Küresel krizin en derin etkisini gösterdiği 2008 ve 2009 yıllarında işini kaybettikten sonra düşük ücret ya da kötü şartlarda ilk bulduğu işi kabul eden işçiler, ekonominin yeniden canlanmasıyla daha iyi iş arayışını hızlandırdı.

            Halen bir işte çalışan tam 147 bin 327 işçi, daha iyi şartlarda iş bulmak için İşkur'a başvuru yaptı. Sadece bu yılın başında daha iyi iş avına çıkan işçilerin sayısı 14 bin 504 oldu.

10'da 1'i rahatsız

            İşkur'un son verilerine göre bu yılın ocak ayında 162 bin kişi iş bulma umuduyla İşkur'a başvuru yaptı. Başvuranların 147 bin 580'i işsizlerden oluşurken 14 bin 504'ü çalıştığı işten ya da işyerinden memnun olmadığı için daha iyi şartlarda iş arayanlardan geldi. Bu sayının içerisinde az da olsa emeklilerle, belirli bir iş yerinde iş arayanlar da yer alıyor. Bu verilere göre, İşkur'a iş bulmak için başvuru yapan her 100 kişiden 11'inin işsiz olmadığını, ancak çalıştığı işinden memnun olmadığını gösteriyor.

Hızlı yükseliş var

            Geçen yılın tamamı üzerinden yapılan analizler, yeni dönemde daha iyi şartlarda iş avına çıkanların sayısında belirgin bir artış olduğunu ortaya koydu. Buna göre 2010 yılının Ocak-Aralık döneminde toplam 132 bin 820 çalışan daha iyi iş için İşkur'un kapısını çaldı. 

            Geçen yıl ortalama olarak her ay 11 bin çalışan daha iyi iş ararken, bu yılın başında bu sayı 14 bin 500'ü aştı.

            Bu yılın ocak ayında daha iyi şartlarda iş arayanların sayısı, geçen yılın aynı ayına göre tam yüzde 61 oranında artış gösterdi.

            İşçi talebinin yüzde 81 özel sektörden geldi

            Türkiye ile ilgili son istihdam verileri, kriz döneminde işçi atan, sonraki yıllarda da istihdam konusunda fazla istekli görünmeyen özel sektörün 2011 yılında işsize yeniden kapılarını açmaya başladığını gösterdi. Bu yılın ilk ayında İşkur'a ulaşan işçi talebinin yüzde 81,2'si özel sektörden geldi.

            Kamu kurumlarının İşkur'dan talep ettiği işçi sayısında yüzde 37'lik azalma görülürken özel sektörün talep ettiği işçi sayısı yüzde 47 oranında arttı.  

Editör: TE Bilişim