Zamanında Yozgat'ta Sivil Toplum Örgütleri Yoğurt, Salam, Peynir, Sucuk Fabrikaları kurmuş olsalardı Modern hayvancılığa geçmiş olacaktık. Yozgat hayvancılıkta bu cazibeyi kaybetmiş durumdedır. Hayvancılık potansiyeli geliştirilmeli, potansiyel, süt üretimi yaygınlaştırılmalı, Yerköy ilçemizde malesef hayvan üreticiliği tamamen itmiş durumdadır.
    Yozgat'ta Modern hayvancılık tesisleri yapılmalıdır. Mutlaka Organize hayvancılık bölge tesislerinin kurulması gerekmektedir. Yozgat'a bu tesisler kurulduğunda  hayvan potansiyeline kavuşacaktır. Yozgat ilimize Ziraat fakultesinin yanısıra mutlaka vetirnerlik Fakultesi de açılmalıdır. Bu konularda en güçlü aday yerköy ilçemizdir.
    Yozgat'ta hayvancılığın gelişmesi için süt hayvancılığının ve damızlık hayvancılığının teşvik edilmesi gerekmektedir. Hükümetin son çıkarmış olduğu kararnamede teşvik yatırımı 7.500 bin TL iki yıl ödemesiz 5 yıl vadeli teşvik kredisi çıkarılmış olup bu kredileri kullanmada bankalar çiftçilere biraz esnek davranmak durumundadır. Siyasileri kredi kullanımında banka Genel Müdürleri ile diyalok kurmaya, Yozgatlı üreticilere destek olmaya davet ediyoruz
A.SARGIN : Sayın Çelik. çok güzel açıklamalarda bulundunuz, Tarım, hayvancılık ve sanayii konusunda kendinizi iyi yetiştirmişsiniz. Yerköy sebze  üretimi, meyve yetiştiriciliği ve seracılık için çok uygun bir bölgedir. Yerköy'de seracılık yapılabilirmi?
YERKÖY VE SEKİLİ OVASINA SAHİP ÇIKILMALI
A.ÇELİK : Yerköy İlçemiz seracılık için iklim olarak müsait olan bir ilçedir. Delice Irmağının Yerköy ve Sekili güzergahına kadar ulaşması Gelingüllü Barajından gelen yeni mahalle, Köseli hattında bulunan arazimizin Seracılığa ve meyve üretimine uygun alarlar olduğunu gösteriyor. Sera denince Sorgun'da domates üretimi akla geliyor. Halbuki her türlü meyve ve  sebzeyi Yerköy, Sekili ovasında yazın ve kışın üretmek mmkündür.Yerköy ve Sekili ovasına kurulacak seralar da Sebze ve meyve üretimi kolaylıkla sağlanabilecektir. Gül serası, domates, salatalık, biber, fasulye, marol seraları kurula bilir. Yılın 12 ayı bu bölgede sebze üretimi yapmak mümkündür. Meyve üretimide ilçede teşvik edilmelidir. Yerköy'de Nuh Şahin isimli bir üreticimiz Şeftali bahçesi kurmuş ve çokda başarılı olmuştur. Bunun yanında ceviz üretimi de yapmak mümkündür. Yerköy bu tür ürünler için iklimi yumuşak bir bölgedir. Alternatif ürün denilen şeyde budur.
    Örneğin Yerköy, Şefaatli arasında uzman vadi Karanı dere vadisi Doğa harikası bir bölgemizdir. Burada Seracılık geliştirile bilir, meyve üretimi için müsait bir alandır. Dere ıslah edilip mera bir proje ile üretime kazandırılmalıdır. Bunu Yozgat, Yerköy ve Şefaatli için kazanç olarak görüyoruz. Malesef Karanı Dere vadisi yıllardır atıl vaziyette duruyor ve kendisine uzanacak sıcak bir eli bekliyor.
