, kalan eksiklerimizi de TSK sandalyeleri ile tamamladık. 2015 sezonunda sporda yerimizi aldık. 1990’lı yıllarda ülkemize giren engelli sporunu 2015 senesinde Yozgat’a getirmenin gururunu sporcularım ve dernek yönetimimdeki arkadaşlarımla birlikte yaşıyoruz. 3 spor dalında branşımız var.
Sorgun Engelliler Spor Kulübünün; kurum, 
kuruluş, devlet ve Yozgat halkı tarafından 
desteklendiğini düşünüyor musunuz?
-Yozgat Merkez ve 13 İlçede dahil bedensel engellide tek spor kulübüyüz. Ben zannettim ki maddi hiçbir zorlukla karşılaşmadan Yozgat ve ilçelerimizdeki tüm engellilerimize ulaşır, spora dahil eder, büyürüz.
Spor başlı başına maddi olarak paraya dayanıyor. Devletimizin yüzü sıcak. Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Sorgun Belediyemiz destek oluyorlar asla inkar edemem. Ama yeterli gelmiyor. Başarı, maddi imkanlara bağlı. Sponsorsuz olmuyor. Engelli takımı olarak Yozgat’ta tekiz, 5.senemiz hala sponsor bulamıyoruz. Spor Toto Teşkilatına 3 senedir Amatör Spor Kulüplerine verdiği yardım için talepte bulunuyoruz. Projeler yaptık. Dört projeden sadece TANAP projemiz kabul oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu sene Kızılay Sorgun şubesi forma sponsorumuz oldu. Bizim dışımızdaki engelli sporları genelde belediyelere bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Buradan belediyelerimizden çağrıda bulunuyorum.
4 yılda çok yol aldık. Asansörlü otobüsümüz yoktu. Parapleji sporcularım otobüse kucakta inip biniyorlardı. Yozgat Valiliğimiz geçen sene bu sorunumuzu çözdü. İl Özel İdaresi bünyesinde müsabakalara gidip gelmemiz için rampalı otobüs aldılar. Kapalı spor salonlarımızda engelliye yönelik düzenlemeler yapıldı. İlk yıllarda seyircisiz oynadığımız müsabakalarımızı bir önceki valimiz Sayın Kemal Yurtnaç maçlarımıza gelerek bizi onure etti. Geçen sene de Yozgat Rıza Kayaalp Kapalı Spor Salonu’nda coşkuyla oynadık. Özel Ana okulları, ilkokullar, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız Valimiz Kadir Çakır beyefendi maçlarımızı izlemeye geldiler. Buradan kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu senede aynı ilgiyi bekliyoruz.
Sporcularınız herhangi bir engelle 
karşılaşıyor mu?
-Bunu elimden geldiğince en asgariye indirmeye çalışıyorum. Şu an aklıma gelen spor salonumuz merkeze uzak, akülü araçları ile gidip geldikleri için kışın zorlanıyorlar. Spor yapmayı sevdiğimiz için bu da zorluk gelmiyor sanırım.
Gönlünüzü açtınız, engelleri aştınız, engelli 
insanımıza umut oldunuz. Yorgun musunuz?
-Engelli faaliyetimde dahil yaptığım hiçbir sosyal etkinlikten maddi olarak para almadım. Faaliyetlerim gönüllülük esasına göre. Sporcularımda öyle, gönüllülük esasına göre oynuyorlar. Benim iki ailem var; biri kendi ailem, diğeri dernek ailem. Doğru çok yoruluyorum ama ben bu yorgunluğu seviyorum. İnsan ailesini sevince, yorgunluğu, verilen emeği görmüyor.
2012 den beri birlikte olduğumuz için kim kime destek kim kime yardım ediyor karıştı. Biz biriz ve engelleri hep beraber aşıyoruz. Birbirimize o kadar çok alıştık ki şakalar bile yapıyoruz. Ben onların engelini, onlar benim engelsizliğimi görmüyor.
Başkanım, son olarak 
serzenişlerinizi, taleplerinizi 
öğrenebilir miyiz?
-Bizi tanımak anlamak için bir gününüzü derneğimizde geçirin. Taleplerim belli sosyal medyadan bağış kampanyası başlattım. Yozgatlı iş adamlarımız, vakıflarımız, Yozgatlılar, derneklerimiz, federasyonlarımız yanımızda olsunlar. Şımartılmak istiyoruz! Bu bizim hakkımız diye düşünüyorum. Her sene spor sezonumuz başlamadan önce karamsarlığa düşüyoruz. Faaliyetimizi sürdürememe kaygısını her yıl yaşıyoruz. Sponsorluk için gittiğimiz kapılardan red cevabı alınca üzülüyoruz. Zaman zaman kendimizi dilenci gibi hissettiğimiz bile oluyor. Desteğimiz olduğu sürece yapamayacağımız şey yok. Bizi yalnız bırakmasınlar.
Birde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay beyefendiye sporcularımla birlikte çağrımız var. Sorgun’a geldiğinde bizzat kendisi ile de konuşmuştuk. Formasını yaptırdık, kendisinden davet bekliyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yaklaşıyor. Kendisinden bizi makamına davet etmesini arz ediyoruz.