Yozgat Lokantacılar ve Kahveciler Odası Başkanı Eyüp Coşgun, Yozgat’ta bu yıl açılan ve şehrin sosyal ve ekonomisine büyük bir katkı sağlamasını bekledikleri Polis Meslek Eğitim Merkezinin, şehir ekonomisine hiçbir katkısının bulunmadığını söyledi. POMEM’deki bütün öğrencilerin hafta sonu evci çıktığını ve şehir merkezine uğramadığını hafta içinde ise saat 14:00 ile 16:00 arasında bir izin verildiğini ifade eden Coşgun,” Bu iki saatlik sürede de öğrenciler şehir merkezine inmiyor. İnse dahi iki saat içerisinde ne yapabilir, nereyi gezebilir” dedi.
Yozgat esnafına ne siyasilerin, ne de STK’ların sahip çıktığını vurgulayan Coşgun, “Yozgat kısır bir döngü içinse müşteri potansiyeli çok az esnaf kendi kaderine bırakılmış durumda. Seçim dönemlerinde el sıkılmadık esnaf bırakmayan siyasiler daha sonra esnafın yüzüne bakmıyor. Seçim öncesi sıkmadık el bırakmayan siyasilerimiz seçim bittikten sonra hiçbir esnafımızın yanına uğrayıp durumunu sormuyor. Yine sorumlu oda temsilcilerimiz esnafın sorunlarıyla hiçbir şekilde ilgilenmiyor. Esnaf tamamen sahipsiz kalmıştır. Esnaflar olarak Yozgat’a bir acemi birlik getirilmesini istediğimizde ‘size bin kişilik polis öğrencisi getirdik diyorlar’ Bu öğrencilerin Yozgat’a şuanda hiçbir faydası bulunmamaktadır. Biz öğrencilerin yasının en azında hafta sonu şehir merkezine inmesini istiyoruz” diye konuştu.
Özellikle POMEM’den büyük beklenti içerisinde olduklarını vurgulayan Coşgun, “POMEM’de 960 öğrenci var. Bu öğrencilerin hafta sonu 680’i evci çıkıyor ve şehre uğramadan, yine il dışından gelen otobüslerine, minibüslere binip gidiyorlar. POMEM Müdürü ‘Yasalar gereği Yozgat’a sınır illerden gelen öğrencileri evci çıkartıyoruz’ diyor. Ancak okula kayıt yaptırırken Ankara olan ikamet adreslerin tamamı bir şekilde Kırıkkale’de ikamet ediyor gözüküyor. Neden ilk verdiği ikamet adresi dikkate alınmıyor da sonradan değişen alınıyor. Biz öğrenciler evlerine gitmesin demiyoruz. Ama en azından 15 günde bir dönüşümlü gönderilsin. Yarısı bir hafta gitsin, yarısı ise diğer hafta da evine gitsin” şeklinde konuştu.
Açık Öğretim Fakültesi sınavlarının da sadece kampus alanında yapıldığına değinen Coşgun, “İlçelerimizde açık öğretim sınavlarına gelen öğrenciler ilçeden tutukları otobüsle kampüse geliyor , sınava giriyor ve oradan Yozgat’ı görmeden gidiyorlar. Bu sebeple bu sınavların Yozgat merkezdeki okullarda yapılmasını istiyoruz. Ailesiyle sınava gelen öğrenci sınava girince ailesi de şehri gezme imkanı bulacaktır. Alışveriş yapacaktır esnaf kazanacaktır. Gelen vatandaş Yozgat’ı gezecektir. Kurumların Yozgat’a faydası olsun istiyoruz ama sanki Yozgat’ı aleyhine çalışmış gibi uygulamalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Sürekli il dışına geziler düzenlendiğini vurgulayan Coşgun,”İlçelerden daha Yozgat merkezi görmeyen öğrenci var. Öncelikle kendimize Yozgat’ı bir tanıtalım ki daha sonra diğer illeri tanıtalım. Yine bu gezilerde de firmalar genelde il dışından getiriliyor. Yozgat’ta otobüs, minibüs yok mu ki araçlar il dışından kiralanıyor” dedi.
Sürekli zor durumda kalan evine ekmek götüremeyecek duruma gelen esnafın kepenk kapatıp başka bir ile göç edeceğini ifade eden Coşkun, “En çok göç veren illerin başında Yozgat gelmektedir. Bu göçü önlemek için esnafımıza sahip çıkmalıyız. Esnaf temsilcileri esnafa sahip çıkmaz ise bu sorunlarımız çözülmez ise kendimizi saat kulesine zincirleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim