Ortadoğu'dan sonra en büyük petrol rezervine sahip Venezuella'ya giden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ucuz petrol arıyor. Türkiye'nin  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha ucuza petrol bulabilmek için Akdeniz havzası dışına çıkmak ve çeşitliliği artırmak gerektiğini belirtirken, ''Biz Türkiye olarak şu anda aldığımızdan daha uygun fiyatla petrol ve türevlerini Venezuela'dan almak istiyoruz'' dedi.
    Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı resmi temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Venezuela'nın başkenti Caracas'a geldi.
    Bakan Yıldız'ı Simon Bolivar Havaalanında Venezuela Dışişleri Bakan Yardımcısı Temir Porraz Poucellou ile Türkiye'nin Caracas Büyükelçisi Nihat Akyol karşıladı.
    Poucellou ile bir süre sohbet eden Yıldız, Venezuela'ya hükümetleri döneminde bakan düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtirken, ''Bu uzak komşumuza gelmekten büyük mutluluk duyuyorum, meslektaşlarımızla beraber önemli toplantılar yapacağımızı umuyorum. Ayrıca Sayın Chavez'e (Venezuela Devlet Başkanı) başbakanımızın mektubunu ve mesajını da getirmiş bulunuyorum'' dedi.
SEL FELAKETİ YAŞAYAN VENEZUELA'YA YARDIM
    Venezuela Dışişleri Bakanı'nın yaklaşık iki ay kadar önce Türkiye'ye geldiğini ve iki ülke arasında enerji alanında bir anlaşma yapıldığını hatırlatan Yıldız, ''Kurumlarımızı bu manada görevlendirip bir çalışma yapmalarını istemiştik, bu seyahatimizde bu çalışmaların sonuçlarını da değerlendireceğiz'' dedi.
    Venezuela'da yaşanan sel felaketinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Bakan Yıldız, felaketin ardından yüzlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ''Heyetimizin içinde Türk Kızılayından ve TOKİ'den de arkadaşlarımız var.
    Sel felaketinde yardıma ihtiyacı bulunanlara Türk Kızılayı da yardım elini uzattı. Ayrıca konut ihtiyaçları var, heyetimizde TOKİ'den de bir arkadaşımız var. Bu konularda da görüşmeler yapılacak'' dedi.
UZAK KOMŞUDAN UCUZ PETROL UMUDU
    Ziyaretin en önemli yanlarından birini TPAO ve TPAO'nun yan kuruluşu TPIC'in yapacağı anlaşmalar oluşturacağını anlatan Yıldız, Venezuela'dan uygun fiyatla petrol ve petrol türevleri almak istediklerini bildirdi.
    Ham petrol fiyatlarının zaman zaman spekülatif, zaman zaman da arz-talep dengesizliği nedeniyle yükseldiğini anlatan Taner Yıldız, şöyle konuştu:
    ''Venezuela dünyanın 3 büyük petrol rezervine sahip ülkesinden bir tanesi. Günlük çıkarttığı petrol bakımından da dünyada belli sıralaması olan bir ülke.
    Biz Türkiye olarak şu anda aldığımızdan daha uygun fiyatla petrol ve türevlerini Venezuela'dan almak istiyoruz.
    Sadece Akdeniz havzasıyla petrol ticareti yapmak değil, Akdeniz havzası dışında da lehimize olacak, vatandaşımızı olumlu etkileyecek girişimlerde bulunmamız lazım.Piyasada hem ürün çeşitliliğini artıracak, hem de fiyat rekabetini artıracak girişimlerde bulunmamız lazım. Bu konuda da mutlaka Venezuela ile işbirliği yapmamız gerekiyor.
    Bu seyahatimiz bu girişimlerden bir tanesidir. Bu konuya sayın Chavez'in de olumlu katkı koyacağına inanıyorum''
    Venezuela'nın da Akdeniz havzasında Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı olacağını düşündüğünü belirten Bakan Yıldız, bu çerçevede ortak bir rafineri yapmak konusunu Venezuela tarafıyla enine boyuna konuşacaklarını bildirdi.
