Kış aylarında doğalgaz ve kalorifer sistemi bulunmayan evlerin vazgeçilmez ısı kaynağı olan ve birçok ailenin vazgeçilmezi olan soba satışları Yozgat’ta kış aylarının kendini göstermesiyle birlikte bir nebze olsun canlılık kazandı.

Soba ve soba malzemelerinin satış yeri olan Tol Çarşı’da esnaf, kar yağışıyla birlikte sobalarını tezgahlarının görünür yerine koyarak müşterilere sundu.
Ancak doğalgazın yaygınlaşması ve soba yerine kombi ile elektrikli ısıtıcıların tavsiye edilmesi soba satışlarına olan ilgiyi azaltırken, birde bunun üstüne seyyar soba satan yabancı esnaf, Tol Çarşı esnafının soba satışlarına tırpan vurdu.

Tol Çarşı’da soba satışı yapan Hasan Sarı, Kayseri’den kamyonlarla getirilen sobaları, seyyar satıcıların özellikle köylerde, köylü vatandaşlara vadeli sattığını söyledi.

Hasan Sarı, “Kalitesiz ve dayanıksız olmasına karşın, vadeli satış ile köyleri gezen seyyar sobacılar, köylü vatandaşlara kamyonlarla soba satıyor, bu da bizim buradaki işimizi etkiliyor” dedi.

Hasan Sarı, kendilerinde satılan sobaların daha dayanıklı ve fiyat olarak daha makul olmasına rağmen, kırsalda yaşayan vatandaşların hasat mevsimi ödeme yapabilme olanağı ve cazibesine kapılarak, seyyar satıcılardan soba aldığını aktardı.

Geçen yıla oranla bu yıl soba fiyatlarında bir değişiklik olmadığını bildiren Hasan Sarı, sobaların 80 liradan başlayıp, 350 liraya kadar çıktığını belirtti. Soba satıcısı Hasan Sarı, “Teneke sobalar ise 35 liradan başlıyor.

Sobaların yan ürünü borular 10 lira, normal kova 10 lira, çelik kova 15 lira ve ızgarada 5 liraya satılıyor. Teneke soba ise 35 liraya alıcı bekliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim