YOZGAT, önemli bir tarım bölgesidir. Hububat üretimi öne çıkmış olsa da Şeker Fabrikalarının hammaddesini teşkil eden Şeker Pancarı üretimi de önemli bir yer tutmaktadır. Dünden bugüne tüm veriler değerlendirildiğinde Yozgat, şeker pancarı üretimi ile ilk 3 üretim merkezi arasında her daim yerini almıştır/alacaktır...  
Kayseri/Boğazlıyan Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın açıklamaları var. Akay, 320 bin ton stokta şekerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Dünyada şekerin tonu 320 dolar iken Türkiye'de bir ton şekerin maliyetinin 480 dolar olduğunu, Nişasta Bazlı Şeker kotasının 67 bin 500 ton olmasına karşın fiili üretimin 550-600 ton civarında bulunduğunun altını çiziyor. Bana göre en önemlisi ise şeker pancarının tohumunu ABD'den alıyor olmamız...
Yerköy ilçesinde Şeker Pancarı Bölge Şefliği vardı. Yozgat Şosesi üzerinde, Karaşar Mahallesi'nde. Büyük bir alanı kaplardı. Bugün tarihin tozlu sayfalarına havale edilen işletmelerden birisi. Bölge Şefliği, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Sivas, Kayseri'nin bir bölümü, Kırşehir gibi illerdeki pancar üretiminin planlamasını yapar, çiftçinin tohum ve ekipman taleplerini karşılardı. Tohum, demiryolu ile gelir, traktör, kamyon, atarabası gibi nakliye araçları ile şeflik deposuna kaldırılırdı. Hatırladığım kadırıyla torbaların üzerinde baklava dilimini andıran 'Türkmalı' yazılı damgalar bulunurdu. Bu pancar tohumunun bizim olduğunu gösteriyordu.
Gelinen noktada, şeker pancarının tohumunu ABD'den alıyoruz. Bunu tarlaya ekip, ürün elde ediyoruz. Dünya piyasasından çok daha pahalı olduğu için fazla ürün depoda kalıyor. Yetmiyormuş gibi NBŞ ithal ediyoruz.