Sosyal güvenlikte sağlanan tarihi barış, eşi ölen kadınların yüzünü güldürdü. Çift maaş aldığı için ceza alanlar kurtuldu...

            İki maaş üzerinden sosyal destek aldığı için 10 bin lira ceza kesilen dul kadınların borcu, yeni düzenlemelerle yüzde 50 düşecek

            Sosyal güvenlik barışı ile iki maaş üzerinden sosyal destek ödemesi aldığı için 10 bin lira ceza kesilen dul kadınların da yüzü güldü. Bu yüklü cezayı ödeyemediği için evine haciz giden binlerce dul kadın da tarihi barıştan yararlanabilecek. Hacizler durdurulurken, gecikme zammı ve faizleri silinecek. Yapılandırmadan boşandığı halde eski kocasıyla yaşamaya devam ederek usulsüz maaş alanlar da yararlanabilecek. Sosyal güvenlik barışından yararlanmak isteyenler, başvuru formlarını Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden alarak, elden ya da posta yolu ile başvuruda bulunabilir. İşte, tarihi barış ile çalışma hayatındaki bazı yenilikler, sunulan yeni fırsatlar ve merak edilen soruların yanıtları şöyle:

İKİNCİ

YAPILANDIRMA

            Bir takvim yılında 2 veya daha fazla taksitini ödemeyen gecikme zammı ödeyecek. 2008 yapılandırmasında bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Bir taksitini ödemediği için yapılandırması bozulanlar oldu. Yeni yasa ile ödeme sayısı 4`ten fazla olmayanlar borcunu yeni düzenlemeye göre yapılandırabilecek.

Anlaşmalı

boşananlar güldü

            SGK, kâğıt üzerinde boşandığı eşiyle aynı evde yaşadığı tespit edilenlere bağlanan aylıkları keserken, kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

            Yasadan yararlanarak haksız yere aldıkları aylıkları devlete geri ödemek isteyenler de yapılandırma kapsamına alındı. Davaları devam edenler için de aynı durum geçerli olacak.

Doğum izinlerine ayar

            Torba Yasa kapsamında, erken doğum yapan kadın işçiler doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında da kullanabilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu hak kullanabilecek. Böylece, 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek. Kızına, eşine, anne ve babasına bakan işçilere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.

Hacizler durdu

faiz siliniyor

            SGK, iki maaş üzerinden sosyal destek ödemesi alan kadınlara tebligat göndererek, bunlardan birinin iadesini istemişti. Geriye dönük son 12 yıllık tutar talep edilince 500 lira dul maaşı alan kadınlara 10 bin liralık fatura çıkarılmıştı. Üstelik 3 ay içinde ödemeyenlerin borçlarına da yüksek oranlı faiz işletildi ve aylıklarının dörtte birine de haciz konuldu.

            Barış kapsamında bu şekilde mağdur olan dul kadınlar da yapılandırma kapsamına alınacak. Borç faizleri silinerek, 18 aya kadar taksit seçeneğinden yararlanabilecekler.

Kısmi çalışma

ödeneği

            Torba Yasa ile kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi.

            Ekonomik krizin yanı sıra bölgesel ve sektörel kriz durumunda da kısa çalışma ödeneği alınabilecek. İşsizlik Sigortası Fonu`ndan da kısa çalışma ödeneği verilecek. Kriz dönemlerinde haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak, işyeri faaliyetlerinin ise tamamen ya da kısmen durdurulması durumunda kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilecek. Ödeneğin süresi 6 aya kadar Bakanlar Kurulu tarafından uzatılabilecek.

12 Eylü mağduruyum!

            Yasa kapsamında, 12 Eylül döneminde devlete karşı suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ancak daha sonra beraat edenler emekli olmak için tutukluluk sürelerini borçlanabilecek. Buna göre daha sonra dava açarak devletten tazminat alanlar borçlanma bedelini kendileri ödeyecek, tazminat almayanların borçlanma bedelini ise Hazine karşılayacak.

Hizmet borçlanması yapmak mümkün değil

            Yasaya göre herhangi bir şirket üzerinden borçlanarak ve toplu ödeme yaparak sigorta süresini artırmak mümkün değil.

            Diğer yandan bir işyerinde sigortasız olarak çalışan, "hizmet tespiti davası" açarak, sigortasız çalıştığı dönemi kanıtlayarak o süreyi sigortalı hizmeti olarak saydırabilir.

Editör: TE Bilişim