"Hayvancılık Destekleme Kredisi" ile hayvancılık sektörünü hareketlenmeye başladı.
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 1 Ağustos tarihi itibariyle uygulamaya konan "Hayvancılık Destekleme Kredisi"ne büyük bir ilgi gösterildiği bildirildi. Cazip kredi olanağının hayvancılık sektörünü hareketlendirdiği belirtildi.
    Yetkiiler yaptığı açıklamada, 1 Ağustos tarihinde yayımlanan kararname ile süt sığırcılığında, damızlık et sığır yetiştiriciliğinde, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, manda, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın bütün faaliyetlerinde 2 yıl ödemesiz, 5 yıl taksit ödemeli toplam 7 yılda ödenmek üzere faizsiz kredi uygulaması getirildiğini ifade etti.
    Süt sığırcılığında üst limitin 7,5 milyon lira, besicilikte üst sınırın 3 milyon lira olduğunu belirten yetkililer, sektörde yer alan veya sektöre girmek isteyenlerin destekleme kredilerinden en iyi şekilde yararlanmaları gerektiğini ifade etti.
    Yetkililer, desteklerden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olunması gerektiğini bildirdi.
SEKTÖR HAREKETLENDİ
    Kredi kullanımına yoğun ilgi gösterildiğini gözlemlediklerini belirten yetkililer, "Tarım İl Müdürlüğümüze hemen hemen hergün 3 üretici gelerek bu konuda bize danışıyor.
    Bizde kendilerini Ziraat Bankasına yönlendiriyoruz" dedi.
    Şimdiye kadar bitkisel üretim yapan üreticilerin hayvansal üretime geçmek için yoğun çaba harcamaya başlamasının ardından küçük ve büyükbaş hayvan fiyatlarının da artmaya başladığını anlatan yetkililer, "Kredilerin verilmeye başlanmasıyla birlikte sektörde hayvan fiyatları da yükseldi. Destekleme kredilerinden önce 4 bin liradan satılan dana fiyatları yüzde 70 oranında artarak 7 bin liraya kadar çıktı" diye konuştu.
    Bu arada, sıfır faizli 7 yıl vadeli yatırım ve işletme kredisinden verilmeye başlandığı 1 Ağustos 2010’dan bugüne kadar 13 bin 500 kişiye 1 milyar lira tutarında kredi kullandırıldığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim