Sanayi üretimindeki artış, elektrik tüketimine rekor kırdırmaya devam ediyor. Son üç aydır yüzde 10'un üzerinde gerçekleşen aylık tüketim artışı martta da rekor kırarak yüzde 12,9'u buldu.

            Aylık tüketim 19 milyar kilovatsaate çıkarken Enerji yönetimi, artışa rağmen herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığı bilgisini verdi. Ekonomideki iyileşme ve sanayi üretimindeki artış, elektrik tüketimini patlattı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre Mart 2011 elektrik tüketimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 oranında arttı. Aylık tüketim 17 milyar kilovatsaatten (kWh) 19,2 milyar kWh'e çıktı. Yılın ilk üç ayındaki tüketim artış ortalaması ise yüzde 13,2 oldu. Elektrik tüketimi, uzun bir aradan sonra 3 ay peş peşe çift haneli rakamlarla artış rekoru kırıyor.

            Elektrik tüketimindeki artışa rağmen, üretimde doğalgazın ağırlığı da devam ediyor. Geçen yıl barajlara ağırlık verilmesiyle yüzde 40'lara gerileyen doğalgazdan elektrik üretimi, tüketimdeki artışla birlikte yeniden yüzde 50'ye çıktı. Şubat 2011'de üretilen elektriğin yüzde 49,5'i doğalgazla, yüzde 17,5'i linyit ve yüzde 17,4'ü de hidrolik kaynaklardan üretildi. Geri kalan üretim ise ithal kömür, rüzgâr, fuel-oil ve jeotermal gibi kaynaklardan elde edildi.

Editör: TE Bilişim