TKDK İl Koordinatörü Veli Büke, hayvancılık yapanlara ve yapmak isteyenlere traktör desteği verilmeye başladığını belirterek, bu desteğin genel kriterleri hakkında bilgi verdi.
Büke, yatırımlarda süt ve et üretiminde AB standartlarını sağlayan tarımsal işletmeler başvuru halinde yüzde 65’e kadar hibe desteği alabileceğini söyledi.
Bu desteklerde maksimum 110 beygirlik traktör ve ekipmanların alımının uygun harcama olarak kabul edildiğine dikkat çeken Büke;
“Süt inekçiliği yapan işletmelerde: 10-59 sağılabilen inek kapasitesindeki ahırlara 80 beygir ve altı 60-120 sağılabilen inek kapasitesindeki ahırlara 110 beygir ve altı.  Süt üreten küçükbaş işletmelerine: 50-249 sağılabilen küçük baş kapasitesindeki ağıllarda 80 beygir ve altı 250-500 sağılabilen küçük baş kapasitesinde 110 beygir ve altı. Sığır besiciliğinde: 30-149 büyük baş kapasitede 80 beygir ve altı 150-250 büyük baş kapasitede 110 beygir ve altı. Koyun besiciliğinde: 100-249 küçük baş kapasitede 80 beygir ve altı 250-300 küçük baş kapasitede 93 beygir ve altı traktör için hibe talebinde bulunulabilir” dedi.
ARICILIK YAPANA TRAKTÖR
TKDK İl Koordinatörü Veli Büke, arıcılık yapan ve yapmak isteyenlerin de traktör desteğinden istifade edebileceğini belirterek şunları söyledi: “Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında olan Arıcılık yapanlar, Süs Bitkisi ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yetiştiricileri traktör alımı için başvuru yapabilirler. (yüzde 50 hibe desteği). Maksimum 82 KW(110 BEYGİR) güç limiti olan traktörler ve ekipmanlarının alımı uygun harcamadır. 50-249 kovan kapasitedeki arıcılar 80 beygir ve altı 250-500 kovan kapasitedeki arıcılar 110 beygir ve altı traktör için hibe talep edebilir. Kurumumuz, 23 Kasım 2012 itibariyle sekizinci çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır.  Başvurular İl Koordinatörlüğümüze 17 Aralık 2012 tarihinde kabul edilmeye başlanacak ve 15 Ocak 2013 tarihinde son bulacaktır. Bu çağrıda IPARD programında yapılan değişiklikler sonucu kurumumuzun destek alanı daha çok genişlemiş ve dağıtılacak hibe miktarı da yüksek miktarda arttırılmıştır.”
DEV HİBE DESTEĞİ
Büke, açıklamasında 8’inci çağrı döneminde verilecek hibe tutarının öncekilerin üç katı olduğuna vurgu yaptı.
Toplam dağıtılacak hibe tutarının 678 milyon 809 bin 85 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken Büke, şu bilgileri verdi:
“Bu rakam sadece TKDK’nın desteğidir. Yatırımcıların katkısıyla beraber toplamda Türkiye çapında en az 1 milyar 357 milyon 618 bin 171 liralık bir yatırım gerçekleşecektir. Hibe desteğimizden faydalanmak isteyenlerin kurumumuzun şartlarına uygun dosya hazırlatmaları gerekmektedir. Bu çağrımızda büyük yenilikler yapılmıştır. Mesela hibe destekli traktör alımı daha önceki çağrılarımızda mümkün değildi. Bu ve bundan sonraki çağrılarda başvurusunu sunanlar belli şartlar altında traktör alımı yapabilecekler.
Kurumumuz sadece traktör desteği değil, hayvancılıkta yarayabilecek bütün makine ekipmanlara ve ahır inşaatı gibi hayvancılıkla ilgili inşaatlara hibe desteği vermektedir. Kişi ya da şirketlerin kurumumuza başvurabilmeleri için dosya hazırlatmaları ve çağrı dönemlerinde İl Koordinatörlüğümüze başvuru yapmaları gerekmektedir. Kurumumuza başvuran ve dosyaları kabul edilen faydalanıcılar yatırım tutarlarının %65 ine kadar hibe desteği alabilirler. Daha detaylı bilgi için www.tkdk.gov.tr.”

Editör: TE Bilişim