A. SARGIN: Ayhan Bey, Yozgat Sanayii nereye gidiyor. Sanayimiz ne durumda? Yozgat Sanayiini nasıl geliştirebiliriz?
YOZGAT'TA SANAYİ SAHİPSİZDİR
A. ÇELİK : Sanayi dediğimiz zaman sadece organize sanayi bölgesi akla gelmemeli, organize sanayi dışında mevcut, sanayi tesisleri bulunmaktadır. 40 Un fabrikası, 8 yem fabrikası gibi sanayi tesisleri mevcuttur. Yüzde 70' i kapalı, yüzde 30' u yarı kapasitede çalışmaktadır.Burda Yozgat sanayisinin sahipsiz kaldığını ifade edebiliriz. Sorunların başında işletme sermayesinin bulunmaması gelmektedir. Ard arda yaşanan ekonomik krizler sonucunda sanayisi çökmüş, üretimi durdurulmuş, çalışmaz hale getirilmiştir. Ekonomik krizler nedeniyle sicili bozulan esnafa işletme kredisi kullandırılmamakta, bankalar teşvik kredisini vermemektedirler. Bence mutlaka esnafa sicil affı getirilmelidir.
    Yozgat ilimizde yaklaşık 7 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan sanayi kuruluşlarının harekete geçirilmesi, üretime başlaması için sicil afı getirilerek üreticiler desteklenmelidirler. Yozgat istatistiklerinde işsiz sayımız 6500 kişidir. Sanayi geliştirildiğinde, üretim sağlanıldığında Yozgat göçveren bir il değil göç alan bir il konumuna gelecektir.
    Hükümetin uyguladığı SSK pirimlerinin ya da işsizlik fonunda biriken paranın işsiz kalanlara maaş olarak ödenmesi sistemi değiştirilmelidir. Vatandaş özel sektörde 12 ay çalışıyor, işten ayrılıyor 6 ay işsizlik maaşı alıyor. Sigortasız başka bir işte çalışıp sigortalılara mani oluyor. Halbuki fonda biriken paranın iş imkanı verecek olan sanayicilere kredi desteği olarak verilmiş olsaydı, daha fazla işçi çalıştırılarak, işsizliğin önüne geçilmiş olacaktı. Amaç işsizliği önlemek üretimi teşvik etmek, işletme ermayesine destek olmak, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına amak olmalıdır.Bu para üretime ve sanayiye aktarılmalıdır diyorum. Bunun bir örneği TOBB bütçesinden KOBİ' ler kullanılarak sağlanmıştır. Halk Bankası ile anlaşma yaparak kredi kullanımı sağlanmış üretici firmalar teşvik edilmiştir. Üretimi teşvik edip sanayiciye sahip çıktığımızda kayıt dışı işsizlik önlenecek, gerçek manzara gelişime sağlanacak ve işsizlik oranı düşecektir.
A.SARGIN: Ayhan Bey, Yerköyden Bağımsız Belediye Başkanı adayı oldunuz. Yerköy sevdanızı biliyoruz. Çalışmayaönem veren bir kişiliğiniz var. Yerköy Belediyesinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Kısaca değerlendirirmisiniz.
ÇAMUR, ÇÖP, ÇUKUR ÇİLESİ BİTTİ Mİ?
A. ÇELİK:  Ben Yerköy' de AK Patiden aday oldum. Yapılan anketlerde, Temayül yoklamasında Yerköylü hemşerilerimden gereken desteği aldım, ama siyasileri geçemedim, halkın değil siyasetçilerin spariş adayı seçime katıldı, bende bağımsız aday olarak seçime girdim. Birikimlerimi, projelerimi Yerköy halkı ile paylaşacaktım. Halkın çoğu buna inanıyordu. Bu sorunları en iyi çözecek adam Ayhan Çelik diyorlardı. Ama olmadı. Siyaseleri aşamadık. Bunun için diyoruzki seçim yasası değişmeli, tercihli sistem getirilmelidir. Tepeden inme değil, halkın tercihi ortaya konulmalı, halk iradesine saygı duyulmalıdır. Bu millet vekili seçimleri içinde geçerlidir. Artık tepeden inme adaylar dönemi kapanmalıdır. İşte asıl halk iradesi budur.
