MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Yozgat’taki jeotermal kaynakların ıslah edilerek bölgenin turizm, sağlık ve tarım ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılıp, daha verimli hale getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla yapılacak yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Anayasanın 98’ inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.
19 Milletvekilinin de imzasını alarak meclis araştırma talebini TBMM’ye sunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, Türkiye’nin, dünya jeotermal kaynaklarının dağılımında ilk beşe girmekte ve Avrupa’da birinci sırada yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:
''Jeotermal zenginliklerimize bakıldığında, ülkemizin sağlık turizmi açısından ne kadar elverişli bir ülke olduğu görülmektedir. Tarihin ilk dönemlerinden gelen kaplıca kültürü, bugünkü sağlık turizminin temelini oluşturmuş, son yıllarda artan enerji ihtiyaçları ile birlikte doğrudan kullanma yöntemleri, jeotermal enerjinin bir uzmanlık dalı, dünya için vazgeçilmez bir alternatif enerji kaynağı olmasını sağlamıştır. Ülkemizde 200’e yakın kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcaların bir kısmı termal turizme yönelmişler ve otele dönüşmüş, bir kısmı fizik tedavi uygulamalarının da yapıldığı termal sağlık otelleri olarak hizmet vermektedir. Son yıllarda kaplıcalar sera tarımında kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye ve bölgemiz kaplıca turizmine kaynak oluşturabilecek yeterli potansiyele sahip olmasına rağmen kaplıcaların durumu, kalış sürelerinin uzun olmayışı ve istenilen turist sayısına ve turizm gelirine ulaşılamaması sağlık turizmi bağlamında yeni uygulama ve düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Türkiye’nin termal turizm alanında Avrupa’da birinci tercih noktası olmasına yönelik olarak bu alandaki tüm kaynakların etkin değerlendirilmesi önem arz etmektedir.''
Yozgat’ın Orta Anadolu Termal Turizm Kentler Bölgesi’nde yer aldığına değinen Durmaz, “İlimizdeki alternatif turizm çeşitlerinin en önemlisi olan ve büyük bir potansiyel oluşturan Termal (sağlık) Turizmi üzerinde en çok çalışılması gereken konuların başında gelmektedir. Yozgat ili başta Sorgun, Sarıkaya, Boğazlıyan, Yerköy, Saraykent ve Akdağmadeni olmak üzere önemli jeotermal kaynaklara sahiptir. Bu kaplıcalarda yapılan araştırmalar ve tahliller sonucunda çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği, yine soğuk iklim kuşağında yer alan ve sürekli işsizlik nedeniyle göç veren Yozgat’ta kaplıcaların sera tarımında kullanılması ile seracılığın gelişeceği ve tarımda istihdamı arttıracağı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim