Türkiye’yi eyaletlere bölme planının asıl mimarının 12 Eylül darbesini gerçekleştiren cunta olduğu gerçeği tepkilere yol açtı. 1980’deki darbenin lideri Kenan Evren’in Türkiye’yi eyaletlere bölme planına, dönemin Başbakanı Turgut Özal projeye karşı çıkan dönemin Bakanı İsmail Özdağlar’ı Yüce Divan’a gönderip mahkum edilmesini sağlayarak destek oldu. Yeniçağ Gazetesi’nin son sayısında yer alan Mehmet Bican’ın “Terörle Sınanmak” isimli kitabındaki iddiaların ardından Genelkurmay Başkanlığı’nın 10 Mart 1981 tarihli  raporunda ise Türkiye’nin 67 eyalete bölünmesine ilişkin çalışma yapıldığı görüldü. Çalışmayı “Türk-Yunan Federasyonu kurulsun” önerisi yapan dönemin ATESE Strateji Harekat Başkanı Tümgeneral Mahmut Boğuşlu imzaladı.
Eski Çalışma Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, “Kenan Evren’in o yıllarda Sabah gazetesine verdiği röportaj var. Evren orada (biz 8 eyalete bölmeyi kararlaştırdık) diyor. Biz bunu konsey olarak imzaladık bunu hayata geçiremedik diyor. Evren ayrıca (Ben bu konuda amacıma ulaştım, şimdi bu tartışılıyor) ifadelerini de kullanıyor” dedi.
67 PARLAMENTO
Okuyan şunları söyledi: “Genelkurmay Başkanlığı’nın 10 Mart 1981 tarihli ATESE Komutanlığı 7130/ 81- SEK diye Özel bir Jeopolitik inceleme konulu raporu var. Bunun altına imza atan ATESE Strateji Harekat Başkanı Tümgeneral Mahmut Boğuşlu. Bu belgede o tarihte Türkiye’de bulunan 67 ilin her birisinde parlamento oluşturulsun ve o parlamento yasama, yürütme ve yargı yetkileriyle teşkil edilsin diyor. Yani Türkiye’yi 67 devletçiğe bölüyorlar. Hakkari’de bir parlamento kurulacak, yasayı o çıkartacak kendisine göre, yürütmeyi o çıkartacak başbakanı seçecek. Yargıyı da kendisi oluşturacak. Evren ve yanındakiler 1980 ihtilaliyle Türkiye’yi 67 devletçiğe ayırmayı tasarladılar. Bu rapor ihanetin daniskasıdır. 28 Mayıs 2000 tarihli Yeni Binyıl gazetesinde de Kenan Evren’in açıklaması var. Türkiye’de valileri seçilmiş 4 eyalet istedim, o da olmadı diyor”
YOZGAT 4. BÖLGEYE VERİLDİ
Evren’in tartışmaya açtığı kararname, 4 Ekim 1983 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 9 ay sonra 11.7.1984 tarihinde Özal hükümeti döneminde yürürlükten kaldırıldı. Model sekiz bölgede OHAL Valiliği kurulmasını öngörüyor.
İŞTE EYALETLER
1. Bölge Erzurum: Ağrı, Artvin, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Kars, Muş, Rize, Trabzon, Tunceli
2. Bölge Diyarbakır: Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Siirt, Urfa, Van
3. Bölge Adana: Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, İçel, Kahramanmaraş, Malatya
4. Bölge Kayseri: Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Tokat, Yozgat
5. Bölge Ankara: Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Samsun, Sinop, Zonguldak
6. Bölge Konya: Afyon, Kütahya, Eskişehir, Niğde, Konya
7. Bölge İstanbul: İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya
8. Bölge İzmir: İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla, Burdur, Isparta

Editör: TE Bilişim