    Ama siyasete ısınmak önemlidir, O anı yakalar Seçilme şansını elde edebilirsiniz. Şu an verdiği oydan pişmanlığını ifade eden yüzlerce binlerce Yerköylü var. Bunu açıkça ifade ediyorlar Şuan Yerköy Belediyesinin çalışmalarından memnunmusunuz derseniz, hayır diye cevap veririm. Çünkü Yerköy 14 İlçe içerisinde gelişmeye müsait en önemli ilçedir. 2 tane küçük Sanayi, birde Organize Sanayisi var. Hizmet için alt yapı müsait, sadece Lokomotif güç gerekiyor. Bakın 4500 dönüm hayvancılık araştırmasına ait arzi atıl vaziyette bekliyor. Hizmet anlayışı sadece yol, su, çöp toplamakla olmaz. Yerköy'ü Çamurdan, çöpten. çukurdan kurtaracağım dedim. Bakın haleh Yerköy Çamurla, çöple, çukurla uğraşıyor. Aday olan arkadaşlarımız projeler slaytlar, pekmez, salça fabrikası sloganları ile gelmişti bakın bunların hepsini gerçekleşmiş  durumda?  Yerköy'ün kalkınması demek esnafın, sanayicinin, tarımın, hayvancılığın kalkınması demektir. Buda biliyorsunuz ki, ufak ve suda meselesidir. Biz memleketine sevdalı insanlarız, laf değil, çözüm üretmişizdir.
A.SARGIN: Sayın Çelik sizinle çok şey konuştuk. Sizi konularına hakim bir insan üretici olarak görmek bizi mutlu etti. Ufku açık, çalışma azmı ile dolu bir insansınız. Son olarak Yerköy'de termal turizmin durumunu sormak istiyoruz. Uyuz hamamımız ne oldu.
TERMAL TURİZM BU ŞEHRİN KURTULUŞU
A.ÇELİK : Yozgat ili 14 ilçesinin 10'unda sıcak su kaynağı bulunan bir ildir. Termal Turizm açısından zengin bir il olup Yozgat Termal Turizm'le gelişecektir. Bunu herkes kabul ediyor. Yerel basında, Ulusal basında da Yzgat ekonomisi Termal Turizmle kurtulacak diye yazıyor, Termal Turizme yatırım yapılması isteniyor. Geçen gün Afyon'da Gazlı Göl'de hükümet tarafından termal turizm alanı ilan edilecek 40 kadar yatırımcının buraya termal yatırım yapması düşünüldü. Bu bölgeler Termal Turizm adına cazip bölgeler olarak ilan edilmiş oldu. Yozgat'a ait böyle bir karar neden çıkarımadı ki? Termal kaynakları ile bakır bir alana sahip olan Yozgat'ta adını artık duyurmalıdır.Bu manada Yozgat'a mutlaka havalanı yapılmalı. Hızlı Tren bu ihtiyacı karşılamaz. Sabit bir alanı içine alır, oysa havalanı uluslar arası ulaşımı sağlar. Hem termal turizm açısından hemde Bozok üniversitesinin gelişimi açısından havaalanının açılmasını zaruri görüyoruz.
    Uyuz Hamamına gelince, Türkiye Termal sularının benzeri olmayan, tarihi bir bölgeye sahip Yerköy'de geçmiş dönemlerde bu hamam sağlıkda kullanılarak pek çok hastalığa suyun iyi geldiği tesbit edilmiştir. Çamur banyosu, Şifalı suları ile üne kavuşmuş olan Uyuz Hamamı yeniden gün yüzüne çıkarılmalı Termal Turizme kazandırılmalıdır. 10 yıldır harabeye dönen bu alan devletin şefkatli elini bekliyor. Yerköy için bi ciddi bir kayıptır. Suyu 5 bin konutta ısınmada kullanılıyor. Halbuki bu suyun sağlıklata, termal alanda kullanılması gerekir. Uyuz Hamamın bu günkü konumu tüm Yerköy halkını üzmektedir. Roma döneminden beri şifalı suları ile halka hizmet veren tarihi Uyuz Hamamının değerlendirilmesini bekliyoruz.
    Ayrıca bana bu denli zaman ayırarak dinlediğiniz görüşlerimizi hemşehrilerimizle paylaşma imkanı tanıdığınız için sizlere teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
A.SARGIN :  Ayhan bey, asıl biz teşekkür ediyoruz, bizi kabül ettiniz, zaman ayırdınız ve sorularımızı itina ile cevapladınız. Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diler, teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim