BM tarafından dünyaya örnek gösterilen gümrük kapılarının modernizasyonu projesi kapsamında Türkiye’nin İran sınırında bölgeyi şahlandıracak gümrük kapısının temelleri atıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekmi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 70 milyon lira yatırımla modernize edilecek olan Kapıköy gümrük sınır kapısı, Türkiye’nin İran ve Orta Asya pazarına açılan kapısı olacağını söyledi. 
Yaklaşık 63 bin metrekarelik alana yapılacak tesisin temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve bölgeden 500’ün üzerinde iş adamı katıldı.
Modernizasyon çalışmalarının yap-işlet-devret modeliyle TOBB Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirileceğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu kapının modernizasyonu ile 46 yıllık rüya gerçek olacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, Kapıköy için 70 milyon lira yatırım harcaması yapacaklarını belirtti. Mevcut haliyle kapının 18 bin metrekare alana sahip olduğunu, bunu 4 katına çıkaracaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Yeni Kapıköy Gümrük Kapısı 10 bin metrekaresi kapalı alan toplam 70 bin metrekare alan olacak. 2017 sonunda kapı faaliyete başlayacak. Van tekrar eski ihtişamını geri kazanacak. Sadece İran'la değil, Orta Asya ve Türk cumhuriyetleriyle olan ticaret hacmini de artıracak. Bu yeni kapıyla beraber, Van'da bir Lojistik Merkezin kurulması, organize sanayi bölgesinin büyütülmesi, Van'daki altyapı iyileştirmesi gibi müjdelerin de gelmesini bekliyoruz.”
Temeli atılan dev yatırımın ülke ekonomisi adına önemli bir gelişme olduğunu belirten Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcikloğlu`dan övgüyle söz etti. “365 oda ve borsa ile birlikte bağlı bulunduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU Başkanımızın önderliğinde Türk ticaretinin ve ekonomisinin önünü açmak için dev bir hizmete daha imza attı. Yozgat Ticaret Borsası olarak Başkanımız Rifat Bey’e bu tarihi yatırıma öncülük ettiği için teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye ekonomisin gelişimi için gece gündüz çalışmalara devam eden Sayın Başkanımızın her zaman destekçisi olmaktan onur duyarız.” dedi. Ayrıca Başkan Erkekli Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun göreve geldiği günden itibaren Türkiye ekonomisinin gelişmesi adına hizmetlerine ara vermeden devam ettiğini belirten Erkekli şöyle davam etti: “ Başkanımız Rifat Bey bu güne kadar birçok yatırıma imza attı. Türkiye'nin büyümesine, kalkınmasına, refahın ve demokrasinin standartlarının artmasına kültürel, sosyal ve ekonomik katkı sağladı. Ülke ihracatının ve ticaretinin gelişmesi için ufkumuzu açarak önemli katkılar oldu. Yol gösterdi. Yapılması gereken ne varsa  hepsini yaptı. Kendisiyle birlikte çalışmaktan gurur duyuyorum.”
Kapıköy Sınır Kapısı, TOBB'un modernize ettiği on birinci kapı olacak. Bugüne kadar modernize edilen kapılarda bekleme süresi yarı yarıya azalırken, geçiş işlemi de 4 katına çıktı. Bu kapılara 725 milyon liralık yatırım yapıldı. Van ve bölgenin İran'la ticaretinde önemli geçiş noktası olacak komplekste, gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için, x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları da yer alacak.

Editör: TE Bilişim