Yetkililer, sendikaların demokrasinin temel gereklerinden biri olduğunu ifade ederek, "Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir" dedi.
    Yetkililer, sendikaların demokrasinin temel gereklerinden biri olduğunu ifade ederek, "Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir" dedi.
yetkililer, sendikaların demokrasinin temel gereklerinden olduğunu, ancak sanki "sendikaların köküne kibrit suyu dökülüyormuş" gibi bir dönüşüm yaşandığını söyledi. Sendikaların işçilerin haklarını, örgütlenmenin önemini kuracakları televizyon kanalı aracılığıyla anlatma imkanı bulabileceğini belirten yetkililer, ancak sendikaların televizyon kurmasının yasak olduğuna dikkati çekti.
"SENDİKALAR YASAMA
 ORGANINDA YETERİNCE
TEMSİL EDİLEMİYOR"
    Sendikaların yaşadığı sıkıntılardan birinin ise yasama organında yeterince temsil edilememesi olduğunu ifade eden yetkililer, bir sendikacının milletvekili seçilebilmek için istifa etmesi gerektiğini belirtti.
    Bu durumda seçilen kişinin kendisini denetleyecek kitle ile bağının koptuğunu belirten yetkililer, batıda ise sendikacı başkan ve milletvekilleri bulunduğunu vurguladı. "Sendikal nedenlerle işten atılanların hemen hiçbiri işe dönemiyor" diyen yetkililer, bu konudaki yasal hükümlerin uygulamada yetersiz kaldığını, sendikal nedenlerle işten çıkarmanın ispatının da oldukça güç olduğunu söyledi.
"KAYIT DIŞI ÇALIŞANA
SENDİKA HAKKI"
    Kayıt dışı çalışanlara da sendika hakkı tanınması gerektiğini vurgulayan yetkililer, kayıt dışı ekonomi ile ancak bu şekilde etkin mücadele edilebileceğini savundu. Denetim olanaklarının eksikliğine de dikkat çeken yetkililer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin her sene iş yerlerinin yüzde 10-1l'ini denetleyebildiğini, denetlenen bir iş yerinin ise ancak 10 sene sonra tekrar denetlendiğini vurguladı. Kayıt dışı çalışanların sendikaya üyeliği sağlanırsa sendikaların bu işçileri savunabileceğine dikkati çeken yetkililer, bunun aynı zamanda taşerona karşı da etkili bir mücadele aracı olacağını ifade etti. Sendikalı iş yerlerinin teşvik edilmesi önerisinde de bulunan yetkililer, "Sendikaları ve sendikalı iş yerlerini destek için sigorta primi ve vergi oranlarının düşürülmesi, işverenlerin bu konudaki dirençlerini yumuşatabilir" diye konuştu.Yetkililer, çalışma yaşamında bugünlerde en fazla yakınılan konulardan olan taşeronun yasaklanamayacağını, ancak buralarda çalışanların sendikaya üyeliğinin sağlanması ile sıkıntıların büyük ölçüde aşılabileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim