Sebze ve meyve fiyatlarında sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Mutfakların vazgeçilmezi patates, dar gelirli vatandaşın 'çok pahalı, yiyemeyiz' dediği tropikal meyve kivi fiyatlarını solladı.
    Mutfakların vazgeçilmezi patates lüks meyve kiviyi solladı.
    Hergeçen gün alım gücünün düştüğü Yozgat’ta bir çok sebze vemeyve lüks hale gelirken metropol kentlerde aynı durumu yaşanması dikkat çekti.
     Bursa'da bazı marketlerde kivinin kilo fiyatı 0.99 kuruştan satılırken patates kilosu 1,65 ile 2,5 TL arasında satılıyor.
    Sektör temsilcilerine göre; geçtiğimiz yıl çıkarılan; ancak bir yıl alt yapı hazırlığı için yürürlüğe girmesi bu seneye bırakılan Hal Yasası kapsamında 22 Mart'tan itibaren pazarcı esnafı direkt üreticiden ürün alabilecek ve fiyatlar dengeye oturacak.
    Geçen yıl domates fiyatlarındaki artışın ardından bu sene soğan ve patates fiyatları vatandaşı zorluyor. Soğanın kilo fiyatı ihracat sebebiyle 2-3 lira arasında seyrederken patates fiyatları da pazar ve marketlerde 1,65 ile 2,5 TL arasında satılıyor.
    Uzun yıllardır ithal edilen ve vatandaşın 'lüks' diyerek yemekten çekindiği kivi fiyatları yerli kivi üretimiyle birlikte düşüşe geçti. Bursa'da bazı marketlerde kivinin kilosu 0,99 kuruştan satılıyor.
    Tezgahları süsleyen kivilere 'pahalıdır' diyerek bakmayan vatandaşlar bile 99 kuruşu görünce şaşkınılğını gizleyemiyor.
    Patetes fiyatlarının 2,5 TL'yi bulduğu şehirde kivi fiyatlarının düymesi tüketicileri de şaşırttı. Geçen yıl dometeste yaşanılan rekor zammın bu sene soğan ve patateste yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar, "Yıllardır ithal edilen kiviyi pahalı diye almadık, ama dar gelirlinin bile temel ihtiyaç maddelerinden olan patates kivi fiyatlarını sollamış durumda. Patatesin kiviyi sollayacağı hiç aklımıza gelmezdi" diye konuştu.
    Bursa, İstanbul, Ankara ve Antalya hallerinde ise kivinin kilo fiyatı 1,5 ile 3 lira arasında değişiyor. Patatesin kilo fiyatı ise 1,5 ila 2,5 tl arasında değişiyor.
HAL YASASI 22 MART'TA
YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
    Yetkililer, Yalova, Ordu, Rize gibi sahil bölgelerinde kivi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının fiyatları düşürdüğüne dikkat çekti.
    Patatesin dondurulmuş gıda olarak da kullanıldığını belirten Yetkililer, "Patates cips gibi çeşitli yöntemlerle tüketiciye ulaşıyor. Ancak 22 Mart'tan itibaren Hal Yasası yürürlüğe giriyor.
    Artık pazarcı, aracıları devre dışı bırakarak direkt üreticiden, köylüden ürün alabilecek. Bölgece sebze ve meyve fiyatları dengeye oturacak.
    Patates temel ihtiyaç maddesi, ancak kivi keyf için yeniliyor. Hal yasası ile birlikte tüm ürünlerde fiyatlar dengede seyredecek" dedi.
Editör: TE Bilişim