Türkiye'nin önemli turfanda sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya'nın Demre ilçesinde toptancı hal sezonu 1 Kasım tarihi itibarıyla açıldı.
    Demre Toptancı Halinde Domates fiyatları 1 lira seksen kuruşa geriledi. Demre Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran yeni sezondan umutlu olduklarını söyledi. "Fiyatların bu şekilde devam etmesi üreticiyi de ve tüketiciyi de memnun eder" diyen Duran, örtü altı sebze üretiminde yaşanan sıkıntılara değindi.
    Sera kurmanın çok kolay olduğuna değinen Duran; "Banka kredisi ile yeni sera kurmak çok kolaylaştı. Vatandaş tarlam boş duracağına sera yaparım diyor. Bu yıl Demre'de sadece Ziraat Bankası kredisi ile kurulan sera 600 dönümdür. İhracat pazarını artıramıyoruz. Demre olarak geçen yıl ihracat yaptığımız ülkeleri artıramadık ve hatta Irak pazarını bu yıl elimizden kaçırdık" dedi.
    Piyasada beklenenin aksine domates fiyatlarının 1 buçuk liranın altına düşmemesi gerektiğini söyleyen Komisyoncular Derneği Başkanı ilçemizde üreticilerimizin bankalara yaklaşık 200 milyon lira kredi borcu var. Geçen sezon sonunda başlayan ve üreticiye ciddi zararlar veren "Tuta Absoluta" zararlısı için bu sezonda üreticiler dönüm başına ortalama 800-1000 lira arası fazla masraf yapıyor. Domates fiyatları geçtiğimiz günlerde zirveye tırmandı ama o dönemde domates az olduğu için üretici para kazanamadığı gibi "Tuta Absoluta" zararlısı nedeniyle hükümet nezdinde yapılacak desteklemede iptal edildi" dedi.Demre halinde tüccarlık yapan Hüseyin Palaz ise sezonun her yıl olduğu gibi bu yılda 1 Kasımda başladığını belirtip; "Ancak hareketlilik Aralık ayında başlar. Şimdilerde biber çeşitleri ve domates çeşitleri var özellikle kokteyl domates piyasası iyi." diye konuştu.
    Demre Toptancı Hali'nde üreticiden (müstahsil) tekli domates 1,80, kokteyl domates 2,50, salkım kokteyl domates 3,00, sivri biber 1,30, çarli biber 1,60, dolmalık biber 1,00, patlıcan 0,70, salatalık 0,70, slor salatalık 0,80, kabak 1,50, kapya biber 2,50, Macar biber 2,00 Macar dolmalık biber 2,00 liradan alınıyor.
Editör: TE Bilişim