ORTADOĞU'DAN SONRA EN BÜYÜK PETROL REZERVİ VENEZUELA'DA
    Güney Amerika ülkesi olan Venezuela, Ortadoğu dışında en büyük petrol rezervine sahip ülke konumunda bulunuyor.
    Amerikan Yerbilimsel Araştırmalar Kurumu tarafından hazırlanan bir çalışmada, Venezuela'nın Orinoco Petrol Kuşağındaki mevcut ham petrol rezervinin 513 milyar varil olabileceği belirtiliyor.
    Suudi Arabistan'da 260 milyar varil potansiyel ham petrol rezervi tahmin ediliyor. Tahmin edilen rezervin gerçek olduğu kanıtlanabilirse, bu Venezuela'nin Suudi Arabistan'ın iki katı rezerve sahip olduğu anlamına gelecek ve petrol rezervi açısından dünya sıralaması değişecek.
    Bu arada Venezuela halen dünyanın 5. büyük petrol ihracatçısı konusunda bulunuyor ve ülkenin toplam ihracatının yüzde 95'ini petrol oluşturuyor.
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela'nın petrol üretim artışına katkı sağlamak istediklerini söyledi.
    Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros, bazı resmi temas ve ziyaretler için Venezuela'nın başkenti Caracas'a gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız onuruna bir akşam yemeği verdi.
    Burada konuşan Bakan Moros, Türkiye'nin kendilerinde çok iyi bir izlenim bıraktığını ve Türkiye ile iş protokolü geliştirmekten mutlu olacaklarını söyledi.
    Venezuela'nın zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olduğunu anlatan Moros, Oronico Kuşağında 330-350 milyar varil petrol rezervi bulunduğunu söyledi.
    Söz konusu kuşağı bloklar şeklinde bölümlere ayırarak petrol çıkartmak için Uluslararası şirketlerle işbirliği yapmaya başladıklarını kaydeden Venezuela Dışişleri Bakanı, Çin'e 4 yıla kadar, günde 1 milyon varil ham petrol vereceklerini söyledi.
    Moros, Çin'in yanı sıra Hindistan, Fransa ve İtalya'dan şirketlerin de ülkelerinde petrol arama faaliyetlerinde bulunduğunu kaydetti.
    Kıyılarında zengin gaz rezervleri bulunduğunu ve buralarda da Rus Gazprom şirketi ile çalıştıklarını ifade eden Moros, ''Bu rezervler gaz üretiminde bizi dünyada 5'inci sıraya getirecek'' dedi.
    Enerji Bakanı Yıldız da, Venezuela'da petrol arama faaliyetlerine katılarak ülkenin üretim artışına katkı sağlamak istediklerini bildirdi.
    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal da Venezuela'nın halen 3 milyon varil/gün ham petrol üretimi yaptığını belirterek, ''Bu miktar, Suudi Arabistan gibi 7-10 milyon varil/güne kadar çıkarılabilir'' diye konuştu.
330 BİN KİŞİNİN EVE İHTİYACI VAR
    Bu arada, 2010 yılı Aralık ayında, ülkelerinde sel meydana geldiğini anlatan Moros, sel sonucu, 130 bin kişiye yakın insanın evini kaybettiğini, 200 bine yakın kişinin evinin ise kullanılamayacak duruma geldiğini dile getirdi.
    Venezuelalı Bakanın bu yıl ve gelecek yıl evini kaybeden insanlara ev yapmak için uğraşacaklarını ifade etmesi üzerine Enerji Bakanı Yıldız, bu konuyu Venezuela'ya gelmeden önce TOKİ Başkanı ile görüştüğünü ve TOKİ'nin ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
Editör: TE Bilişim