Başta vergi ve sigorta prim borçları olmak üzere yaklaşık 300 kalemde kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeye ilgi büyük oldu.

            Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, torba yasa kapsamında ilk üç günde 101 bin kişinin vergi borcu ile trafik ve diğer para cezalarının yeniden yapılandırılması için Maliye Bakanlığı`na başvurduğunu bildirdi. Şimşek, ilk üç günde 97 bin kişinin kesinleşmiş vergi borçları için yeniden yapılandırma istediğini, diğer borçlar ve cezalarla birlikte bu sayının 101 bine çıktığını söyledi. "Daha uygulamanın başlarında meydana gelen başvurular son derece sevindiricidir.

            Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme, borçlular açısından tarihî bir fırsattır. Vatandaşlarımızın da, bu süreçte kanunun getirdiği ödeme kolaylığından ve diğer uygulamalardan yararlanmalarını istiyoruz." diyen Şimşek, vergi ve idari para cezası borcu olanlara uyarı mahiyetinde birer mektup göndererek vergi ya da para cezası borcu bulunduğunu hatırlatacaklarını, ikinci mektupta ise mükelleflerin kanunun matrah artırımı ve defter kayıtlarıyla ilgili hükümleri konusunda bilgilendirileceğini kaydetti.

            Yeniden yapılandırmaya ilişkin uyarı ve bilgilendirme mektuplarının PTT kanalıyla vatandaşlara ulaştırılacağını ifade eden Şimşek, "Vatandaşa, uyarı ve bilgilendirme amaçlı gönderilen mektup sayısı 10 milyonu bulacak." dedi.

            Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi`nde, yeniden yapılandırmaya dönük yeni bir program oluşturuldu. Bu programla başvuruda bulunan kişilerin borç tutarlarının kanun hükümlerine göre yapılandırılması, bu işlemlerin de merkezden sürekli olarak takip edilmesi öngörüldü. Başkanlık, vergi dairelerinden de vatandaşın yapılandırma başvurularının süratle kayda alınmasını istedi. Gelir İdaresi Başkanlığı, trafik ve idari para cezası tutarı 120 liranın altında olan 4 milyon kişinin para cezasını da sildi.

            Bilgi İşlem Merkezi`nde daha önce 3 günde tamamlanması planlanan ceza silme işlemi, hem her vergi dairesi için ayrı ayrı işlem yapılması, hem de ceza tutanaklarının sayısının fazla olması sebebiyle günlerce sürdü.

Editör: TE Bilişim