Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl binasındaki toplantı dün saat 10:30'da başladı. Yozgat'ta 6 banka şubesinden temsilcinin katıldığı toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, proje kapsamında bankaların sorumluluklarından bahsetti, bilgiler aktardı.
12 BANKAYLA
PROTOKOL İMZALADIK!
    Kurum olarak toplam 12 bankaya ile anlaşma protokolü imzaladıklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan Büke, ilk olarak kurum yapısından ve kırsal kalkınma programından bahsetti.
    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Avrupa Birliği hibe desteklerini çiftçiyle buluşturan bir kurum olduğunu söyleyen Büke; “Vatandaşlarımıza verilecek hibelerin yüzde 75'i Avrupa Birliği'nden geliyor. Yüzde 25'i Türkiye Cumhuriyet'i katkısı ile. Burada vatandaşlarımızın bize müracaat edebilmesi için bankalarımız çok önemli bir yer teşkil ediyor” dedi.
    Büke bankaların istediği takdirde vatandaşlara proje danışmanlığı hizmeti verebilme yetkisine sahip olduğunu ifade eden Büke, aynıca bankaların proje bedeli kadar vatandaşlara kırsal kredi kullandırabileceklerini söyledi.
    Büke, kırsal kredi uygulaması hakkında şu bilgileri verdi:
    “Nedir bu kırsal kredi mekanizması? Bizimle sözleşme imzalayan vatandaşlarımızın proje bedelleri kadar bankalar kredi verebiliyor. Yani proje bedeli kadar miktarda kredi kullandırabiliyorsunuz. Ve bu vatandaşımız bu krediyi 2 yıl ödemesiz, ondan sonraki 5 yıl sizinle (bankayla) yaptıkları anlaşma çerçevesinde bir ödeme planı yapılacak. Ve burada vatandaşımız bizimle sözleşme imzaladıktan sonra 4 ayda projeyi zaten bitirmek zorunda.
    Vatandaş işi bitirdi talepte bulundu, bize dilekçesini verdiği andan itibaren azami 3 ayda projenin parası bankadaki vatandaşın hesabına transfer ediliyor. Dolayısıyla vatandaşın eline sıcak para vermiyoruz. Vatandaşın bankadan kullandığı krediyi de direk para olarak vermiyoruz.
    Başka bir hesaba transfer ediyoruz. Dolayısıyla 7 ayda zaten vatandaş aldığı paranın yüzde 60'ını sizin bankanıza transfer ediyor. Geri kalan yüzde 40'ı da siz istediğiniz gibi yapılandırabiliyorsunuz.
    Burada biz vatandaşlarımıza her zaman şunu söylüyoruz; biz sizi tabiri caizse çantacı diye tabir ettiğimiz proje ofislerine kaptırmak istemiyoruz. Güvenilir firmalar bunu yapmalı. Yozgat'ımızda da henüz böyle ofisler mevcut değil.”
VATANDAŞA BİRLİKTE
 ULAŞALIM
    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat'ta tespit ettikleri 26 bin hayvancılık işletmesinden projeden yararlanabilecek durumda olan 2 bin 700'üne ulaştıklarını söyledi.
    Bankalara “Vatandaşa birlikte ulaşalım çağrısında bulunalım” çağrısında bulunan Büke, şöyle konuştu: “Yozgat'ta tespit ettiğimiz 26 bin havancılık işletmesi var. Bu 26 bin hayvancılık işletmesinin hepsi bu işi yapabilecek hem maddi hem de mevcut hali hazır değil. Biz 26 bin işletmeyi ilçe ilçe, köy köy gezerek liste çıkardık.
    2 bin 700 kişilik bir çalışma yaptık. Ve bu çalışmalarda kaymakamlarımızla kontak kurarak bütün ilçelerde tanıtım toplantısı yaptık fakat baktık ki yine yüzde yüze ulaşamadık.
    Daha sonra hayvan pazarlarına gittik. Bu ne kadar başarılı oldu bunu da telaffuz ettik, bu kez broşür hazırladık ve bunu da yaklaşık 3 bin 250 vatandaşımıza gönderdik. Bu broşürde kısa ve öz bilgiler var. Desteklediğimiz başlıklar var, hibe miktarları yer alıyor broşürler.
    Bu sayede müthiş bir döngü almaya başladık. Şuanda kurumumuza gelen vatandaş çok fazla. Güven çok önemli, bankacılıkta da öyle. Biz vatandaşın peşini bırakmıyoruz.
    Biz şunu istiyoruz, vatandaşlar da bir ekip halinde hareket edilebilirse vatandaşın güvenini daha çok kazanacağız.”

Editör: TE Bilişim