Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sinan Çelik, Yozgat’ın Türkiye’nin geri kalmış ve göç veren illerin başında geldiğini belirterek, bunun için siyasiler başta olmak üzere, şehir yöneticilerine ve STK’lara görevler düştüğünü söyledi.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR 

Çelik, kentin içerisinde bulunduğu ekonomik durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, Yozgat’ın üretime yönelik hamle yapması gerektiğine dikkat çekti. Yozgat’ta üretimi destekleyecek ve işverenleri rahatlatacak özel teşvik uygulamasına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Çelik, personel, hammadde, nakliye ve pazarlama gibi sorunların üretimi etkilediğini ifade etti.
Sorunların çözümü için kısa vadeli ani çıkışlar yerine, orta, uzun vadeli mantıklı projelerin hazırlanmasını öneren Çelik, mesleki eğitim kurumlarının ve üniversitenin daha faal ve faydalı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU

TSO Meclis Başkanı Çelik, Yozgat’ta kalifiye eleman sıkıntının artık çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. Çelik, sanayici ve işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısı yaşadığını bildirdi. İşgücü sorununa değinerek, mesleki eğitimin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının çözüm olacağına değinen Çelik, üretim kalitesi ile kent ekonomisine değer katan işletmelerin olduğunu aktardı. Çelik, yaşanan sıkıntılara rağmen teknolojisini geliştirmek, verimliliğini ve kalitesini yükselterek kapasite artıran işletmelerin nitelikli personel problemi yaşadığına dikkat çekti. Çelik, ekonominin lokomotifi olan işverenler üzerindeki mali yüklerin azaltılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Çelik, “Kalifiye eleman temininde sıkıntılar var. Bu noktada çalışmalar yapılması şart. Mesleki eğitim kurumlarının iş adamlarının ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmeli. Ara eleman yetiştirmede meslek liselerinin bölümlerine düzenleme getirilmeli. Uzun vadede ikinci OSB hazırlığına girildi. Ara eleman sorunu gündeme gelecektir. Eleman ihtiyacını karşılanması noktasında çalışmalar yapılmalı” dedi. 
İŞVEREN KORUNMALI 

Hükümetin iş dünyasına yönelik uygulamalar getirdiğini ifade eden Çelik, kıdem tazminatında sıkıntıyı işverenin çektiğini aktardı. Çelik, ‘İşverenle, işçinin karşılıklı düştüğü mahkemede işveren mağdur oluyor. İşveren hakkını hem bilmiyor hem de şartlar işveren için her geçen gün ağırlaşıyor’ diye konuştu.
 
ÜRETİMSİZ GELİŞİLMEZ

TSO Meclis Başkanı Çelik, Yozgat’ın üretime yönelik stratejilerini ortaya koyması gerektiğine değinerek, ‘Üretim olmadan bir ilin büyümesi, gelişmesi ve kalkınması düşünülemez. Üretim olmadan cari açık kapanmaz. Türkiye’nin ve Yozgat’ın en büyük sorunu ürettiğinden çok tüketmesidir. Üretim için ortaya çıkan sorunların giderilmesi gerekiyor. Üretim desteklenmeli ve özel teşvikler uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
İŞKUR PROGRAMLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 

Yozgat’ta işletmelerin işçi bulmakta güçlük çektiğine vurgu yapan Çelik, İŞKUR’un toplum yararına çalışma programı ve işbaşı eğitim programlarının yeni umut kapısı olmasına karşın işverenlerin eleman sıkıntısını had safhaya çıkardığını bildirdi. İŞKUR programları nedeniyle işsizlerin ekmeğini devletten beklediğini söyleyen Çelik, “İŞKUR’dan, gerçek işverenler yerine devlet ve yerel yönetimler faydalanıyor. Kimse sırtım terlemesin, rahat iş, kolay para kazanmak istiyor” şeklinde konuştu.
SERMAYE SAHİPLERİ ÜRETİMİN DIŞINDA 

Çelik, işveren çalıştırdığı işçisinin alın terini ve hakkını yemeyeceğine dikkat çekti. Böyle bir düşünce olması halinde üretim yapılamayacağını kaydeden Çelik, rant ve faiz üretmeden büyümenin yolunu açacağını dile getirdi. Çelik, ‘Siyasiler oy kaygısı gözeterek konuya yaklaşırlarsa bu Türkiye ve Yozgat için her geçen gün büyüyen yara olur. Sermaye sahiplerine bakın hem Yozgat’ta hem de Türkiye’de sermayelerinin büyük kısmını üretimin dışında kullanıyor ve bu yolla büyüyor’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim