BDDK, kredi kartı borçlarında ödenmesi gereken asgari tutarları artırdı. Asgari ödeme tutarı, bugünden itibaren kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25'i, limiti 15-20 bin TL arasında dönem borcunun yüzde 30'u, kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 40'ı olarak uygulanacak.
    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlarında ödenmesi gereken asgari tutarları artırdı.
    Bu zamana kadar dönem borcunun yüzde 20'sinin altında olmayacak şekilde uygulanan asgari ödeme tutarı, bugün itibariyle kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25'i, limiti 15-20 bin TL arasında dönem borcunun yüzde 30'u, kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ı tutarında ödenecek. Yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağısında ödemeye yapılamayacak. Bankalar, bu tutarlardan az olmamak koşuluyla asgari ödeme tutarını belirleyecek. Düzenleme bugün itibaren yürürlüğe girecek.
    BDDK'nın, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ödenmesi gereken asgari tutar, bugünden itibaren kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25'inden, kredi kartı limiti 15 bin TL'den 20 bin TL'ye kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30'undan, kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak. Bankalar bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebilecek.
    Daha önce ödenmesi gereken asgari tutar, dönem borcunun yüzde yirmisinden aşağı olamıyordu.
    Bu arada BDDK, şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu hale getirdi. Bu değişik bugünden itibaren yürürlüğe girecek.
UYGULANACAK ORANLAR
VE TAKVİMİ
    Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yeni tahsis edilecek kredi kartları hariç olmak üzere asgari ödeme oranları ve takvimleri şöyle olacak:
    "-Kredi kartı limiti 5 bin TL'ye kadar olan kredi kartları bugünden itibaren, 12'nci ayın bitimine kadar yüzde 20, 12'nci ayın bitiminden 24'üncü ayın bitimine kadar yüzde 22 olarak uygulanacak.
    -5 bin TL'den 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartlarında, bugünden itibaren 6'ncı ayın bitimine kadar yüzde 20, 6'ncı ayın bitiminden 12'nci ayın bitimine kadar yüzde 22 olarak uygulanacak.
    -Kredi kartı limiti 15 bin TL'den 20 TL'ye kadar olan kredi kartlarında, bugünden itibaren 6'ncı ayın bitimine kadar yüzde 20, 6'ncı ayın bitiminden 12'nci ayın bitimine kadar yüzde 22, 12'nci ayın bitiminden 18'inci ayın bitimine kadar yüzde 25, 18'inci ayın bitiminden 24'üncü ayın bitimine kadar yüzde 28 olarak uygulanacak.
    -Kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarında, bugünden itibaren, 6'ncı ayın bitimine kadar yüzde 20, 6'ncı ayın bitiminden 12'nci ayın bitimine kadar yüzde 22, 12'nci ayın bitiminden 18'inci ayın bitimine kadar yüzde 25, 18'inci ayın bitiminden 24'üncü ayın bitimine kadar yüzde 28, 24'üncü ayın bitiminden 30'uncu ayın bitimine kadar yüzde 30, 30'uncu ayın bitiminden 36'ncı ayın bitimine kadar yüzde 35 olarak uygulanacak. Sözkonusu sürelerin bitimini müteakip, asgari ödeme oranları geçerli olacak.
LİMİT ARTIRMA
KOŞULLARI
    Bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde 50'sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.
    Bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılacak. Bu düzenleme 6 ay sonra uygulamaya geçecek.

Editör: TE Bilişim