Yozgat'ın Yerköy ilçesiyle birbirinin mahallesi konumundaki Çiçekdağı ilçesine Mahmutlar köyünde bulunan sıcak su kaynaklarından yararlanılarak kurulan sera tesislerinde domates üretimi yapılırken, bölgede sera tesislerini genişleterek, ''Organize Seracılık Bölgesi'' oluşturulmasına çalışılıyor. Türkiye'de, toplam 7 bin 507 dekar alanda yapılan topraksız tarımda, ısıtma için 4 bin 415 dekar alanda kömür, 2 bin 623 dekar alanda jeotermal enerji kullanıldığına dikkat çekilerek, jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Şanlıurfa'da topraksız tarıma yönelik çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, ABD, İsrail, Kolombiya ve Çin gibi birçok ülkede yaygın olarak yapılan topraksız tarımın, en yoğun olarak yüzde 95 oranla Hollanda'da gerçekleştirildiği, Türkiye'de ise 15-20 yıl öncesine dayanan topraksız tarım çalışmalarında, 2000 yılında yaklaşık 200 dekar olan topraksız tarım alanının, bu ay itibariyle 7 bin 507 dekara ulaştığınaü dikkat çekildi.
Türkiye'nin sahip olduğu arazi, su, iklim özellikleri, güneş ışığı ve özellikle jeotermal su kaynakları çok büyük fırsatlar sunduğunun altı çizilerek, topraksız tarımın ekonomik büyüklüğü açısından bakıldığında, bu seralarda domates yetiştirilmesi halinde yapılması gereken tahmini yatırımın, 100 dekarlık bir alan için 6-7 milyon dolara ulaştığı, yıllık 8 bin 500-13 bin 500 ton ürün elde edilebilirken, bu ürünlerin satış tutarının 2,2 - 2,8 milyon doları bulacağı öngörüldü, bu durumda yıllık 1,2-1,4 milyon dolar kazanç elde edileceğinin tahmin edildiği anlatıldı.
SORGUN'DAKİ TESİS: Yozgat'ın Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde de topraksız seracılık çalışmalarında jeotermal kaynaklardan yararlanılıyor. 2009 yılında kurulan ve jeotermal enerji ile ısıtması yapılan 25 bin metrekare alana sahip serada topraksız tarımla domates üretimi yapılıyor. Serada hormonsuz, bambus arılarından yararlanılarak yıllık  bin 100 ton inorganik domates üretiliyor. 25 bin metrekare alana sahip serada üretim tamamen hormonsuz, bombus arılarından yararlanılarak yapıldığı, ürünün İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlere gönderildiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim