Kamu kurumlarında nakit para dönemi kapanacak. Vergi ve cezaların ardından, öğrenim kredisinden su faturasına kadar bütün kamu alacakları kredi kartı ile ödenebilecek.

            Kamu kurumlarında nakit para dönemi kapanacak. Vergi ve cezaların ardından, öğrenim kredisinden su faturasına kadar bütün kamu alacakları kredi kartı ile ödenebilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ödemelerinde vatandaşa her türlü kolaylığın sağlandığını belirtirken, bütün amme alacaklarının kredi kartıyla ödenmesi konusundaki çalışmaların hızlandığı mesajını verdi.

KART KULLANIMI YAYILIYOR

            Kamu borçlarına kredi kartı ile taksitlendirme imkânı getirilirken, kartlı ödemelerin yaygınlaşması için düğmeye basıldı. Ekonomide kayıtlılığı teşvik edici bir araç olarak görülen kartlı ödeme sistemi devletin bütün birimlerinde kullanılacak. Mevcut uygulamada vergi ve cezalarının yanı sıra, vadesi geçen motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası ve idari para cezaları da faiziyle birlikte herhangi bir dönem sınırlamasına tabi olmadan kredi kartıyla ödenebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sayfası üzerinden kredi kartıyla ödeme yapılabiliyor.

            Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme kapsamında devlete olan kira, elektrik, su, kredi ve benzeri borçların tamamında kart kullanılabilecek. Amme alacaklarının kartla ödenmesine ilişkin tartışmalar Meclis gündemine de taşındı. Bakan Şimşek, bu konuda kendisine yöneltilen sorulara şöyle yanıt verdi: "Mükelleflerin vergi borçlarını daha kolay ödemelerine imkân sağlamak için özel ödeme şekilleri öngörülüyor. Amme alacaklarının bankalar ve postaneler aracılığıyla ödenebilmesine imkân sağlanmıştır. Bankalarla imzalanan protokoller kapsamında, yurt genelindeki şubelerinden vergi tahsil alındısı ile ödenebiliyor. İnternet bankacılığı ile de ödeme yapılabiliyor. Diğer taraftan, bu bankalara Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezaları, karayollarından geçiş yapanlardan aranılan geçiş ücreti ve idari para cezalarını tahsil etme yetkisi verilmiştir. Diğer kamu alacaklarının da kredi kartı ile ödenmesi konusunda çalışmalar sürüyor."

ELEKTRONİK  FATURA MODELİ

            Nakit para kullanımının azaltılması Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nın da önemli bir ayağını oluşturuyor. Planın önümüzdeki günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla genelge olarak açıklanması bekleniyor. Denetimin etkinleştirilmesinden gönüllü uyumun artırılmasına, caydırıcılığın artırılmasından uyum maliyetinin düşürülmesine kadar birçok konuda düzenleme yer alacak. Elektronik fatura projesi ile ülke çapında uygulanacak bankacılık sistemiyle entegre bir elektronik fatura modeli yaygılaştırılacak. Kamunun elini güçlendirecek, kamu tarafından toplanan verilerin formatlarının uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim