Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü M. Kemal Biçerli, birkaç büyükşehirde beyaz yaka ofisleri kurulması için proje hazırlığı içerisinde olduklarını ifade etti.

            Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü M. Kemal Biçerli, birkaç büyükşehirde beyaz yaka ofisleri kurulması için proje hazırlığı içerisinde olduklarını ifade ederek, “En kısa zamanda Büyükşehirler başta olmak üzere bu projemizi hayata geçireceğiz. Beyaz yakalılara mavi yakalılardan biraz daha fazla ihtimam gösterilmesi gerektiğini, bununla uğraşmanın daha spesifik bir hizmet gerektirdiğini düşünüyoruz. Bunu Ankara'dan başlatacağız” dedi.

            İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, İŞKUR'un yenilenen yüzünü, yatırım ve projelerini anlatmak üzere Ankara Hilton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İŞKUR Genel Müdür Yardımcıları Kazım Yiğit ve Mehmet Ali Özkan'ın yanı sıra İstihdam Dairesi Başkanı Faruk Şahin ve İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Kemaleddin Metin'de katıldı. Biçerli burada yaptığı konuşmada insan odaklı anlayışla yeniden şekillenen İŞKUR'un bu değişimi yeni logosuna da yansıttığını söyleyerek, “Yeni logodaki 'i' harfi; işgücü, işçi ve işvereni temsil etmenin yanı sıra 'İnsan'ı simgelemektedir” dedi.

            2011 yılı Ocak ayı itibariyle İŞKUR'da kayıtlı işsizlerin sayısının 1 milyon 326 bin 399 kişiye yükseldiğini ifade eden Biçerli aynı dönemde alınan açık işlerin sayısının ise 368 bin 636 olduğunu ifade etti. Aynı süreler içerisinde hem işverenin işçi aradığını hem de işsizlerin iş aradığını ancak hala işe yerleştirmelerin yetersiz olmasının nedenlerini ise Biçerli vasıfsız işsiz sayısının çok olmasına bağladı. Biçerli, “Aynı anda hem açık iş bildiren iş yerleri var hem iş arayan işsizler var. Burada sorun işler ile işsizlerin vasıflarının uyuşmaması. Burada mesleki eğitimin uygulanması gerekir. Biz de İŞKUR olarak bunu yapıyoruz” dedi.

İŞKUR'DAN YENİ HİZMET: MOBİL OFİS

            İŞKUR olarak hizmeti vatandaşın ayağına götürmeyi amaç edindiklerini ifade eden Biçerli, bu itibarla İŞKUR Hizmet Noktaları'nı oluşturduklarını belirtti. Bunların Belediyelerde, Ticaret ve Sanayi Odalarında ve üniversite gibi bir çok alanda yer aldığını ifade eden Biçerli, “İlerleyen zamanlarda kafamızda Mobil Ofis gibi bir proje var. Teçhiz edilmiş bir minibüsle vatandaşın ayağına hizmet götüreceğiz. Çalışmalar Ankara'da başladı” dedi.

“TÜRKİYE'DE GİRİŞİM KABİLİYETİ EKSİK”

            Türkiye'de eksik olan şeylerden birinin girişim kabiliyeti olduğunu ifade eden Biçerli, “Türkiye'de girişim yeteneği maalesef çok fazla gelişemedi. Girişimciliğin kalkınmada anahtar bir rolü var. Çünkü girişimcilik sayesinde yeni istihdam yaratılabiliyor. Bir kişi örneğin ticari bir işletme kurarsa, bir işsiz belli bir süre sonra o birkaç kişiyi istihdam ediyor” dedi.

            Aktif işgücü programları için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 2011 yılı için 1 milyar 411 milyon TL ödenek ayrıldığını ifade eden Biçerli, 2010'da 509 milyon TL olan bu oranın artmasını “Torba Yasa”nın kendilerine tanıdığı hak olarak tanımladı. Biçerli ayrıca yılda iki kez elektronik anket yaptıklarını ifade ederek, bu ankete 2010 yılı birinci döneminde 218 bin 68 işyerinin katıldığını, 2010 ikinci döneminde ise 198 bin 479 işyerinin ankete katıldığını ifade etti.

MART AYINDA ESKİŞEHİR'DE İSTİHDAM FUARI DÜZENLENECEK

            İŞKUR'un 2011 yılı hedefleri arasında Büyükşehir Belediyesi olan 16 ilde ve Büyükşehir Belediyesi olmayan 4 ilde istihdam fuarı, diğer illerde ise kariyer günleri düzenleyeceğini belirten Biçerli, 2011 yılının ilk İstihdam Fuarı'nın Mart ayında Eskişehir'de yapılacağını bildirdi. Ayrıca Biçerli 2011 yılı hedefleri arasında özel sektörden alınan açık işlerin sayısının yüzde 25 artırılması ve özel sektörde işe yerleştirilenlerin sayısının ise yüzde 30 oranında artırılması olduğunu ifade etti.

“TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞACAK ELEMAN ARANIYOR”

            Yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biçerli, bir gazetecinin “Yaptığınız anket çalışmalarının sonuçlarından yararlanabiliyor musunuz? İşveren ne gibi işçi arıyor” sorusuna, “Analizlerin sonucuna bakıldığında çoklukla ihtiyaç olarak beden işçisi çıkıyor. Tekstil sektörü, sağlık ve hemşirelik alanında, satış elemanlığı konusunda da Türkiye'de bir ihtiyaç var. Tekstil sektörü halen önde ve yazılım piyasasının da payı arttı” dedi.

“EĞİTTİĞİMİZ HERKESİN İŞ BULAMAMASI KADAR DOĞAL BİRŞEY OLAMAZ”

            Biçerli, “Aktif işgücü programlarından ne kadar kişi işe yerleştirildi. 200 bin kişi aktif işgücü programına katıldı bunların ne kadarı işe yerleştirildi?” şeklindeki bir soruya, “Ortalama alırsak kurslardan işe yerleştirme oranı ortalama yüzde 23'tür. Bu da yeterli bir oran değildir. Keşke yüzde 100 yapabilsek. Yüzde 32 hedefinin sağlanabileceğini düşünüyorum ama” dedi. Biçerli, düzenlenen bazı kurslarda yüzde 90 iş bulma garantisi bulunduğunu ifade ederek, kurslar sonucunda iş bulamayanların da takibinin Kurum tarafından yapıldığını belirtti. 2009 ve 2010'un ilk yarısında krizin devam ettiğini ve bu nedenle bu yılları baz alarak eğitim programlarını değerlendirmenin yanlış olacağını belirten Biçerli, “2009 kriz yılıydı. Eğittiğimiz herkesin iş bulamaması kadar doğal bir şey olamaz. Ama bir eğitiminiz bir sertifikanız varsa kısa bir süre içerisinde iş bulma olanağınız vardır” dedi.

BEYAZ YAKA  OFİSLERİ GELİYOR

            İŞKUR Genel Müdürü Biçerli, “Üst düzey yönetici vasfına sahip kişilerden kuruma başvuru var mı?” sorusuna, Doktoralı 186 kişinin, yüksek lisans yapan 3 bin 501 kişinin, lisans yapan 89 bin 973 kişinin, önlisans yapan ise 119 bin 922 kişinin kurumlarına da iş başvurusunun bulunduğunu ifade ederek, “Birkaç büyükşehirde beyaz yaka ofisleri hakkında projemiz var. En kısa zamanda Büyükşehirler başta olmak üzere bu projemizi hayata geçireceğiz. Beyaz yakalılara mavi yakalılardan biraz daha fazla ihtimam gösterilmesi gerektiğini bununla uğraşmanın daha spesifik bir hizmet gerektirdiğini düşünüyoruz. Bunu Ankara'dan başlatacağız” dedi.

“NE İŞ OLSA YAPARIM DÖNEMİ BİTTİ”

            Biçerli, Türkiye'de büyük bir kitlenin 'Ne iş yaparsın?' diye sorulduğunda 'Ne iş olsa yaparım abi' dediğini ifade ederek, “Ne iş olsa yaparım abi diyen bir kişi aslında ben hiçbir işi doğru düzgün yapamam diyor. Bunlara normal manada bir mesleki eğitim vermeye kalksanız en az bir ya da 2 yıl eğitimi içeren bir şey olacak. Bu mümkün değil. Çünkü zaman kısıtlı” diye konuştu.

GAP'TAN İŞSİZLİK FONUNA ÖDEMELER HAZİRAN 2012'DEN SONRA BAŞLAYACAK

            GAP'a işsizlik fonundan 2008, 2009 ve 2010 yıllarını kapsayan dönemde toplam 9.2 milyar TL aktarıldığını ifade eden Biçerli, bu paranın GAP'tan gelir elde edilmeye başlandığında Kurum'a tekrar ödeneceğini ifade etti. Biçerli, Haziran 2012'den sonra İşsizlik Fonu'ndan alınan paranın hükümet tarafından tekrar İŞKUR'a ödenmeye başlanacağını ifade ederek, İşsizlik Fonu'ndaki paranın GAP'a aktarılmasına ilişkin eleştirilere katılmadığını söyledi. Biçerli, “İşsizlik fonu işverene peşkeş çekiliyor diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü istihdam yaratılması için işverenin desteklenmesi ve yeni istihdam kapılarının açılması gerekiyor.

Editör: TE Bilişim