Yozgat'ta son olarak Akdağmadeni ilçesinin Karadikmen köyünde 486 metre derinlikte 50 derece sıcaklıkta saniyede 100 litre kompresörle üretim debide sıcak su bulunurken, Boğazlıyan'ın Uzunlu Beldesinde 30 metre derinlikten çıkan 31 derece sıcaklıkta saniyede 12 litre debideki suyun verimini artırmaya yönelik sondaj yapılması planlandı.
     Boğazlıyan ilçesinin Uzunlu Beldesi Belediye Başkanı Turan Koç AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıl durumda bulunan kaplıca tesislerinin yer aldığı bölgede MTA tarafından jeofizik çalışması yapılarak, 150 metre derinliğine inildiğinde mevcut sıcak su kapasitesinin artırılabileceği yönünde rapor hazırlandığını bildirdi. Belde merkezinde 30 metre derinlikten saniyede 12 litre debide 31 derece sıcaklık çıkan suyun yakınına 1973 yılında tamamlanıp, hizmete açılan, iki olimpik havuzlu kaplıca tesisi yapıldığını bildiren Koç, tesisin 1994 yılından sonra atıl durumda bırakıldığını kaydetti. Bu tesisin yeniden turizme kazandırılmasını istediklerini vurgulayan Turan Koç, şunları söyledi:
     ''30 metre derinlikten 31 derece ve saniyede 12 litre debili sıcak suyumuz var. Hamam kısmına verilirken ısıtmayla geçiliyor ve derece yükseliyordu. Açık olduğu dönemlerde yerli turistler geliyordu, izci kampları kuruluyordu. 1994 yılından sonra göreve gelen yönetimler tesise sahip çıkmayınca, atıl durumda kaldı. Bu tesisi yeniden ayağa kaldırabilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza başvuruda bulunduk, MTA tarafından gelip jeofizik çalışması yaptılar. 150 metre derinliğe inildiğinde daha fazla kapasiteye ulaşılabileceği belirtildi. İstediğimiz düzeydeki suyu bulursak, kalkınma ajanslarını da devreye sokarak tesisleşme yoluna gideceğiz. Mevcut tesisleri de elden geçirip, yeniden kullanılabilir hale sokmayacağız.''
     Koç, bölgede önümüzdeki günlerde sondaj çalışmasına başlanılacağını sözlerine ekledi.
     Öte yandan, Yozgat Akdağmadeni ilçesi Karadikmen köyünde MTA Genel Müdürlüğüne ait ruhsat sahasında gerçekleştirilen sondaj çalışmaları sonucunda 486 metre derinliğe inildi. Tamamlanan sondaj çalışmaları sonucunda 50 derece sıcaklıkta, saniyede 100 litre kompresörle üretim debisi elde edildi. Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, MTA verilerine göre elde edilen jeotermal akışkan ile ortaya çıkan 3,5 MWt jeotermal ısı enerjisi ile yaklaşık olarak 16 bin 800 metrekare sera veya 8 bin 600 yatak kapasitesine sahip termal tesisin kurulabileceğini vurgulayarak, elde edilen suyun nasıl değerlendirileceğine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
İLDEKİ DİĞER
KAYNAKLAR
     Yozgat Valiliği verilerinden derlenen bilgilere göre il genelindeki mevcut diğer kaynakların durumu ise şöyle:
     Boğazlıyan ilçesinin Cavlak bölgesinde 32-44 derece sıcaklıkta, bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı sıcak su kaynağı bulunuyor.
     Sarıkaya ilçe merkezinde 48 derece sıcaklıkta çıkan su, Kaymakamlık ve Belediye tarafından hazırlanan projeyle önceki yıllarda ısıtmada kullanılmaya başlandı. Suyun büyük bir bölümü ise ilçe merkezindeki termal tesislerde kullanılıyor.
     Sorgun ilçe merkezinde 50-60 derece sıcaklıkta, klorlu sülfatlı, sodyum klorür, sodyum sülfatlı suyun miktarı, sondajla artırıldı. 50-60 derece arasında değişen sıcaklıkta saniyede 200 litre debideki yeni kaynaklar kullanılarak konutların ısıtılmasına yönelik hazırlanan proje ile birlikte sera tesisleri hayata geçirildi. Bir bölümü mevcut termal tesislerde kullanılan sıcak suyun bir bölümü ise ilçe merkezinde bir bölümü tamamlanan 5 yıldızlı turizm ve sağlık tesislerine tahsis edildi.
     Yerköy ilçesinde 44 derece sıcaklıkta, klorlu, sülfatlı su miktarı mevcut suya daha sonra açılan kuyulardan elde edilen 60 derece sıcaklıktaki su ilave edildi. İlçedeki kaynakların bir bölümü termal tesislerde kullanılırken, diğer bölümü ısıtma sisteminde değerlendiriliyor. İlçede sera ve turizm tesislerinin kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
     Saraykent ilçesinde 70-74 derece sıcaklıkta, sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı su bulunuyor. Bölgede Organize Sera Sanayi Bölgesi Kurulmasına yönelik çalışma yapılıyor. Ayrıca suyun sıcaklık derecesinin artırılması halinde elektrik üretiminde kullanılıp, kullanılmayacağı konusunda çalışmalar yapılıyor.
Editör: TE Bilişim